Јас не пишувам за богот кој го презентираат монотеистичките религии...Јас не пишувам за бог каков што замислувам туку за бог како што го презентираат монотеистичките религии (за паганските не сум толку упатен, таму е гужва, божанства колку сакаш) значи соодветните доктрини на трите инкарнации на злото (јудејци, рисјани, исламисти), неверник сум, немаме ние вонземјаните соодветен софтвер во умот за да веруваме во замислени ентитети, тешко перцепираме такво нешто.
Ништо не е релативно, што дека имало луѓе кои оздравеле кога тие истите би префериралеат да не заболеле на прво место, никој не преферира да заболи па после да влече некои поуки и искуства, тоа е се во ред ама факат болеста е зло пошто вирусите и бактериите го напаѓаат здравјето и животот. Ок, тоа не го прават свесно и затоа е малку бизарно да им се припишува придавка `зли` ама разни епидемии кои бришеле цели семејства од лицето на земјата, завивале во црно мајки и татковци, полнеле широки јами со млади лешеви, како шпанската треска (која наминала и низ овие краишта) - сето тоа е зло.
Не е имагинарно или ствар на допаѓање туку нешто што сосема реално носи штета или смрт, мене не ми се допаѓа шпанска лига па затоа не ја гледам ама тоа не значи дека таа е зла, не ми прави никаква штета нејзиното постоење . Од друга страна разни манијаци, политичари и сличен гној се сосема реална закана по живот, здравје, плодови на труд и слобода и како такви се зло.
Смрт е смрт, без разлика дали е смрт на човек, смрт на животно или на бактерија. Сите живи суштества носат парче душа која има исто потекло. Ако вредноста на суштествата ја мериш според свесноста или според интелегенцијата, тогаш ке мораш да се сложиш дека животот на децата помали од две години е помалку вреден од животот на една возрасна свиња бидејки истата има поголема интелегенција од двегодишно дете и е свесна за своето постоење, знае да го препознае својот одраз во огледалото, препознава личности и може да сложува сложувалки. Тогаш би морал да се согласиш дека животот на ментално заостанатите и аутистичните луѓе исто така нема никакво право да биде вреднуван.
Според кој критериум одредуваш чиј живот е повреден? Зошто животот на животните кои служат за прехрана на човекот е помалку вреден од животот на човекот чиј организам исто така служи за прехрана на одредени бактерии.
Ако некогаш дојдеме во контакт со суштества кои што би имале интелегенција многу повисока од нашата и истите сметаат дека од нас можат да направат вкусни специјалитети, дали тогаш ке престанеш да го вреднуваш својот живот и помалку ке те боли човековата смрт?
Предпостави си дека можеби и ти си само еден микро организам во нечиј организам и дека со своето најнормално дејствување придонесуваш за болест на организмот во кој е сместен твојот универзум, дали тогаш твоето постоење и дејствување можат да се наречат зли? Зошто бактериите кои ги предизвикуваат болестите кои што опустошувале цели семејства се дел од злото, а антибиотикот кој што уништува милијарди бактерии (всушност многу повеке од тоа) не е зло?
Џабе ти е што си вонземјанин кога нештата ги гледаш единствено од човечка перспектива, тогаш потеклото ништо не ти вреди.