Можеш да го докажеш тоа?
Факт е дека вистината е само една, еве конкретно за боговите - или постојат или не постојат. Едно е од двете, трето нема. Ти, јас и секој друг може да верува, да не верува, да се сомнева, да прифаќа, да одбива, да негира, да се двоуми, да бара.... а сепак, сето тоа не ја менува ниту влијае на вистината. Влијае само на личноста и неговите ставови, размислувања, убедувања.
Може да си теист, атеист, антитеист, скептик, циник, ваков, таков, каков сакаш, ама тоа повторно нема никакво влијание врз вистината таква каква е. Во сопствените размислувања и сфаќања почнуваш од една позиција, видување, на кое си се нашол заради една или друга причина. Може да останеш таму цел живот, а може и да се помрднеш, нешто да те натера да се помрднеш, да се посомневаш, да се запрашаш, да кажеш дека „не е доволно“ ниту валидно. И бараш. Се движиш од една точка до друга, од една позиција кон друга. Кога-тогаш ќе одлучиш која позиција според тебе е повеќе возможна, можеби дури и точна, правилна, вистинска. Шансите да погодиш ти се 50-50. Или постојат или не постојат. Некој е во право. Не може сите да грешат. Без разлика дали некој ќе успее да докаже и покаже која е вистината, со докази кои сите ќе ги прифатат за валидни, едната страна е во право. Едната позиција е точна. Сите тие називи за она што се наоѓа помеѓу ми се по малку смешни. Демек верувам ама и не верувам, знам, ама баш и не знам, може има може и нема, може постои, може и да не постои. Сѐ е можно и сѐ е невозможно. А сепак, она што Е - Е и ќе си остане без оглед на тоа колку ти и јас можеме да го објасниме и докажеме.
Секој за себе си ги премерува „фактите“ на свој начин и преку своето лично искуство. И кога-тогаш ќе застане на едната страна и ќе си каже - „да, постојат“ или „не, не постојат“. Ти застани лево, јас ќе застанам десно. Едниот од нас е во право. Кој?
Сомнеж, двоумење - тоа не е став, не е заземање на позиција, ниту пак е вистинската „вистина“. Просто е незавршено истражување.
На крајот одговорот кој се бара е „да“ или „не“. Потврдување или негирање. Нема помеѓу.