Телема

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Единствен начин да дознаеш каков е вкусот на авокадо е..... да пробаш авокадо. Ниедно толкување на описи за вкусот на авокадо нема да направи да знаеш каков вкус има. :)
Пред нешо да пробам прво го разгледувам, пипам, мирисам..ееееееееее..па потоа се пробува..се разбира дека ке прашам некого кој го има пробано да ми каже како е, ке соберам инфрмации..тек така не се загризува во ништо:)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Очекував ваков одговор, уствари бегање од одговор. Ако велиш дека телемата не се сведува само на читање и теоријата нема да ми заврши работа, дека постои и практичен дел(кој всушност и не занима), зошто не смените малку во информативниот дел и почнете со објавување и информирање на кој начин и од што се состои тој практичен дел?
Ете јас сакам да разберам, ама незнам како.
Не е бегање од одговорот, одговорот ти е даден, очигледно не си ја разбрала поентата на примерот што го напишав со девојката. Ти сакаш да дознаеш нешто кое не се дознава туку се осознава. Тоа е процес, степените не се ставени за украс, има причина зошто постојат степени, зошто постои иницијација, зошто постојат тајни.
Неможеш да кажеш дека практичниот дел не те занима, за после тоа да кажеш дека сакаш да дознаеш од што се состои практичниот дел ама не си знаела како......
И за крај, праксите не се нешто кое е тајна, праксите во ОТО се делат на јога и магика. Јога веќе сме дискутирале што е, под магика спаѓаат ритуалите опишани во телемитската литература од D категорија.

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Не е бегање од одговорот, одговорот ти е даден, очигледно не си ја разбрала поентата на примерот што го напишав со девојката. Ти сакаш да дознаеш нешто кое не се дознава туку се осознава. Тоа е процес, степените не се ставени за украс, има причина зошто постојат степени, зошто постои иницијација, зошто постојат тајни.
Неможеш да кажеш дека практичниот дел не те занима, за после тоа да кажеш дека сакаш да дознаеш од што се состои практичниот дел ама не си знаела како......
И за крај, праксите не се нешто кое е тајна, праксите во ОТО се делат на јога и магика. Јога веќе сме дискутирале што е, под магика спаѓаат ритуалите опишани во телемитската литература од D категорија.
Реков дека практичниот дел не занима, и тоа најмногу...незнам како се става запирка врз НЕ. Ритуалите се тие што не голицкаат..значи да барам литература од Д категорија и таму ке ги најдам опишани на кој начин и како се изведуваат, така ли??

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Ритуалите се тие што не голицкаат..значи да барам литература од Д категорија и таму ке ги најдам опишани на кој начин и како се изведуваат, така ли??
На линкот се, кликни и ќе ги видиш.

• Ми се допаѓа
Реакции: misterija

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Само да ти го нагласам тоа што и предходно ти го кажав: Ако се фокусираш само на еден сегмент а ја занемариш целината, нема да ја постигнеш целта. Што значи тоа? Тоа значи дека ритуалот не е хокус покус што ќе ти даде разбирање само ако изговориш неколку зборови и направиш одредени движења. Тоа спаѓа во суеверие. Праксата е симбиоза на искуството и знаењето. Или ако го земеме примерот на Idiot со авокадото, првин треба да знаеш како изгледа авокадо (да имаш теорија) па потоа да го искусиш неговиот вкус (да имаш пракса). Во спротивно можеш да имаш компир во рака а да веруваш дека е авокадо.

• Ми се допаѓа

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Пред нешо да пробам прво го разгледувам, пипам, мирисам..ееееееееее..па потоа се пробува..се разбира дека ке прашам некого кој го има пробано да ми каже како е, ке соберам инфрмации..тек така не се загризува во ништо:)
И сето тоа е ок, освен болдираното. Твојот и неговиот (нејзиниот) вкус не се исти. На пример некој се дават во цвекло а мене ми е грозно.
Сепак ако пробаш и ќе знаеш, ако не, нема. А дали ќе те привлече да пробаш е сосем друг муабет.

• Ми се допаѓа
Реакции: misterija and Abraxas

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Читам на еден форум, не е наш Македонски, за разни искуства од ритуали, мислам дека беше ритуал на света магија на Абрамелин пследното што го прочитав за еден аспирант..многу убаво ги опишува своите чувства.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Денеска е третиот ден од пишувањето на книгата на законот. Погјавјето на Ra-Hoor-Khuit:
Liber Al vel Legis III:
63. Будалиот ја чита оваа Книга на Законот, и нејзиниот коментар; и не ја разбира.
64. Нека помине низ првото искушение, и ќе му биде како сребро.
65. Низ второто, злато.
66. Низ третото, камења од скапоцената вода.
67. Низ четвртото, последни искри на суштествениот оган.
01_prologue_thesearethewordsofherbrother_large.jpg

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Денеска е третиот ден од пишувањето на книгата на законот. Погјавјето на Ra-Hoor-Khuit:
Liber Al vel Legis III:
63. Будалиот ја чита оваа Книга на Законот, и нејзиниот коментар; и не ја разбира.
64. Нека помине низ првото искушение, и ќе му биде како сребро.
65. Низ второто, злато.
66. Низ третото, камења од скапоцената вода.
67. Низ четвртото, последни искри на суштествениот оган.
01_prologue_thesearethewordsofherbrother_large.jpg
Прчитав некаде дека има и лажни книги за телема т.с.не се со оригиналната содржина..имаш ли сознанија кои се лажни а кои оригинални??
Постои ли одредена старосна граница за членство во вашите редови?

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Прчитав некаде дека има и лажни книги за телема т.с.не се со оригиналната содржина..имаш ли сознанија кои се лажни а кои оригинални??
Па можно е, официјалните телемитски дела се категоризирани во класи. Класа А, B, C, D и Е. Истите се достапни тука: Link
Постои ли одредена старосна граница за членство во вашите редови?
Нормално дека постои, кандидатот мора да биде полнолетен, што значи минимум 18 години.

• Ми се допаѓа