Атеизам (генерална дискусија)

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Нека дојдит Господ пред мене да си попрајме муабет па тогаш ќе вервам дека постојт.
А иначе чудово во Скопје? Ма немој да ме ј***ш-.- Црквата до пред некој месец била затворена, граделе нешто праеле а и чисто сумњам дека и отворена била посетена. Мене ова дефинитивно на маркетиншки трик ми изгледат..
И сеа очекувај одговори од типот на : Тој е енергија која постои насекаде во универзумот или пак дека обичните смртници не се достојни за него и сл.

zombie#

Полноправен Член
11 април 2012
72
65
18
29
Веќе го слушнав од мајка ми xD
не знам како можат да веруваат во вакви нешта... Пак и да им се молет? И шо добиле со то шо потрошиле пола ста в црква на брбање дај ми здравје, дај ми среќа ко пак ене ги сите испоболени, депримирани...

NEPOBEDLIV

Истакнат Член
5 март 2012
288
412
63
DarkPassenger, друже алал да ти е за се што си напишал.

Според мене, то се чисти глупости господ, светци и тие работи.

На кој јазик зборува господ бе? Као успева да им суди на сите што ќе умрат во една секунда? Верба во Бог значи верба и во рај и пекол така?

Што ако одиш во рајот ќе јадиш банани и мандарини, овошја? Ќе бидиш среќен во рајската градина? Со умрените ќе седиш? Ќе бидиш дете или старец кога ќе умриш?

Чисти глупости...

zombie#

Полноправен Член
11 април 2012
72
65
18
29
3880278_460s.jpg

epic xD

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
DarkPassenger, друже алал да ти е за се што си напишал.

Според мене, то се чисти глупости господ, светци и тие работи.

(*)На кој јазик зборува господ бе? Као успева да им суди на сите што ќе умрат во една секунда? Верба во Бог значи верба и во рај и пекол така?

(**)Што ако одиш во рајот ќе јадиш банани и мандарини, овошја? Ќе бидиш среќен во рајската градина? Со умрените ќе седиш? Ќе бидиш дете или старец кога ќе умриш?

Чисти глупости...
А зашто ти е цел пост сем последниот ред линк кон профилот на DarkPassenger? :rofl

Онтопик:

(*) Друже, според христијанското верување Бог не говори на земските јазици затоа што не е материја туку духовност. На ниеден верник не му е потребно познавање на јазик и говор за да може да верува на Бог.

(**) Никаде во библијата не пишува дека во рајот ќе јадиш портокали, банани и мандарини и сл. Никаде не пишува дека во царството божјо ќе бидиш среќен и со кого ќе седиш, туку само дека ќе бидеш награден за твоите добра кои си ги правел кога си живеел на земјата и за вербата во Бог.

За мене ова се муабети за мали дечиња. Рај, пекол, бог + детска фантазија = добра приказна.

NEPOBEDLIV

Истакнат Член
5 март 2012
288
412
63
А зашто ти е цел пост сем последниот ред линк кон профилот на DarkPassenger? :rofl

Онтопик:

(*) Друже, според христијанското верување Бог не говори на земските јазици затоа што не е материја туку духовност. На ниеден верник не му е потребно познавање на јазик и говор за да може да верува на Бог.

(**) Никаде во библијата не пишува дека во рајот ќе јадиш портокали, банани и мандарини и сл. Никаде не пишува дека во царството божјо ќе бидиш среќен и со кого ќе седиш, туку само дека ќе бидеш награден за твоите добра кои си ги правел кога си живеел на земјата и за вербата во Бог.

За мене ова се муабети за мали дечиња. Рај, пекол, бог + детска фантазија = добра приказна.
Затоа што се согласувам со него и истото го мислам и јас.Ја не верува, ти ако сакаш слободно верувај си...

СаШеНкО

Нов член
26 февруари 2012
27
22
3
32
Скопје
Веќе го слушнав од мајка ми xD
не знам како можат да веруваат во вакви нешта... Пак и да им се молет? И шо добиле со то шо потрошиле пола ста в црква на брбање дај ми здравје, дај ми среќа ко пак ене ги сите испоболени, депримирани...

Молитвата може да му биде од корист на човекот иако богот не постои.Само на христијаниве некој погрешно им објаснил како се прави тоа.Тие веруваат дека некој семоќен бог ги слуша кога зборуваат а пошто во себе си го замислиле како некој екстремно толерантен, и кој би направил се за своите чеда, тие мислат дека шо и да кажат он ке им исполни како златна рипка.Нонсенс...

А тој што им ја пикнал молитвата во религијава, најверојатно бил паметен човек ама направил погрешна проценка.Луѓето никогаш не ги прераскажуваат приказните точно.Секој си додава по нешто свое за да ја направи поубедлива и поинтересна приказната.И така вистинската смисла на молитвата изгубила значење и денес за христијаните е само еден глупав и бескорисен self-talk, со кој мислат дека се поблиску до бога и дека тој ке ги слушне и ке им ги исполни желибе.Имав во друштво еднаш еден дечко кој викаше дека посакал од господ да има многу женски и овој му го исполнил тоа :banghead.

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
31
Битола
туку да прашам ја читаше некој последната колумна на Венко Андоновски во нова македонија пред некое време, посветена на атеситите? Инаку уште пред некео време Венко изгуби почит кај мене ама сега комплетно изгуби, дури преминува и во омраза спреам еден човек кој и не заслужува да се наречи човек ...

• Ми се допаѓа
Реакции: 048

СаШеНкО

Нов член
26 февруари 2012
27
22
3
32
Скопје
туку да прашам ја читаше некој последната колумна на Венко Андоновски во нова македонија пред некое време, посветена на атеситите? Инаку уште пред некео време Венко изгуби почит кај мене ама сега комплетно изгуби, дури преминува и во омраза спреам еден човек кој и не заслужува да се наречи човек ...

Дај линкче ако сакаш