Атеизам (генерална дискусија)

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,229
3,538
1,143
имам доволно причини за да не верувам во ништо...

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,056
1,575
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
’’Повикан или не повикан - Бог е тука’’, како што би рекол големиот Карл Јунг. Меѓутоа тој Бог не е некој антропоморфен ентитет како што го прикажуваат аврамските религии; бог кој наликува на човек и со особини на човек, бог кој 24/7 не набљудува што правиме и при тоа не наградува/казнува со вечен рај/пекол заработени за 60тина годинки на Земјата. Бог постои и тој само Е, и не се меша во животот на луѓето. Сите овие страдања по светот, смрт на невини луѓе...тоа не е затоа што тие невини лица му згрешиле на бог...тие се на некој начин колатерална штета ако може така да се нарече. Луѓето се само дел од божествениот план, запчаник во машината...Зарем не е налудничаво да се верува дека во овој бескраен универзум ние да сме во центарот на вниманието на некој бог, та имало потреба од ритуали, принасање жртви за тој некој бог да се смилувал, подарил здравје бла бла? Бог не може да се види. Секако дека не може доколку го перцепираш како некој старец со брада. Бог е насекаде околу нас и во нас самите. Бог е во секоја тревка, дрво, камен, Бог е јас, јас сум Бог, Бог е целиот Универзум...Не можам да не верувам во Виша Интелигентна Сила која го создала Универзумот и која и самата е Универзумот, било да се нарече Бог, Креатор, Енергија, Големиот Дух итн ... Имаше едно мислам вака одеше: Шансите да сиот живот на Земјата е створен случајно се исти со шансите да кога би удрило торнадо во некој авто отпад од деловите во отпадот се состави автомобил. Но не можам ни да верувам дека редовното одење во црква, целивањето икони, славењето на некој светец кој е мртов веќе 1000 год. ќе ми донесе здравје и бериќет. Ова е мојот став и концепција за ентитетот кој кај нас е познат под називот Бог, при што како што јас не се сложувам со мнозина така и не очекувам секој да се сложи со мене ...

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena and TheKitten

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,229
3,538
1,143
Каков е тој ''Бог'' што остава да страда невини луѓе????????

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Можеби е зафатен со спасување невини луѓе на некои други планети. :eek
Како и да е, сепак треба да се понижиш себе си и да се ставиш испод нешто што не си ни сигурен дека постои или е само некоја халуцинација на некој кој постоел пред неколку илјади години и успеал да ги убеди другите дека постои нешто кое тој е способен да го почувствува и затоа би бил „дарбосан“ од севишниот кој е творец на универзумот кој е недостапен за умот на другите и мораат да веруваат во него. Не, благодарам. Сеуште не сум сретнал ништо дотолку вредно за да се понижувам себеси.

• Ми се допаѓа
Реакции: Scars31

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,056
1,575
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
Како и да е, сепак треба да се понижиш себе си и да се ставиш испод нешто што не си ни сигурен дека постои или е само некоја халуцинација на некој кој постоел пред неколку илјади години и успеал да ги убеди другите дека постои нешто кое тој е способен да го почувствува и затоа би бил „дарбосан“ од севишниот кој е творец на универзумот кој е недостапен за умот на другите и мораат да веруваат во него. Не, благодарам. Сеуште не сум сретнал ништо дотолку вредно за да се понижувам себеси.
Еми има човеци кои немаат м*да да застанат на свои нозе и да го земат животот во свои раце, та бараат помош од некој такозвани дедо боже да им ги реши проблемите. Мислат ќе го поткупат со десетденарка на икона.

• Ми се допаѓа
Реакции: TheKitten and ГоспоТ

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
а величење на црквата? кај мене одбивноста почна од црквата, од она поповине лакоми со стомакот пред себе, што имаат тарифник, што возат коли подобри од просечното население. ако воопшто постои тој горе или каква и да е виша сила, Библијата убаво си кажува дека можеш да го најдеш под секој камен и под секое дрво, насекаде околу нас, а не дека црквата ни служи како централа и која не поврзува директно со него.

Црквата, има многу малку допирни точки со Библијата.
Црквата си имала добра функција некогаш, денес е излишна.
Библијата си била книга со прикаски кои го држеле населението заедно, му влевале надеж, и го учеле како да се однесува - исто така, денес, на овој степен од развој, е излишна.

• Ми се допаѓа
Реакции: kones and Scars31

InnaLaurie

Истакнат Член
12 март 2012
281
322
363
31
На некој пуст остров
Јас сум ***** :)
Имаше едно зборче слично на атеизам, но со значење дека личност што неверува во недокажани работи како религии, господ, луцфер итн но не ја исклучува можноста за постоење на виша сила, свест, суштество итн.
Јас имам сличен став.
Сите имаат аргументи и за и против, така да јас сум рамнодушна по ова прашање.

• Ми се допаѓа
Реакции: kones

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,068
113
Скопје
www.statik-group.com
И затоа Победникот, Спасителот на светот, нашиот Исус (Јешуа=Спасител), нашиот Месија (Машиах) со потполна власт му објави на целото човештво:
„Јас сум воскресение и живот;кој верува во Мене(кој ќе ја прими во својот живот вистината и со неа ќе го осмисли и исполни својот живот), и да умре ќе живее“ .

Кој сфати сфати, кој не да е здрав и жив.