Прашања за Исламот

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Нема врска, еве јас сум муслиманка и ќе се потрудам да ви одговорам на сите прашања кои ве мачат.
И ќе се потрудам исто така да ви извадам делчиња, односно да ви цитирам од кyр`анот, каде што пишува дека жената има толку права колку што има и мажот. :) Рамномерност , коа ќе имам време, ќе ги прочитам сите ваши прашања и ќе ги одговорам, сега онака само наминав набрзинка... Да видам што има, што нема...
Зошто за мажите е дозволена полигамија, а за жените не?
Зошто мажот-муслиман смее да земе жена од друга вера, а жената-муслиманка само од својата?
Зошто се вели дека на жената местото ѝ е во атмосферата на домот, а на мажот надвор?

Мислим, знам јас дека има исклучоци и дека ќе се најдат цитати да ги поддржат, ама реално ако ја погледнеме големата, генерална слика, повеќе се работи за менталитет отколку за религиозни правила. Сепак еве... ме интересира во Куранот зошто е така наведено.

Од друга перспектива

Член со 30 казнени поени
22 јануари 2016
57
18
1,008
Зошто за мажите е дозволена полигамија, а за жените не?
Зошто мажот-муслиман смее да земе жена од друга вера, а жената-муслиманка само од својата?
Зошто се вели дека на жената местото ѝ е во атмосферата на домот, а на мажот надвор?

Мислим, знам јас дека има исклучоци и дека ќе се најдат цитати да ги поддржат, ама реално ако ја погледнеме големата, генерална слика, повеќе се работи за менталитет отколку за религиозни правила. Сепак еве... ме интересира во Куранот зошто е така наведено.
Маж христијан и маж од исламот не е исто. :) нашиот (женски) сунет значат обетките. Односно коа ни ги дупнуваат ушите.
А на машките суннетот е поинаков. Знаете. Мажот смее да зима, ете затоа. А ние жените не смееме, пошто не се муслимани мажите од другата вера. Не се суннет напраени и тоа е грев. :)
Никаде не пишува тоа дека на мажот местото му е надвор, јас во куранот не сум налетала на такво нешто, еве. Тоа сигурно е менталитет, да.
Од некој индиски филм, можеби малечката невеста.
Имаме обичаи, во секој случај, присутни се.

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra and Prashina

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Маж христијан и маж од исламот не е исто. :) нашиот (женски) сунет значат обетките. Односно коа ни ги дупнуваат ушите.
А на машките суннетот е поинаков. Знаете. Мажот смее да зима, ете затоа. А ние жените не смееме, пошто не се муслимани мажите од другата вера. Не се суннет напраени и тоа е грев. :)
Никаде не пишува тоа дека на мажот местото му е надвор, јас во куранот не сум налетала на такво нешто, еве. Тоа сигурно е менталитет, да.

Сунетот е од стариот египет, таму значел нешто договор со божанство некое, демек кожинката пресечена од пенисот е во вид на прстен а прстенот - круг, кругот - договор, тоа се тие ирационални `убавини`, после евреите го копирале тоа преку Мозес (Мојсеј го вика раја, Муса го викале муслиманите) кој избегал при падот на Амарна и излагал некоја група пустински племиња кои подоцна ќе се наречат евреи, го имало и кај рисјански секти ама кога рисјаните правеле догма во 4.век на тој соборот се одлучило дека нема потреба од такво нешто, покасно муслиманите кога се појавиле на сцена и тие се вратиле на египетскиот обичај...

него женски еквивалент е потсекување на клиторисот, крајно варварска пракса која се практикува по африките таму, претежно меѓу суни муслиманска популација...само што за разлика од машкиот сунет, не се сечи кожа него...........бљак (puke)

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Туку да прашам, какво влијание има исламот врз твојот квалитет на живот? Ова прашање го имам поставено на припадници на разни религии и никој не сака да одговори, пример за тостер се знае, ставаш лепчиња ги пече и си праиш тостови со кашкавал, нешто шо не можеш без тостер, плус може да се потпече месо на него...муабетот ми е дека е јасно на кој начин тостерот придонесува за подобрување на квалитетот на животот.
Каква е разликата меѓу неислам и ислам, да речеме утре се будиш надвор од исламот, со што твојот живот ќе е различен од кога бил под ислам? (батали одговори од типот на тој свет вака онака, на овој свет да видиме)

Наводно ислам значело Покорение, нешто така што значи муслиман=покорен. Не е на арно тоа...

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Не пишува дека местото на мажот му е надвор, ама пишува дека местото на жената не и е надвор, така?
Не знам дали пишува ама еве ти ќе ми кажеш. Стварно служите само за раѓање деца и слугување по дома?

Од друга перспектива

Член со 30 казнени поени
22 јануари 2016
57
18
1,008
Не пишува дека местото на мажот му е надвор, ама пишува дека местото на жената не и е надвор, така?
Не знам дали пишува ама еве ти ќе ми кажеш. Стварно служите само за раѓање деца и слугување по дома?
Не пишува такво нешто, а ако пишува, барам сега одма да ми го цитираш и тоа на Македонски Превод. :)
А не да ми превзимате некои цитати од Англиски страни, заборавени од Господ, кои вие ги отварате и читате.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Не пишува такво нешто, а ако пишува, барам сега одма да ми го цитираш и тоа на Македонски Превод. :)
А не да ми превзимате некои цитати од Англиски страни, заборавени од Господ, кои вие ги отварате и читате.
Можеби ти ќе имаш одговор на моето прашање:
Во куранот е нагласено дека сонцето и месечината се на едно од тие седум неба, и дека на најблиското небо се поставени ѕвездите.....но денес знаеме дека ѕвездите се подалеку од сонцето и месечината. Како го објаснуваш тоа?

Сура 71:
15. Zar ne vidite kako je Allah sedam nebesa, jedno iznad drugog, stvorio,
16. i na njima Mjesec svjetlim dao, a Sunce svjetiljkom učinio?
Сура 37:
6. Mi smo nebo najbliže vama sjajnim zvijezdama okitili

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Дека претходно спомна еднакви права имате...
Обичајот што го спомна Аутрајдер знам дека се практикува во Сомалија и тоа во многу нечисти услови, најчесто кај селските врачарици. Не само што им го сечат/ваѓаат клиторисот за да не осеќаат никакво задоволство, туку и ги шијаат долу за само сопругот да ги распара на прва брачна ноќ.
Во Саудиска Арабија уште не им е дозволено на жените да возат коли, да пливаат или да зборуваат со мажи.
Јас и овде гледам девојки со мантили и шамии што во автобус гледаат да седнат само до женско и стануваат ако машко седне до нив.
Пак, идеме до тоа дека е до менталитетот, но тој менталитет се темели на религија.

Од друга перспектива

Член со 30 казнени поени
22 јануари 2016
57
18
1,008
Можеби ти ќе имаш одговор на моето прашање:
А, како знаете дека ѕвездите се подалеку од сонцето и месечината, да не си бил таму па да ги видиш?!
А, како го објаснуваш ти тоа што во куранот пишува дека на Марс планетата има живот и тоа дека ќе го откријат некои смртници послем многу века?!
А, некои сепак ќе имаат сомнеж и за тоа...
Значи едноставно е, некои одговори само Аллах ги има, знае... И истиот тој, на нас ни оставил степен, ни дал ГРАНИЦА до каде можеме со умо да ојме...

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
ашата вера не сее страв, туку ни ја опфаќа вистината,од сите аголи. Во куранот има многу докази за тоа што се случува денес.
во куранот пишува дека на Марс планетата има живот, а научниците дури сега го открија тоа... (ова е само еден од многутте примери)
Како што и многуте примери за тоа што пишува се разобличени и демантирани.

Де те молам ако сакаш пиши каде тоа во куранот пишува дека на Марс има живот. Ама точно наведи цитат од куранот.