Брак помеѓу личности со различни религиозни убедувања | Црнобело Форум

Брак помеѓу личности со различни религиозни убедувања

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Јас бев дел од таков брак....Ти си познавала познаници, јас го живеев тоа...
Ако бракот се распаднал и не успеал да опстане во такви тешки времиња, значи не бил доволно цврст...
А неа треба да и’ падне тешко што тој оди да убива муслимани, а не и паѓа тешко што убива луѓе воопшто ???
Нормално дека и било тешко и за другите.
Но го земав сега тоа како пример само со фамилијата.
Тој и да не го сакал тоа, морал да го прави.
Филмот што го направи Анџелина Џолие за војната во Босна раскажува таква сторија.
Хрватски официр се вљубува во муслиманска девојка кратко пред почетокот на војната.
Со почетокот на војната почнуваат и проблемите.
Ја штитеше колку можеше за на крајот да ја убие.
Тоа е филм, но е базиран на вистински приказни.
Не верував додека не ги слушнав сите тие животни приказни на моите пријателки.
Жалосно, но вистинито.
 

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,023
9,649
1,683
Normandy
болд - војна за ветар и магла.
Е кому ова да го кажеш?
НА оној што имаше профит од војната и ги потпалуваше емоционално и верски оние затуцаните, или пак затуцаните?

Во секој случај, лесно е да зборам во мое име дека мене не ми менува многу тоа, но ела кажи им го на оние кои општествено верски се ограничени и не прифаќаат ништо освен нивната пан-теократија.
 

radioactive

Истакнат Член
14 април 2013
54
39
118
Сакаш да кажеш ако го сретнеш човекот на твојот живот а е од друга вера, нема да се омажиш за него заради твоите родители??
Или ќе се омажиш надвор а нив ќе ги лажеш??
Хмм зависи, не се имам најдено во слична ситуација, а кога би се нашла тогаш сум апсолутно сигурна (знејќи ги своите родители) дека би морала да одбирам помеѓу родителите или партнерот, а тоа е тешка одлука.
 

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,056
1,575
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
Немојте со тоа ’’мајка ми ристијанка, татко ми атеист’’. Најголемиот отпор е меѓу христијани и муслимани. И двајцата да се атеисти но ако изрснале во средина со различна религија, паќ ќе има отпор. Секоја религија и одредена религиска средина си креира свој ментален склоп. Тоа ти е исто ко два компјутера, на едниот инсталирано Виндоус, на другиот Линукс. Еве мене Вордов поради што ми е од 2003 не сака да ми отвори док. од Ворд 2007. Така и со религиите. Пречката ќе се надмине доколку менталниот склоп се изедначи, т.е. доколку и муслиманот се издигне на нивото на христијанинот. Не би да навредам, но мусливе ептен се конзервативни и инфантилни. Секој ден сум со брачава на факс, имаат по 22 год. а се понашаат ко недораснати. Комуникацијата пак машко-женско им е ко да се на почеток на пубертет. Секако постојат исклучоци...познавам и муслимани кои не се затуцани у религија и имаат посовремени сваќања (претежно тие се израснати со македонци) као бошњаци, торбеши или албанци од Битола и сл...но кај нив средината дава отпор...еве девојка ми има другарка албанка од БТ, девојчето е израснато со македонци, но за дечко неалбанец нема шанси ... некад религијата не е толку важна колку што е сваќањата и традиците од таа религија...Има многу атеисти, но тие пак се венчаваат во храм, слават празници, одат на слави итн...мислам дека за време на СФРЈ имало повеќе мешани бракови поради што системот бил атеистички и мнозинството живеело без да има допир со религијата во секојдневниот живот, а и била потиснувана религијата и поради тоа на народот менталниот склоп бил колку толку на исто ниво...сега има предрасуди и у вези антички-комуњари а камоли помеџу религии...
 

Kisserboy

Староседелец
6 март 2012
2,451
3,794
1,153
26
Битола
Не би се оженил со муслиманка а особено со албанка то никако иако односите Македонци-Албанци во мојот град се на многу добро ниво имам другари Албанци и се супер па тие не ни зборат албански пошто незнат оти такво е општеството во Битола, инаку не ми смета некој друг близок да се ожени ако сака нема ништо да спорам или да му велам не едноставно ќе го прифатам најнормално ама лично јас никогаш не би се оженел со Муслиманка.
 

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Нема разлика, и порано за време на СФРЈ се склучуваа мешани бракови. Додуша тогаш религијата не беше вмешана во сите пори на живеењето.
Значи ако двајца се сакаат и сакаат да се земат, религија и други вештачки поделби не треба да ги спречат. Пример бев во врска со Албанка, која по националност беше муслиман... Нема разлика, човек си е човек.

Супер, само муслиман не е националност. Just saying :)
 

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Имам многу познајници кои се од Хрватска и Босна.
Жени муслиманки кои биле венчани со христијани од Босна или пак со католици.
Блиски познајници ми се.
Разговарав со нив на таа тема.
Браковите се растурени на почетокот на војната во Босна и Хрватска заради почетокот на истата.
Мажите се на српска страна или на хрватска и се борат против муслиманите.
И обратно.
Што мислиш како би функционирал еден брак кога еве да речеме мажот кој е католик и се бори против муслиманите( а има дома жена муслиманка) оди и ја затвара фамилијата на жената? ( што и се случувало)
Како е можно да опстане таков брак?

И јас имам исто не познаници, блиски семејни пријатели.
Кај мене дома живееа во тој период, додека добијат документи ,,за отаде барата,,.
Ако сум со некого и имам деца со тој некој, тешко дека војна и идеали би не раздвоиле. Треба многу повеќе од тоа.
А ако тој некој се дрзне да почне да пука по мојот народ, тогаш да.
Ама малце треба ,,к*р да го боли,, и за мене и за децата, за да го направи тоа :)

Конкретно овие кај мене, беа жена бошњакиња и маж србин.
 

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Нормално дека и било тешко и за другите.
Но го земав сега тоа како пример само со фамилијата.
Тој и да не го сакал тоа, морал да го прави.
Филмот што го направи Анџелина Џолие за војната во Босна раскажува таква сторија.
Хрватски официр се вљубува во муслиманска девојка кратко пред почетокот на војната.
Со почетокот на војната почнуваат и проблемите.
Ја штитеше колку можеше за на крајот да ја убие.
Тоа е филм, но е базиран на вистински приказни.
Не верував додека не ги слушнав сите тие животни приказни на моите пријателки.
Жалосно, но вистинито.

Голема е разликата врска-брак.
Го имам гледано филмот, а тој ја уби затоа што таа го предаде :)
Прво, самата ситуација во филмот е многу различна него нормална ситуација или брак од пред војната.
Во филмот таа е заложник, не е дека баш од предходно беа заедно или дека беа во брак :)
 

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Немојте со тоа ’’мајка ми ристијанка, татко ми атеист’’. Најголемиот отпор е меѓу христијани и муслимани. И двајцата да се атеисти но ако изрснале во средина со различна религија, паќ ќе има отпор. Секоја религија и одредена религиска средина си креира свој ментален склоп. Тоа ти е исто ко два компјутера, на едниот инсталирано Виндоус, на другиот Линукс. Еве мене Вордов поради што ми е од 2003 не сака да ми отвори док. од Ворд 2007. Така и со религиите. Пречката ќе се надмине доколку менталниот склоп се изедначи, т.е. доколку и муслиманот се издигне на нивото на христијанинот. Не би да навредам, но мусливе ептен се конзервативни и инфантилни. Секој ден сум со брачава на факс, имаат по 22 год. а се понашаат ко недораснати. Комуникацијата пак машко-женско им е ко да се на почеток на пубертет. Секако постојат исклучоци...познавам и муслимани кои не се затуцани у религија и имаат посовремени сваќања (претежно тие се израснати со македонци) као бошњаци, торбеши или албанци од Битола и сл...но кај нив средината дава отпор...еве девојка ми има другарка албанка од БТ, девојчето е израснато со македонци, но за дечко неалбанец нема шанси ... некад религијата не е толку важна колку што е сваќањата и традиците од таа религија...Има многу атеисти, но тие пак се венчаваат во храм, слават празници, одат на слави итн...мислам дека за време на СФРЈ имало повеќе мешани бракови поради што системот бил атеистички и мнозинството живеело без да има допир со религијата во секојдневниот живот, а и била потиснувана религијата и поради тоа на народот менталниот склоп бил колку толку на исто ниво...сега има предрасуди и у вези антички-комуњари а камоли помеџу религии...

Мортидо, тие ,,атеистичкорисјански,, бракови се посебна приказна, но животот на верник со атеист е далеку од едноставен. Посебно ако атеистот не сака да прифати ,,храмови,,.
Јас сум на мислење дека христијанин и муслиман полесно ќе се разберат и ќе ,,слават се,, отколку атеист и која било религија.
Од старт се во подобра позиција муслиманот и христијанот, се согласуваат дека постои бог. Атеистот од страна им вика дај бе опрајте се :)

Овие двајца први, ќе слават се. Со вториов, ако си стои на ставовите, тешко дека било што ќе слават.
Башка, возможно е венчавање и во црква и во џамија, би си нашле некаков компромис.
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Голема е разликата врска-брак.
Го имам гледано филмот, а тој ја уби затоа што таа го предаде :)
Прво, самата ситуација во филмот е многу различна него нормална ситуација или брак од пред војната.
Во филмот таа е заложник, не е дека баш од предходно беа заедно или дека беа во брак :)
Нели се запознаа пред да почне војната те на вечерта кога пукна првата бомба.
И тек после стана таа заложник.
Читав околу филмската сторија и на прес конференцијата кажуваше Џоли дека вистински приказни( најдени во записи и архиви)
ја инспирирале да го направи филмот.


А во случајот горе зборував за мајка муслиманка на моја најдобра другарка.
Нејзини пријателки го имаат доживеано истото.
Не мора да значи дека на сите им се случило тоа,
но мене ми падна тој пример во глава затоа што жената ми го кажуваше тоа.
Едноставно ме допре таа приказна.
Маж и пукал на луѓе од нејзината фамилија
( после тоа и отишол психички).
Дека е кретен јасно ми е,
но карактеристиките ќе ги оставиме на страна.
Факт е дека се има случувано.