Прво не биди пациент и читај убаво ,тој со пишува СЛОЖВАШ треба да го прочита тоа ,а дали сум нежен братучед може да ти покажамако сакаш ,така да нека си процита тој што треба !
Овој дел ти го цитирам да нагласам дека ова е сеопшт проблем во било која држава, не само кај нас. Во Германија проблемов ист колку и во Србија и Црна гора. Градот нуди повеќе можности по цена на скратување на одреден комфор на „здрав живот“ исто како што селото е мало, скучно но нуди повеќе планирање на живот како едно семејство. Во градот и да си сам, секогаш ќе осеќаш одредена осаменост и неуклопеност бидејќи градот функционира како огромна заедница која еден човек не е доволен да ја апсорбира, додека во селото можеш многу полесно да се вклопиш, но таа независност што ја добиваш е онолку колку самиот си дозволуваш да бидеш. Луѓето ќе зборат но ти нема да се осеќаш никогаш осамено.Сум живеела и во други Македонски градови и искрено горе-долу секаде е исто. Во помалите градови имаш премногу слободно време, а премалку можности, во Скопје - повеке можности, премалку време... Во помал град те гуши тоа што сите ги познаваш и чувствуваш дека немаш право на своја интима, додека во Скопје се чувствуваш осамен затоа што ни комшиите не си ги познаваш. Во помал град имаш чист воздух, изобилство од природа, тишина, овошни дрвја од кои можеш да си набереш и никој не ти замерува, комшии кои те оговараат и ти завидуваат но ако итно ти затреба помош секогаш се тука да помогнат, не се малтретираш по градски автобуси, не брзаш никаде... но ништо од тоа не цениш бидејки сонуваш за подобар живот. Кога живееш во Скопје имаш можности за подобра работа или подобро образование, можеш културно да се надоградуваш, за прв пат да отидеш во кино, театар, опера, зоолошка, музеј, да присуствуваш на уметнилка изложба итн., да запознаеш поразлични луге, да пронајдеш поголем број на истомисленици, да живееш модерен живот итн., итн., но повторно ништо од тоа не цениш и патиш по едноставниот и мирен живот...
Сложваш, скратено од сложуваш. Излегвам, скратено од излегувам.Прво не биди пациент и читај убаво ,тој со пишува СЛОЖВАШ треба да го прочита тоа ,а дали сум нежен братучед може да ти покажамако сакаш ,така да нека си процита тој што треба !
Зошто не се навредуваш? Убаво ти е кога ќе ти речат провинцијалец глуп? Или остај го овој пеер, од провинција е?Колку ми е досаден муабетот за провинцијлци и скопјани
Луѓето постајано мигрираат дали од село во град, од една во дрга држава и тоа е нормално, никогаш се немам навредено од зборот провинцијалец
Во Скопје живеам од мои 17 год и го сакам градот иако го силуваме и полека му го уништуваме духот, брзиот начин на живот го сакам а кога сакам да земам воздух си доаѓам дома па 100 км и не се којзнае колку далеку. И овие што велат дека попрво би живеале на село одколку град помалку лажат или си мислат дека нашите села се како оние во Словенија или тоа го планираат од кога ке се пензионират
Колку ми е досаден муабетот за провинцијлци и скопјани
Луѓето постајано мигрираат дали од село во град, од една во дрга држава и тоа е нормално, никогаш се немам навредено од зборот провинцијалец
Во Скопје живеам од мои 17 год и го сакам градот иако го силуваме и полека му го уништуваме духот, брзиот начин на живот го сакам а кога сакам да земам воздух си доаѓам дома па 100 км и не се којзнае колку далеку. И овие што велат дека попрво би живеале на село одколку град помалку лажат или си мислат дека нашите села се како оние во Словенија или тоа го планираат од кога ке се пензионират
Не бе шо збораш, тие се господа, кој те излажал дека се дигнати. Ете дури и Скопје не било село туку град, затоа што има милион жители. Значи не е можно поголемиот дел да се дигнати, некој ти го лажел.Сериозно, не знаев дека ова скопјанчишата (поголемиот дел) се со високо его и граница им е небото.