Државна матура

Ана-Каренина

Староседелец
25 февруари 2012
998
1,749
1,093
Два дена пред полагања а не знаете дека нема да имате извештај, молба и слично и дека темите ќе бидат од романтизам, прфесорите да не ви спијат немасто да ве обавестат а и фина лепо си пишува на страната, не чекајте се` на готово.
Инаку јас како минатогодишен паталец ќе ви кажам да не се потресувате многу, прашањата како што можете да видите од прошлите години не се толку тешки најмногу се 3 или 4 прашања двосмислени другото за тој што си учел редовно нема да е проблем, едино есејот е потежок и тој најмногу поени носи.

Ana.Naumovska

Полноправен Член
7 јуни 2012
70
12
8
31
A dali se znaj tocno za koja tema ke bidi esejot??? Znam deka ke bidi za romantizmot a za so tocno sakam da znam...

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
32
Western Sky, Land of Oz.
A dali se znaj tocno za koja tema ke bidi esejot??? Znam deka ke bidi za romantizmot a za so tocno sakam da znam...
Е што точно никој не знае, нешто поврзано со Странствувањето на Чајлд Харолд и Евгениј Онегин.. Со среќа :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Avona Vi and Ana.Naumovska

Lalica

Нов член
7 јуни 2012
1
0
1
31
Имам едно прашање за последниот дел од матурата по македонски. Значи кај што има текст од каде треба да се одговорат кратки прашања, кога одговорот се состои од само едно зборче (на пример имаше едно прашање од еден текст кое гласеше Каква е бојата на Ајфеловата кула, и требаше да се одговори со -бронзена) како треба да се напише тоа едно зборче. Да почнеме со голема буква и да завршиме со точка (пр. Бронзена.) или со цртичка и мала буква (-бронзена) или само со мала буква да почнеме и толку (бронзена). Мислам дека ако не е точен правописот на овие прашања не добиваме поени.
Фала однапред :)

Ana.Naumovska

Полноправен Член
7 јуни 2012
70
12
8
31
Имам едно прашање за последниот дел од матурата по македонски. Значи кај што има текст од каде треба да се одговорат кратки прашања, кога одговорот се состои од само едно зборче (на пример имаше едно прашање од еден текст кое гласеше Каква е бојата на Ајфеловата кула, и требаше да се одговори со -бронзена) како треба да се напише тоа едно зборче. Да почнеме со голема буква и да завршиме со точка (пр. Бронзена.) или со цртичка и мала буква (-бронзена) или само со мала буква да почнеме и толку (бронзена). Мислам дека ако не е точен правописот на овие прашања не добиваме поени.
Фала однапред :)

Во решенијата на тестовите од државната матура одговорите се со мали букви...Значи дека треба да се пишува со мали букви...Со среќа :D

Ana.Naumovska

Полноправен Член
7 јуни 2012
70
12
8
31
Да не има некој состав за Странствувањето на Чајлд Харолд и Евгениј Онегин ???

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
јас сега почнува мда присобирам материјали и да напишам еден ..

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743
Дали некој знае колку бода треба за да се мине Македонски ме прашува еден другар? x)