Телема

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
А тоа што од петнижили пробувате да се објасните е само утеха за вашиот избор кој за жал според мене е погрешено духовно учење.
Неточно. Тоа е само твое пак негативно размислување бидејќи не сакаш да размислуваш позитивно за Телема заради нас, два тројца што ти коментираме на твоите размисли.

Даваме цитати од книги од Кроули и други за да не мислите дека ние се знаеме, кои сме на форумите... а и да му ги читате оригиналните размисли на Кроули за да не верувате во тезите за Кроули дадени од хрстијански веб портали!
Даваме објаснувања и насоки колку што можеме и постојано со совет дека тоа се лични рамзисли, бидејќи пред интернетот, знаеме колку беше тешко да се дојде и до книга и до основни информации...

Но, ти не знаеш ништо за тоа, затоа вакви изјави даваш...

Затоа реков дека такви ко тебе се како поле преку кое се објаснуваме за некои идни вистински истражувачи :)

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
93
Ај договорете се, па пишете што да прочитам.
Хепта ќе ми позајмиш ти некоја книга?:wavespin

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World

Јас ги имам и двете книги, на англиски, нема да ти вршат работа.
А и што ќе ти е оваа книга што ја спомна @Abraxas кога ја немаш основата на која тој додава свои објаснувања и појаснувања? :)

Затоа на @Abraxas му е едноставно и лесно...

П.С. Треба да побараш книга, не сум јас од стариот еон да ти подавам книги под рака ;)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Обратно е, многу сте заслепени од трошките кој ви ги фрлил Кроули што секој разговор кој е упатен како критика кон концептот на духовноста на телема го разбирате како личен напад.Тоа е поради зборот со кој сте врзани кон законот на телема.А да не припаѓаш таму нема да те засегаат критиките.
А тоа што од петнижили пробувате да се објасните е само утеха за вашиот избор кој за жал според мене е погрешено духовно учење.
Никој ништо на нас не ни фрлил, секој од нас во симболиката на Телемата видел соодветна ,,слика" или алатка за сопствените разбирања и перцепции на своето духовно патешествие.
Јас само добронамерно ти укажувам дека одговорите по кои трагаш, нема да ги најдеш преку испровоциран одговор. Не е Телемата филозофија за да налеташ на мудрост и инстантно да добиеш просветлување. Одговорите по кои трагаш се длабоко во тебе, тоа што ние го нарекуваме - чиста вистинска волја, динамичкиот аспект на битието. До неа се стигнува само преку себеспознавање, а за тоа треба метод, пракса, работа. Не ти пишувам на темава ни за да се правдам или ги сметам твоите постови за личен напад, твоите постови се крик кој бара одговор.... За жал, мислиш дека до тој одговор ќе дојдеш преку провокација.....грешиш, верувај ми.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
93
Никој ништо на нас не ни фрлил, секој од нас во симболиката на Телемата видел соодветна ,,слика" или алатка за сопствените разбирања и перцепции на своето духовно патешествие.
Јас само добронамерно ти укажувам дека одговорите по кои трагаш, нема да ги најдеш преку испровоциран одговор. Не е Телемата филозофија за да налеташ на мудрост и инстантно да добиеш просветлување. Одговорите по кои трагаш се длабоко во тебе, тоа што ние го нарекуваме - чиста вистинска волја, динамичкиот аспект на битието. До неа се стигнува само преку себеспознавање, а за тоа треба метод, пракса, работа. Не ти пишувам на темава ни за да се правдам или ги сметам твоите постови за личен напад, твоите постови се крик кој бара одговор.... За жал, мислиш дека до тој одговор ќе дојдеш преку провокација.....грешиш, верувај ми.
Abraxas , долг временски период се допишуваме , и постојано се препираме во одредени духовни ставови, и тоа е добро!
Лошо е кога од оптшо препирање за одредена филозофија , одредени констатации се земаат во однос на оној кој критикува во случајот alf , наместо да се зборува за критиката.
Секојпат , најдобра слика за одредено верување, филозофија и духовен правец може да се види од оној кој ја пропагира.
Каков е тој , таква е и филозофијата.Доволно човек да ви постави прашање и веднаш се знае според одговорот каква духовност негувате, бидејќи самоосознавањето не значи само внатрешен пат туку и надворешно однесување .
Ова го кажувам бидејќи употреби погрешен збор...да ти верувам (ме враќаш еден еон назад :)), извини , но ти ДОВЕРБАТА ја изгуби кај мене бидејќи пренесе разговор воден во 4 очи кај Хепта, а тој пак го употреби тоа атакувајќи на критичарот на телема, наместо да зборува за критиката.
Со тоа јас и ти завршивме со комуникација!

• Ми се допаѓа
Реакции: pozdrav eden topol

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
347
63
Abraxas , долг временски период се допишуваме , и постојано се препираме во одредени духовни ставови, и тоа е добро!
Лошо е кога од оптшо препирање за одредена филозофија , одредени констатации се земаат во однос на оној кој критикува во случајот alf , наместо да се зборува за критиката.
Секојпат , најдобра слика за одредено верување, филозофија и духовен правец може да се види од оној кој ја пропагира.
Каков е тој , таква е и филозофијата.Доволно човек да ви постави прашање и веднаш се знае според одговорот каква духовност негувате, бидејќи самоосознавањето не значи само внатрешен пат туку и надворешно однесување .
Ова го кажувам бидејќи употреби погрешен збор...да ти верувам (ме враќаш еден еон назад :)), извини , но ти ДОВЕРБАТА ја изгуби кај мене бидејќи пренесе разговор воден во 4 очи кај Хепта, а тој пак го употреби тоа атакувајќи на критичарот на телема, наместо да зборува за критиката.
Со тоа јас и ти завршивме со комуникација!
Убаво му кажа... и мене не ме бендиса а и не очекував дека нечии приватни работи јавно ќе ги жигосани на форум...тотално не доверлива личност..барем да избришеш после тоа и да ти се извинеше.:nah

Последна промена:

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World

Денес, 21.06.2018, Сонцето, Нашиот Татко, ќе биде највисоко на небото и ќе влезе во соѕвездието Рак, со што ќе започне официјално летото. Денес Сонцето привидно ќе „стои“ на небото за да потоа го започне патот кон Југ, со што ќе почне да се намалува денот :)

А бидејќи во Книгата на Законот, во Второто Поглавје е запишано:

„Но вие, о мој народе, дигнете се и разбудете се!
Ритуалите нека бидат изведувани правилно со радост и убавина!
Постојат ритуали на елементите и прослави на времињата.
Прослава за првата ноќ на Пророкот и неговата Невеста.
Прослава за трите дена на пишувањето на Книгата на Законот.
Прослава за Тахути и детето на Пророкот – тајна, О Пророку!
Прослава за Врвниот Ритуал, и прослава за Рамноденицата на Боговите.
Прослава за оган и прослава за вода; прослава за живот и уште поголема прослава за смрт!
Прослава секој ден во вашите срца во радоста на мојот восхит!
Прослава секоја ноќ за Ну, и задоволство на крајниот занес!“
- Книга на Законот, II:34-43

Затоа, прославувајте :)

„Behold! the Kingdom of God is within you, even as the Sun standeth eternal in the heavens, equal at midnight and at noon. He riseth not: he setteth not: it is but the shadow of the earth which concealeth him, or the clouds upon her face."
- Liber CL

„Господе видлив и достапен на сетилата од кого оваа земја е само замрзната искра која годишно и дневно се врти околу тебе,
извору на светлина, извору на живот, нека нѐ бодри твоето вечно зрачење за постојана работа и уживање;
и како што постојано имаме удел во твоето изобилие така и ние во нашите особени орбити да можеме да даваме светлина и живот, храна и радост на оние кои кружат околу нас без смалување на суштината или сјајот засекогаш.“
- Гностичка Миса на E.G.C.

P.S. И да не заборавиме: ... the Gnostic Mass is one of the official rituals, more specifically the central ritual, of Ordo Templi Orientis.“ :)

Последна промена:

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
93
Неточно. Тоа е само твое пак негативно размислување бидејќи не сакаш да размислуваш позитивно за Телема заради нас, два тројца што ти коментираме на твоите размисли.
Мешаш поими, вие два-тројца можете во било кое време да искочите од сектата, вие не сте телема,прави разлика помеѓу духовно-филозофски концепт и оној кој го прифатил тоа како свое верување/филозофија на живеење.
Аивазот и оние сили кој владета со земјата, сигурно не ги родила таа дома леб што ти меси?
Малку дрско од моја страна е ова, но морам вака,зошто до бескрај ќе се лигавите и браните нешто кое ни самите не знаете дали е вистина.
Аллооо, не ти е малку чудно некој Аиваз пратен од силите кои владеат со земјата да ти донесе закон ?
И згора на тоа тука да се лигавите и постирате цитати , линкови, џанам мудрост голема имало во нив, па уште и ги убедувате другите да седна да читаат,да истражуваат ејјјјјј,,кај отиде светов...(facepalm)
Сили кој владеат со земјата..:ladno

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Сили кој владеат со земјата..:ladno

Не убедуваме, велиме сите оние кои ги интересира Телема да прочитаат по книгите што се има, да соберат информации, да пробаат што вели Законот во пракса и ако не добијат ништо во однос на Аиваз и философијата - да си заминат и да си бараат „лебот“ во други философии и начини на живот. Друг начин не постои.
Едноставно е... ова што го зборуваме за истражувањето важи за оние кои ги интересира Телема, другите - ете им го крстот и нека го влечкаат со нив наоколу, ние не можеме да носиме туѓи проблеми :)

А ти, не истражувај - само верувај и ќе стигнеш најдалеку од сите. Not.

Ти прочита за „сили кои владеат со Земјата и човештвото“ и застана тука бидејќи не можеш да веруваш во тоа бидејќи за тебе верувањето лежи во зоната на она што е пријатно за тебе и го соединуваш со твојот универзум на свесност. А не ни треба да веруваш... бидејќи само ако се потпираш на стварите со верување, она што тебе ти чини дека е правилно - е лоша ствар.
Не води никаде.

Мене не ми е чудно ниту גַּבְרִיאֵל‎ што го донел законот познат како Ислам, ниту пак Јехешуа што зборувал како што зборувал и многу други ствари... не ми е чудно ниту астрал, ниту тоа дека Deus homo est ... но не можам да направам тебе да не ти е чудно, бидејќи и порано сум зборувал: на дете што не знае да брои до 10, не му се дава кибрит и петарда - ќе направи глупости...

Едноставно одмини го ти Законот на Телема штом ти е проблем истиот. Немаш потреба да се заморуваш со Аиваз и со било какви сили бидејќи тие се недостапни за тебе...

Затоа и тоа досадување да седнете да почнете да ги изучувате различните системи, реално да ги поврзувате без да создавате ваши секташки размисли - бидејќи само со научно истражување ќе го спасиме човештвото, а не со дрдорења од твојот вид.

Жално е што ти имаш проблем да истражуваш... но сигурно други ќе немаат такви препреки. За нив, друго ќе е искушението :)

P.S. Јас не сум Телема, јас зборувам за Телема колку можам и колку сакам да кажам... Јас сум само Телемит, човек што го прифатил Законот, го истражува и чиј што пат го довел и да биде иницијант во Ред кој што го прифатил истиот Закон. Едноставно.

Последна промена:

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
93

Не убедуваме, велиме сите оние кои ги интересира Телема да прочитаат по книгите што се има, да соберат информации, да пробаат што вели Законот во пракса и ако не добијат ништо во однос на Аиваз и философијата - да си заминат и да си бараат „лебот“ во други философии и начини на живот. Друг начин не постои.
Едноставно е... ова што го зборуваме за истражувањето важи за оние кои ги интересира Телема, другите - ете им го крстот и нека го влечкаат со нив наоколу, ние не можеме да носиме туѓи проблеми :)

Ваквиот однос е веќе поинаков од оној другиот нападниот, со ваква комуникација можеби и ќе се излаже некое дете да проучува и да го носи оглавникот од законот на Аивазот.

А ти, не истражувај - само верувај и ќе стигнеш најдалеку од сите. Not.
Ти прочита за „сили кои владеат со Земјата и човештвото“ и застана тука бидејќи не можеш да веруваш во тоа бидејќи за тебе верувањето лежи во зоната на она што е пријатно за тебе и го соединуваш со твојот универзум на свесност. А не ни треба да веруваш... бидејќи само ако се потпираш на стварите со верување, она што тебе ти чини дека е правилно - е лоша ствар.
Не води никаде.
Значи сепак телема се базира на верување?
Иако малку си контрадикторен, да верувам или да не верувам?
P.S. Јас не сум Телема, јас зборувам за Телема колку можам и колку сакам да кажам... Јас сум само Телемит, човек што го прифатил Законот, го истражува и чиј што пат го довел и да биде иницијант во Ред кој што го прифатил истиот Закон. Едноставно.
Па тоа зборам цело време, ти си САМО телемит., утре може да биде Човек од тебе.:)

• Ми се допаѓа
Реакции: pozdrav eden topol