Пред се добредојде [emoji1]Zdravo i najprvo pozdrav do site
Jas kako i mnogu drugi sum nov na forumov pa sakam da ve prasam za sovet
Zedov akvarium so dimenzii 60 / 30 / 30
Imam greac Atman 50 W
Pumpa Atman 301
Vozdusna pumpa HF 2000
Termometara
Dali mozi da mi kazite dali se dovolno za pocetok ili mi treba i drugo
Пумпата ти е ок, мислам деа е 300л/ч јачина така да во 1ч ќе ја врти 6 пати водата. Грејачот може да не ја грее водата целосно ама не сум сигурен за ова. Воздушната пумпа,според мене не ти е многу потребна, таа често се користи само за додатни украси во аквариумот. Ти треба и осветлување со фото период од максимум 8 часа на денза да им направиш на рибите да имаат ден\ноќ. Ако ти е во план да правиш тревен аквариум прочитај на нет се што ти е потребно за да виреат тревите(цо2, подлога, прихрана и сл.), ќе си купиш кварцен песок пошо не мења параметри на водата, избегавај боени камчиња и пвц украси. Пред да почнеш да ставаш риби исциклирај го аквариумт минимум 7 дена. Потоа пополека ќе го пуниш со риби со тоа што прва риба да ти биде анциструс (чистач на стакло) бидејќи се најиздржливи, за да се створат полезни бактерии. После неколку дена можеш да ставаш по 2-3 риби. Вода промена на 3 до 5 дена по 25 % нормално стоена мин. 24ч за да изветрее хлорот. Светлото ќе си го земеш во зависност од каков аквариум ќе правиш.
Пред да купиш риба прочитај кои услови и се потребни и со која риба можеш да ја мешаш.
Друго не ми текнува што да кажам освен среќен старт и добредојде во светот на акваристиката.
Sent from my E2003 using Tapatalk