Телема

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
347
63

Не убедуваме, велиме сите оние кои ги интересира Телема да прочитаат по книгите што се има, да соберат информации, да пробаат што вели Законот во пракса и ако не добијат ништо во однос на Аиваз и философијата - да си заминат и да си бараат „лебот“ во други философии и начини на живот. Друг начин не постои.
Едноставно е... ова што го зборуваме за истражувањето важи за оние кои ги интересира Телема, другите - ете им го крстот и нека го влечкаат со нив наоколу, ние не можеме да носиме туѓи проблеми :)

А ти, не истражувај - само верувај и ќе стигнеш најдалеку од сите. Not.

Ти прочита за „сили кои владеат со Земјата и човештвото“ и застана тука бидејќи не можеш да веруваш во тоа бидејќи за тебе верувањето лежи во зоната на она што е пријатно за тебе и го соединуваш со твојот универзум на свесност. А не ни треба да веруваш... бидејќи само ако се потпираш на стварите со верување, она што тебе ти чини дека е правилно - е лоша ствар.
Не води никаде.

Мене не ми е чудно ниту גַּבְרִיאֵל‎ што го донел законот познат како Ислам, ниту пак Јехешуа што зборувал како што зборувал и многу други ствари... не ми е чудно ниту астрал, ниту тоа дека Deus homo est ... но не можам да направам тебе да не ти е чудно, бидејќи и порано сум зборувал: на дете што не знае да брои до 10, не му се дава кибрит и петарда - ќе направи глупости...

Едноставно одмини го ти Законот на Телема штом ти е проблем истиот. Немаш потреба да се заморуваш со Аиваз и со било какви сили бидејќи тие се недостапни за тебе...

Затоа и тоа досадување да седнете да почнете да ги изучувате различните системи, реално да ги поврзувате без да создавате ваши секташки размисли - бидејќи само со научно истражување ќе го спасиме човештвото, а не со дрдорења од твојот вид.

Жално е што ти имаш проблем да истражуваш... но сигурно други ќе немаат такви препреки. За нив, друго ќе е искушението :)

P.S. Јас не сум Телема, јас зборувам за Телема колку можам и колку сакам да кажам... Јас сум само Телемит, човек што го прифатил Законот, го истражува и чиј што пат го довел и да биде иницијант во Ред кој што го прифатил истиот Закон. Едноставно.
Сето тоа е убаво, но во што е твојот живот подобар од нашиот, во што е разликата помеѓу телема и било кој друг верник, неверник, обичен смртник...што тоа вас ве прави посебни, уникатни, малубројни и неприфатени!???
Велиш дека секој треба прво да се себе спознае...јас велам дека тоа е невозможно, нема шанси човек да знае се за себе...да се анализираш генетски, да знаеш твоите клетки кои се болести носат, што добиле а што ќе пренесат, колку му го скратуваат животниот век идр...тоа неможе никој да го дознае(можеби може во лаборатории научни, но колку би чинело тоа)...а и кого пак го занима толку тоа себеспознанието..или не одите вие толку далеку до анализите, поважни ви се ритуалите измислени оф некој АК!?

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
What? :|
Јас никаде не велам „прво“ да се спознае... никогаш не сум ставал подредени броеви, прво себеспознавање, па второ ова, па трето она...

Мислам дека извадокот за Должностите од „Препород на Магиката“, посебно дело „Должности спрема себе си“ - ќе ти разјасни некои работи бидејќи многу погрешно ова со анализите на клетки, лаборатории, па одозгора и ритуали измислени, бесцелни, остај - само забегувања овој А.К :)

И пак ќе речам, ние не убедуваме никој, објаснувањата и насоките се за оние кои бараат и се само можност да се помогне и да, некаде мериме фалуси како мојот живот е подобар од другиот...

Телема не ти ветува подобар живот како во минатото, и да те убедува дека си блажена или ако само веруваш дека се ќе биде одлично... што е сепак разлика од старите закони и Телема и Новиот еон и стариот...
Можете и сами да дојдете до заклучок ако знаете нешто за Телема, а да знаете мора да нурнете во книгите :)
Не знам која потреба ја имате да дискутирате за теми кои не ги знаете. Сакате да ве учиме, да ви прераскажуваме, само за да не се вие заморувате? НЕ! Не оди тоа така. Со провокации за да ви се каже нешто повеќе - нема да добиете ништо.

На Кајгана имам зборувано за тоа што е разликата, не можам пак да пишувам есеи и да се повторувам, барај таму...

Последна промена:

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Abraxas , долг временски период се допишуваме , и постојано се препираме во одредени духовни ставови, и тоа е добро!
Лошо е кога од оптшо препирање за одредена филозофија , одредени констатации се земаат во однос на оној кој критикува во случајот alf , наместо да се зборува за критиката.
Секојпат , најдобра слика за одредено верување, филозофија и духовен правец може да се види од оној кој ја пропагира.
Каков е тој , таква е и филозофијата.Доволно човек да ви постави прашање и веднаш се знае според одговорот каква духовност негувате, бидејќи самоосознавањето не значи само внатрешен пат туку и надворешно однесување .
Ова го кажувам бидејќи употреби погрешен збор...да ти верувам (ме враќаш еден еон назад :)), извини , но ти ДОВЕРБАТА ја изгуби кај мене бидејќи пренесе разговор воден во 4 очи кај Хепта, а тој пак го употреби тоа атакувајќи на критичарот на телема, наместо да зборува за критиката.
Со тоа јас и ти завршивме со комуникација!
Во однос на твоите ,,констатации" и повеќе од доволно ти се дадени аргументи. Посочени ти се книги, цитати, факти. На пример во Иницијација во еонот на детето од Гунтер, сигурно не се зборува за алф, се зборува за она што алф го спори без да има познавање и знаење за истото. Што значи зборуваме за критиката, а таа индиректно зборува за критичарот. Ти многу добро знаеш дека сум во право, но реши да играш на картатата на навреденост. Кога сме кај пренесување на лични разговори, треба ли да те потсетувам дека ти еден таков помеѓу мене и тебе, пренесе јавно на фурум со над 40 000 членови? Или си го заборавил тоа? Не си гледаш гредите во сопствените очи.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
@Abraxas - ова цела „Династија“ муабет...
Мора линк да споделиш да видиме за што се работи, вака како да не се случило :)
Не можам да се сетам на ништо од обвинувањата на @-alf- што точно знам што ти наводно си ми пренел... Штета.

Многу историја по се изгледа ти и @-alf- имате заедно ... штета што преминало во непријателство заради различни животни прилики.
Сигурно си мислел дека ќе сака да ја разбере Телема. I feel it дека си имал такво мислење...

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
@Abraxas - ова цела „Династија“ муабет...
Мора линк да споделиш да видиме за што се работи, вака како да не се случило :)
Не можам да се сетам на ништо од обвинувањата на @-alf- што точно знам што ти наводно си ми пренел... Штета.

Многу историја по се изгледа ти и @-alf- имате заедно ... штета што преминало во непријателство заради различни животни прилики.
Сигурно си мислел дека ќе сака да ја разбере Телема. I feel it дека си имал такво мислење...
Пак ќе кажам дека според мене не се работи за непријателство, туку свесно или несвесно барање на одговор до кој ќе се дојде преку испровоцирана реакција.
Но секако дека тој пристап реално може да создаде непријателство.
Ќе испадне пак дека зборуваме за критичарот а не за критиката, но темава е сведок дека критиките се повеќе од доволно пати објаснувани и дискутирани, со што неминовно се наметнува заклучокот дека проблемот не е во критиката, туку во критичарот.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Сето тоа е убаво, но во што е твојот живот подобар од нашиот, во што е разликата помеѓу телема и било кој друг верник, неверник, обичен смртник...што тоа вас ве прави посебни, уникатни, малубројни и неприфатени!???
Велиш дека секој треба прво да се себе спознае...јас велам дека тоа е невозможно, нема шанси човек да знае се за себе...да се анализираш генетски, да знаеш твоите клетки кои се болести носат, што добиле а што ќе пренесат, колку му го скратуваат животниот век идр...тоа неможе никој да го дознае(можеби може во лаборатории научни, но колку би чинело тоа)...а и кого пак го занима толку тоа себеспознанието..или не одите вие толку далеку до анализите, поважни ви се ритуалите измислени оф некој АК!?
Си помешал некои работи, себеспознавањето за кое зборуваме тука нема врска со биологија, генетика и клетки.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
347
63
Си помешал некои работи, себеспознавањето за кое зборуваме тука нема врска со биологија, генетика и клетки.
Има врска, без овие битни сознанија, тебе ти е тоа половично само себе спознание.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
347
63
Се експерти се најдоа на темава бре....и сите подобро знаат за Телема од нас. Да се чудиш.
Никој не се прави експерт, даааалеку сум од тоа...но никако не успеавте да не убедите дека навистина постои слободна воља и таа да биде цел закон..и да се повторам, човек никогаш неможе да се себеспознае во правото светло, секогаш ќе има прекршување на отсјајот во огледалото, ќе има отстапки во самокритика идр.
Поентата ми е дека вашите закони и размислувања се научна фантастика со луѓе фанатици или саможивник.
Извини, но тоа е моето мислење!

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Никој не се прави експерт, даааалеку сум од тоа...но никако не успеавте да не убедите дека навистина постои слободна воља и таа да биде цел закон..и да се повторам, човек никогаш неможе да се себеспознае во правото светло, секогаш ќе има прекршување на отсјајот во огледалото, ќе има отстапки во самокритика идр.
Поентата ми е дека вашите закони и размислувања се научна фантастика со луѓе фанатици или саможивник.
Извини, но тоа е моето мислење!
Никој нема намера да ве убедува било што, темава постои како светилник за оние што имаат очи да видат и уши да слушнат, за вас секако не е. Треба да бидам луд да убедувам човек за било што во врска со Телема, кога гледам дека истиот не прави разлика помеѓу слободна воЛЈа и вистинска воЛЈа.
Манирите не ми дозволуваат, инаку ќе ти објаснев што да правиш со твоето мислење.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI