Насилство во породувалиштата

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
@diva orhideja ти пишуваат мислења со искуства, ти даваат аргументи, еве и двајца од странство ти споредија од прва рака каква е ситуацијата и твоите одговори знаеш што се? Отфрлање на секое друго мислење и постови во стил „Па ако не ви се свиѓа дома раѓајте. Овие сакале нашминкани да се пораѓаат и да не осетат болка.“
Не знам што сакаш да покажеш со твоите постови.

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Инаку кога народот ке сфати дека породувањето дома е сасвим сигурен и тачно бољи начин на породување тогаш не би имало ваква тема.
Не е сигурен и подобар начин породувањето дома. Иако се практикува, како шо се практикуваат и други начини, пример во базени со вода и сл. Ама ако нема медицински добро поткован тим, подтговен да реагира брзо, породување надвор од болница е ризик. Колку и да е бременоста во ред и бебето наместено како шо треба, можи да се сврти во последен момент (ко шо се сврти моето прво), или да се замота со папочната врвца (како шо се замота на другарка ми) и свашта друго.

• Ми се допаѓа
Реакции: MoonFairy and existence

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
Не е сигурен и подобар начин породувањето дома. Иако се практикува, како шо се практикуваат и други начини, пример во базени со вода и сл. Ама ако нема медицински добро поткован тим, подтговен да реагира брзо, породување надвор од болница е ризик. Колку и да е бременоста во ред и бебето наместено како шо треба, можи да се сврти во последен момент (ко шо се сврти моето прво), или да се замота со папочната врвца (како шо се замота на другарка ми) и свашта друго.

Да бе, знаеш дека современата медицина постои пред 41252 милиони години ..
Е тогаш еден диносаурус на сестрата која го држеше бебето, дур мајката се пресоблекува, и го грабнал и шљап шљап ..
Како, каде раѓале жените порано ?
Само во домашни услови може да се искомплицира, а во вашите преубави болници не?
Како тоа само ние, најсовршените битија на земјата, не сме способни да раѓаме без стручен тим? Како малето ги раѓа малите ?
Како диносаурусите ги неселе јајцата ???
-Poslje sam se setio - Па да бе, до кокошката што раѓа има и други кокошки.. не е могуче ниту една од тие да не е стручно опремена ..

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Да бе, знаеш дека современата медицина постои пред 41252 милиони години ..
Е тогаш еден диносаурус на сестрата која го држеше бебето, дур мајката се пресоблекува, и го грабнал и шљап шљап ..
Како, каде раѓале жените порано ?
Само во домашни услови може да се искомплицира, а во вашите преубави болници не?
Како тоа само ние, најсовршените битија на земјата, не сме способни да раѓаме без стручен тим? Како малето ги раѓа малите ?
Како диносаурусите ги неселе јајцата ???
-Poslje sam se setio - Па да бе, до кокошката што раѓа има и други кокошки.. не е могуче ниту една од тие да не е стручно опремена ..
Знаеш колку деца порано умирале уште на пораѓај од баналности? Знаеш колку жени умреле ради компликации? Молим те не трескај вакви глупости.

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra and lady_blue

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
Знаеш колку деца порано умирале уште на пораѓај од баналности? Знаеш колку жени умреле ради компликации? Молим те не трескај вакви глупости.
Денеска не умираат ?
Порано рагале по 10-20 деца од кои 4,5,9 умирале .. денеска рагаат по 1-2 деца од кои постои голема шанса некое да умре или да се роди со дефект

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
@BioTrpe де бре баќко, наврати се и препрочитај се. Вакви глупости не изјавувај молим те.
Никој не рече дека ако се пораѓа жена во болница нема простор за компликации, туку дека се има можност за реакција. Жена се пораѓа дома со некоја бабица, нешто тргнува наопаку и што ќе реагира бабицата? Ќе ја реди со крпи и ќе ја бања?

• Ми се допаѓа
Реакции: lady_blue

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
@BioTrpe де бре баќко, наврати се и препрочитај се. Вакви глупости не изјавувај молим те.
Никој не рече дека ако се пораѓа жена во болница нема простор за компликации, туку дека се има можност за реакција. Жена се пораѓа дома со некоја бабица, нешто тргнува наопаку и што ќе реагира бабицата? Ќе ја реди со крпи и ќе ја бања?
Ваму пијан доктор ке реагира? Дечкото на пракса? Случаен пациент? Глупите сестри со пунџа на глава?

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Ваму пијан доктор ке реагира? Дечкото на пракса? Случаен пациент? Глупите сестри со пунџа на глава?
Абе доста трпе пишуваш за инает. Па за тоа зборуваме, дека тоа не смее да се дозволи, дека прават грешки и се однесуваат ко дебили, тоа е проблем шо треба да се реши. Ама не се решава со бегање. Како ги гледате работите, или црно или бело. Не е така. Џабе се инатиш.

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Jas bi se porodila doma . Ako ushte ednash ragjam, doma kje ragjam, ne samo zaradi toa shto se slucuva za vreme na poroduvanjeto, tuku i posle. Sakam da izbegnam vakcini kolku shto e mozno povekje i sakam da bidam opkruzena so najbliskite, a ne da lezam sama vo bolnica kade shto ni deteto n lezi do mene, ne dozvoluvaat ni mazot da dojde da te vidi, da te prasha dali ti treba neshto... dvapati tonev vo depresii posle poroduvanjata i ne bi sakala da pominam povtorno niz toa.

• Ми се допаѓа
Реакции: BioTrpe