Насилство во породувалиштата

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
Абе доста трпе пишуваш за инает. Па за тоа зборуваме, дека тоа не смее да се дозволи, дека прават грешки и се однесуваат ко дебили, тоа е проблем шо треба да се реши. Ама не се решава со бегање. Како ги гледате работите, или црно или бело. Не е така. Џабе се инатиш.
Kako не се решава со бегање ?
-Зошто ви проповедаме дека ако никој не јаде месо дека убивањето ке запре и месната индустрија пропаѓа. Но вие велите јас ако се откажам нема ништо да им смени. Но еден по еден сите ако се откажеме ....
- Ако сите почнат дома да се пораѓаат зарем ке има неедуцирани доктори .. пијани и слично? Не, туку воопшто ке ги нема.
Како не се решава со бегање .. ти ке ја убиеш кравата ако побегне? Не, бидејки избегала

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Kako не се решава со бегање ?
-Зошто ви проповедаме дека ако никој не јаде месо дека убивањето ке запре и месната индустрија пропаѓа. Но вие велите јас ако се откажам нема ништо да им смени. Но еден по еден сите ако се откажеме ....
- Ако сите почнат дома да се пораѓаат зарем ке има неедуцирани доктори .. пијани и слично? Не, туку воопшто ке ги нема.
Како не се решава со бегање .. ти ке ја убиеш кравата ако побегне? Не, бидејки избегала
Така е. А мачето го носиш на ветеринар?

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Свесен си дека не само тие што пораѓаат се лекари, така?
Што е со оние што оперираат тумори, мозоци и срца, местење скршени коски, давање (лоша) терапија за леукемија, да речеме, итн.?
Или и тоа дома со тревки ќе лечиме, врз скршениците ќе кршиме јајца, а наместо рентген ќе се консултираме со јасновидци?

Се забега од темава него...
Јас имам стрина-акушерка. Знам дека си дреме на смена, дома си носи тампони, бикчиња, лекови... а труднициве пред пораѓање ги средува по 3-4 со еден ист брич. Меѓу нив била и самата мајка ми. Жени со какви инфекции излегуваат од прави и здрави...
Ги оставаат расчепатени во студено со саати, си пијаат кафе и оговараат која смрдела, која како се дерела, итн. дури женава кине конци.
Како ви е тоа нормално? Никој не бара постојано висење над глава (иако кај некои треба, ако е плодот во опасност), ама бар достоинствено нека е.
Во Швајцарија истерале лекар пошто рекол на пациентка дека слухот ѝ бил слаб поради нечисти уши. Ееј, дијагнозата што ја кажал на (за пациентот) навредлив начин. Овде битно да не умре родилката/пациентот, па голема работа низ што минува...

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
@diva orhideja ти пишуваат мислења со искуства, ти даваат аргументи, еве и двајца од странство ти споредија од прва рака каква е ситуацијата и твоите одговори знаеш што се? Отфрлање на секое друго мислење и постови во стил „Па ако не ви се свиѓа дома раѓајте. Овие сакале нашминкани да се пораѓаат и да не осетат болка.“
Не знам што сакаш да покажеш со твоите постови.
Чекај малку, или не ме разбравте или си толкувате без да прочитате асално!?? Коментарот ми беше упатен на Био Трпе и моето несогласување со неговото мислење т.с.зарем во денешно време треба да се пораѓаме дома!??
Чиста вистина е дека трудница во договор со лекар закажуваат термин на пораѓај(јавете се во Систина или др.приватни а ги има овие закажувања и во државниве установи), се знае точно во колку саат, кој лекарски тим ќе биде, бираш анстезија итн. и спредбата ми беше дали поред вакви можности и ексклузивитети некоја жена би го ризикувала животот , на детето па и нејзиниот, за да се пораѓа дома!! Затоа последниот коментра ми беше ПОВТОРНО до Трпета за да си молчи за не го потепааат.
Е сега незнам каде и кого испровоцирав????
Никаде ниту спомнав како што ти си замислил "Па ако не ви свиѓа дома раѓајте", тоа е сосема спротивно на моето мислење.

:zelenПократок да не останеш.

Последна промена од модератор:
  • Ми се допаѓа
Реакции: BioTrpe

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Jas bi se porodila doma . Ako ushte ednash ragjam, doma kje ragjam, ne samo zaradi toa shto se slucuva za vreme na poroduvanjeto, tuku i posle. Sakam da izbegnam vakcini kolku shto e mozno povekje i sakam da bidam opkruzena so najbliskite, a ne da lezam sama vo bolnica kade shto ni deteto n lezi do mene, ne dozvoluvaat ni mazot da dojde da te vidi, da te prasha dali ti treba neshto... dvapati tonev vo depresii posle poroduvanjata i ne bi sakala da pominam povtorno niz toa.
Што има врска вакцини со породување и како ке бидеш опкружена со најблиските додека раѓаш!!?
Епа навистина ова е смешно што го читам!!!

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Што има врска вакцини со породување и како ке бидеш опкружена со најблиските додека раѓаш!!?
Епа навистина ова е смешно што го читам!!!
Takvoto poroduvanje e skapo i ne moze sekoj da si go dozvoli, za razlika od privatnite kliniki koi zakazuvaat i i da5vaat na majkata izbor dali saka so epidural ili ne,vo drzavnite bolnici rodilkite imaat sosema drug tretman, ponekogash mnogu polosh od tretmanot shto bi go dobile dokolku se poragjaat doma. Vakcinite bea spomnati kako edna od mnogute pricini poradi koja sakam da rodam doma, nikade ne e pishano deka imaat vrska so temata, ne mi e jasno kako gi sfakjash rabotite

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: BioTrpe

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Ne mu ja cepkaj temata, nekolku macinja mu umea poradi pogreshna terapija. Edno duri i mozocen udar ima dobieno od jaki lekarstva... za razlika, toj doma sam poveke ima izleceno, ova najseriozno go kazuvam
Океј, не го чепкам. Се нервирам кога се забегува во крајности.

Инаку за муабетот погоре, јас не би се породила дома, и покрај сето поминато. Оти не бев за дома...
Но ако си е жената потполно сигурна и знае во што се впушта, нејзино право е да си одлучи каде ќе се пораѓа.

• Ми се допаѓа
Реакции: BioTrpe and malo

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Takvoto poroduvanje e skapo i ne moze sekoj da si go dozvoli, za razlika od privatnite kliniki koi zakazuvaat i i davaat na majkata izbor dali saka so epidural ili ne,vo drzavnite bolnici rodilkite imaat sosema drug tretman, ponekogash mnogu polosh od tretmanot shto bi go dobile dokolku se poragjaat doma.
Кажи ми молимте како ке се пораѓаш дома..ове е друга тема ама навистина ме интересира??
Мора да има некое стручно лице, стерилни инструменти или ти ке ја скинеш сама папочната врпца со заби, во случај ако дојде до некој проблем што ке правиш или и тогаш нема да бараш брза лекарска интервенција???
Абе ако треба нека се наредат и сто доктори и нека бленат дали ми е голема ко Постоинска јама и дали ми била права или крива, Јас никогаш не би се осмелила да се ставам на ризик да се пораѓам дома, а и мојата фамилија не би го дозволила, попрво на психијатар би ме однеле.