Синот и отецот се едно,ако си го видела синот си го видела и отецот!Многу ми е интересно кога со толкава сигурност се зборува за Бог и дека тој е ова или она, ваков или таков. Од каде бре знаете што е и кој е Бог?
Во превод,од самиот себе!
Синот и отецот се едно,ако си го видела синот си го видела и отецот!Многу ми е интересно кога со толкава сигурност се зборува за Бог и дека тој е ова или она, ваков или таков. Од каде бре знаете што е и кој е Бог?
Аха, значи ако синот е коњ и отецот е коњ? Ако синот е сонце, тогаш отецот е сонце? Ако синот е дрво, отецот е дрво?Синот и отецот се едно,ако си го видела синот си го видела и отецот!
Во превод,од самиот себе!
Токму така.Аха, значи ако синот е коњ и отецот е коњ? Ако синот е сонце, тогаш отецот е сонце? Ако синот е дрво, отецот е дрво?
Нека е така. Тогаш не е точно дека Бог нѐ создал според неговиот лик, оти ние имаме една дефинирана форма и не сме огледала.Токму така.
Во поголем случај е огледало,па што ќе видиш во него ,тоа е бог!
Зборуваш за изгледот на телото или за "изгледот" на душата?Нека е така. Тогаш не е точно дека Бог нѐ создал според неговиот лик, оти ние имаме една дефинирана форма и не сме огледала.
Појма немам, зборувам дека ми е апсолутно непознато што е Бог и дали го има, нема итн. Би требало да зборувам за изгледот на душата? Тогаш би значело дека од сламка до слон сите имаме иста душа?Зборуваш за изгледот на телото или за "изгледот" на душата?
Да,постои.Појма немам, зборувам дека ми е апсолутно непознато што е Бог и дали го има, нема итн. Би требало да зборувам за изгледот на душата? Тогаш би значело дека од сламка до слон сите имаме иста душа?
Значи.... не знам.
Ако ти знаеш, ама знаеш од лично искуство а не од читање и сл., би сакала да ми кажеш кој е Бог и дали воопшто го има, ама онака едноставно и просто, без двосмислени реченици и поими.
Не ми кажа како знаеш нема везе, да не тупам отпоќе.Да,постои.
Кој е,...не постои збор со кој може да се опише,секој обид за тоа би било лага!
Можам и да те лажам,бидејќи тој е и лага.
Доволно просто?
Хмммм..кратко кажано, божја воља е дали ќе ти ги ислуша молитвите, дали ќе живееш во беда или среќа....значи колку и да се биде духовно поткован и се молиш за спасение и тнтртнтр ако на бог не му е по негова воља, се е бадијала!! Па зошто ни ја дал тогаш слободната воља, да му бидеме поинтересни за забава!???
Во ред,ако за тебе божја волја преставува рамка - оквир кој треба да си го носиш на вратот,за друг може да е нешто друго,иако и тоа друго е рамка во некоја друга смисла.
Кратко кажано без многу ширење,божја волја е константна промена, како сакаш врти ги зборовите, секојпат нештата се во дижење!
А што е зло според тебе? Дали уништувањето е зло? Во универзумот постојано се уништуваат цели галаксии секој момент, дали тоа е зло или пак зло е кога лавот лови зебра и кога со нејзиното тело ги прехранува малите лавчиња? Зло во природата не постои, злото постои само во перцепцијата на лугето, само човекот е доволно голем егоист за сето она што не му се допаѓа да го нарекува зло. Јас како веган можам до бескрај да зборам дека јадењето месо е зло, но ти со тоа нема да се сложиш нели.Не постои зло?
Како тоа не постои зло, сериозно, дали таквиот став е некој полусварен мистицизам како резултат на преголемо учество на ирационалноста при мисловните процеси?
`Човекот` не е една унифицирана категорија, постојат многу разлики од раѓање, од едната крајност на психо/социопатијата, сивата или златна средина па се до алтруизмот и херојството на другиот крај.
Бог не може да е љубов.
Омилената теолошка гимнастика на религиите за слободната воља како извор на злото, иако стара со милениуми е срање.
Зошто е срање и како тоа некој си Аутрајдер на некаков си форум се дрзнува да напише такво нешто?
1.Ако слободната воља постои таа ќе може да се манифестира без разлика на физичките ограничувања. Шќељзим и Митре да се фатат за рака и да се обидат да полетаат од петти спрат. Џабе слободна воља.
2.Преференција. Ако имаш две особи, особа А со воља да убие некого и особа Б со воља да не умре, доколку вољата на особата А испадне исполнета тогаш Бог активно дозволува зло, смрт и страдание бидејќи допуштил да се реализира вољата на убицата а не вољата на жртвата.
3.Вие земјаните сте језиви