Психички феномен под кој се подразбира истовремено постоење на две различни емоции или намери кон некоја особа или предмет или во некоја ситуација пр.(сакам и несакам,мразам и љубам,се смеам или плачам). Нормален човек во некои прилики ја има оваа состојба на неодлучност. Амбивалентната состојба е просто кажано пола-пола,откако нешто ќе го сторите за да потоа размислувате и се мачите дали би било подобро да сте го направиле поинаку. Во последно време и мене ме прати амбивалентна состојба,но за среќа во блага состојба,поврзано е со работата и ми претставува малку стрес и покачување на тензија.Знам само,кога ќе "прекршам"т.с.одлучам што да одберам,ќе ми олесни(се надевам нема да се покаам). Едноставен пример за амбивалентност е кога седите со нов дечко и сега сакате тој да ве пољуби, типов ке наведне глава да го стори тоа а вие се тргате настрана и го избегнувате бакнежот!???? Колку често ви се случило да бидете амбивалентни и према кого,пријател или партнер,на работа или дома?Сте се запрашале ли од каде таа неодлучност?