Насилство во породувалиштата

Big Berta

Староседелец
7 февруари 2015
106
209
1,053
Јас имам стрина-акушерка. Знам дека си дреме на смена, дома си носи тампони, бикчиња, лекови... а труднициве пред пораѓање ги средува по 3-4 со еден ист брич. Меѓу нив била и самата мајка ми. Жени со какви инфекции излегуваат од прави и здрави...
Ги оставаат расчепатени во студено со саати, си пијаат кафе и оговараат која смрдела, која како се дерела, итн. дури женава кине конци.

@Sonuvalka, ај молим те удри ѝ една анализа на девојкава. Види ја што пишува! :D

• Ми се допаѓа
Реакции: BioTrpe and Electra

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Чекај малку, или не ме разбравте или си толкувате без да прочитате асално!?? Коментарот ми беше упатен на Био Трпе и моето несогласување со неговото мислење т.с.зарем во денешно време треба да се пораѓаме дома!??
Чиста вистина е дека трудница во договор со лекар закажуваат термин на пораѓај(јавете се во Систина или др.приватни а ги има овие закажувања и во државниве установи), се знае точно во колку саат, кој лекарски тим ќе биде, бираш анстезија итн. и спредбата ми беше дали поред вакви можности и ексклузивитети некоја жена би го ризикувала животот , на детето па и нејзиниот, за да се пораѓа дома!! Затоа последниот коментра ми беше ПОВТОРНО до Трпета за да си молчи за не го потепааат.
Е сега незнам каде и кого испровоцирав????
Никаде ниту спомнав како што ти си замислил "Па ако не ви свиѓа дома раѓајте", тоа е сосема спротивно на моето мислење.
Има, за пари сѐ има и можи да се нареди. Но и тоа не е баш во ред, оти операција си е операција и не би требало баш така да се остави на трудницата да си одбере. Јас не сум против нормално породување, на сите ни било страв и не сме можеле ни да замислиме шо да очекуваме, ама да биде бре хумано и достоинствено. Нормално е дека кога прв пат треба да се породи ќе се плаши, толку ли е тешко да се биде љубезен и да се каже некој збор за охрабрување. Ако им е здосадено од исплашени родилки, нека си најдат друга работа.
Инаку мене страшно ми фали тој момент кога бебето ќе се роди, по нормален пат. Мене ме успаа, со ненормални боли, кога се разбудив не знаев кај сум, со уште поголеми болки. Ми го донесоа да го видам по два дена...

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
@diva orhideja sekako deka ke ima nekoj strucen, no vo mojot dom sigurno nema da si reshava krstozbor dodeka deteto izleguva. Vo mnogu razvieni zemji za vreme na bremenosta, mazite odat na kurs kako da ja porodat svojata zena i tie go izvrshuvaat poroduvanjeto, normalno deka ima lekar pokraj nego, i deka ako neshto trgne naopaku zenata ke ja nosat vo bolnica, sigurno ne bi trebalo da ja ostavat na milost i nemilost... no toa e naucna fantastika za nas, djabe zboruvam.

• Ми се допаѓа
Реакции: BioTrpe

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Не знам што е толку чудно што постои породување дома. Тоа го има насекаде во светот, не е ништо ново. Но, колку што знам присутно е лице што се разбира во породување и помага, секако дека не може самата родилка комплетно се да направи (иако и тоа не е толку невозможно). А блиските би биле присутни за подршка, секако мал број, не цела публика. Што според мене и те како е битно тоа, јас кога би можела да бирам, би сакала мажот мој барем да е со мене за време на пораѓајот, евентуално и мајка ми.

Туку, читајќи и слушајќи приказни поврзани со пораѓање во државава сериозно ме тера да посакувам да немам дете само поради стравот од болниците и вработените во нив. Се што е попратно е нормално, секоја жена поминала низ таа болка за пораѓај. Но, процесот тука е хорор, да ти е страв да идеш да се породиш во болница.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Не знам што е толку чудно што постои породување дома. Тоа го има насекаде во светот, не е ништо ново. Но, колку што знам присутно е лице што се разбира во породување и помага, секако дека не може самата родилка комплетно се да направи (иако и тоа не е толку невозможно). А блиските би биле присутни за подршка, секако мал број, не цела публика. Што според мене и те како е битно тоа, јас кога би можела да бирам, би сакала мажот мој барем да е со мене за време на пораѓајот, евентуално и мајка ми.

Туку, читајќи и слушајќи приказни поврзани со пораѓање во државава сериозно ме тера да посакувам да немам дете само поради стравот од болниците и вработените во нив. Се што е попратно е нормално, секоја жена поминала низ таа болка за пораѓај. Но, процесот тука е хорор, да ти е страв да идеш да се породиш во болница.
Епа затоа бе луѓе се побунив од старт, насловот е стравотен за секоја трудница што ќе го прочита,но сепак статистички гледано 99 % се пораѓаат сеуште во болница.
Посакуваш да немаш дете поради страв од болниците и вработените!??????(facepalm)ова само така ли го одвали или си сериозна..а ти дома ли си породена??? Боже боже(facepalm)

@diva orhideja sekako deka ke ima nekoj strucen, no vo mojot dom sigurno nema da si reshava krstozbor dodeka deteto izleguva. Vo mnogu razvieni zemji za vreme na bremenosta, mazite odat na kurs kako da ja porodat svojata zena i tie go izvrshuvaat poroduvanjeto, normalno deka ima lekar pokraj nego, i deka ako neshto trgne naopaku zenata ke ja nosat vo bolnica, sigurno ne bi trebalo da ja ostavat na milost i nemilost... no toa e naucna fantastika za nas, djabe zboruvam.
Ако бараш во Македонијава наша, маж што ке го пратиш да оди на курс за да те породува, пиши ми жити бога, ке имаш една кола поклон од мене!!

Последна промена од модератор:

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Епа затоа бе луѓе се побунив од старт, насловот е стравотен за секоја трудница што ќе го прочита,но сепак статистички гледано 99 % се пораѓаат сеуште во болница.
Посакуваш да немаш дете поради страв од болниците и вработените!??????(facepalm)ова само така ли го одвали или си сериозна..а ти дома ли си породена??? Боже боже(facepalm)

Не е насловот стравотен, стравотна е ситуацијата во болниците. Не читам тука на форумов прв пат во животов за несоодветното однесување на вработените кон пациентите.
Да, лошиот однос на вработените во болниците кон своите пациенти (не само во породувалиштата) ми влева толку голем страв, што на моменти се двоумам дали дете да имам. Или во најмала рака, наместо да се радувам на тој период од животот, гледам со огромен страв и го одложувам (со надеж дека во меѓувреме ќе се отселам и ќе можам да се породам во друга држава) тој момент плашејќи се дека можеби ќе го изгубам животот (или моето дете) поради нивната недоволна едукација и сериозност, или пак, во најмала рака, ќе излезам со страшна траума поради нивниот однос.

• Ми се допаѓа
Реакции: Big Berta, Saladin and malo

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Не е насловот стравотен, стравотна е ситуацијата во болниците. Не читам тука на форумов прв пат во животов за несоодветното однесување на вработените кон пациентите.
Да, лошиот однос на вработените во болниците кон своите пациенти (не само во породувалиштата) ми влева толку голем страв, што на моменти се двоумам дали дете да имам. Или во најмала рака, наместо да се радувам на тој период од животот, гледам со огромен страв и го одложувам (со надеж дека во меѓувреме ќе се отселам и ќе можам да се породам во друга држава) тој момент плашејќи се дека можеби ќе го изгубам животот (или моето дете) поради нивната недоволна едукација и сериозност, или пак, во најмала рака, ќе излезам со страшна траума поради нивниот однос.
Стравотна е ситуацијата и на улиците, во сообраќајот...е ај сега да не идеме на работа, да не излегуваме од дома, од страв да не добиеме страшна траума ако не удри кола:rofl
Сега стварно ке помислам дека овие коментариве ви се само провокации а не вистински мислења, не е можно да се реални оти се многу сулуди..и некој рече квалитетна дискусија и дрн дрн:rofl

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Стравотна е ситуацијата и на улиците, во сообраќајот...е ај сега да не идеме на работа, да не излегуваме од дома, од страв да не добиеме страшна траума ако не удри кола:rofl
Сега стварно ке помислам дека овие коментариве ви се само провокации а не вистински мислења, не е можно да се реални оти се многу сулуди..и некој рече квалитетна дискусија и дрн дрн:rofl

Тебе споредбите ти се сулудни.
Што може да се случи на улицата и за време на сообраќајот нема никаква врска со тоа како си ја работат својата професија лекарите. На улица самиот ти можеш да внимаваш да не ти се случи нешто, додека пак за време на пораѓај ти ја даваш твојата доверба во некого дека ќе го направи тоа за што е демек едуциран и за што зема плата успешно, без да те убие тебе или твоето дете. И не само успешно, туку и професионално односно со професионален однос кон своите пациенти, со посвета и почит кон нив.

• Ми се допаѓа
Реакции: Big Berta, malo and BioTrpe

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Тебе споредбите ти се сулудни.
Што може да се случи на улицата и за време на сообраќајот нема никаква врска со тоа како си ја работат својата професија лекарите. На улица самиот ти можеш да внимаваш да не ти се случи нешто, додека пак за време на пораѓај ти ја даваш твојата доверба во некого дека ќе го направи тоа за што е демек едуциран и за што зема плата успешно, без да те убие тебе или твоето дете. И не само успешно, туку и професионално односно со професионален однос кон своите пациенти, со посвета и почит кон нив.
Се откажувам од коментари на оваа тема, бадијала губење време.