Абортус: за или против?

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Што подразбираш ти под зборот трудност?

Што подразбирам јас, или што е навистина бременоста?

Трудност на македонски значи тежнина, да ти е тешко, а не бременост.
Ама што повеќе да очекувам од некој кој има српски потпис, и тоа и на српски е неправилен.

Natenceto

Староседелец
6 март 2012
1,031
1,194
1,123
Скопје
Што подразбирам јас, или што е навистина бременоста?

Трудност на македонски значи тежнина, да ти е тешко, а не бременост.
Ама што повеќе да очекувам од некој кој има српски потпис, и тоа и на српски е неправилен.

Те прашав нешто? Знам добро што значи, ти на пр. идеш на лекар и ти кажат трудна си - ти си мислиш друго. Не мислам дека не знаеш, пошто се контра одговори имаш.

Bum-Bum

Истакнат Член
3 март 2012
1,126
1,845
423
Еден досаден град
E aј препрочитај ако не ти е јасно, ти викаш што е толку црно во силувањето, јас ти викам што е бело. Па кажуваш за некаква си ,,судбина,, итн.
И не, не носиш дете, туку нешто што може, а и не мора да биде дете.

Јас навистина читам многу книги, како за промена, прочитај и ти. Ќе ја знаеш разликата меѓу ембрион, фетус, дете, зигот, бластоцита...
Извини а што друго можеш да носиш освен дете? :eek

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Извини а што друго можеш да носиш освен дете? :eek

Дај бе прочитајте малце, едуцирајте се, не е лошо.
Плодот се нарекува дете, во моментот кога прв пат ќе вдиши воздух.
Пред тоа, има повеќе етапи. По ваша логика, и јајаце клетката, и сперматозоидот се деца. Па ако одиме така, менструацијата е егзекутација, а мастурбирањето геноцид.

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra and lady_blue

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Те прашав нешто? Знам добро што значи, ти на пр. идеш на лекар и ти кажат трудна си - ти си мислиш друго. Не мислам дека не знаеш, пошто се контра одговори имаш.

Ако денес ми кажат, прашувам уште колку време имам да абортирам.
Ако ми кажат кога сакам да чујам таква вест, плачам од среќа и и се јавувам на мајка ми.

Што сакаш да знаеш - што е за мене бременост? Тоа што е и за сите жени на светот, по дефиниција: бременоста е развивање на еден или повеќе плодови во матката на жената.

Ако сакаш ќе отвориме тема за бременост, па да ти разјаснам некои работи?

Natenceto

Староседелец
6 март 2012
1,031
1,194
1,123
Скопје
Дај бе прочитајте малце, едуцирајте се, не е лошо.
Плодот се нарекува дете, во моментот кога прв пат ќе вдиши воздух.
Пред тоа, има повеќе етапи. По ваша логика, и јајаце клетката, и сперматозоидот се деца. Па ако одиме така, менструацијата е егзекутација, а мастурбирањето геноцид.

Незнам кој е тука неедуциран, што некој веднаш ќе каже дека си бремена се знае на што се мисли, веројатно не се мисли на пржено јајце. Прашај кого сакаш и било кој специјализиран гинеколог ќе ти го каже ова. Од многу книги не се бива едуциран човек.

Natenceto

Староседелец
6 март 2012
1,031
1,194
1,123
Скопје
Ако денес ми кажат, прашувам уште колку време имам да абортирам.
Ако ми кажат кога сакам да чујам таква вест, плачам од среќа и и се јавувам на мајка ми.

Што сакаш да знаеш - што е за мене бременост? Тоа што е и за сите жени на светот, по дефиниција: бременоста е развивање на еден или повеќе плодови во матката на жената.

Ако сакаш ќе отвориме тема за бременост, па да ти разјаснам некои работи?
Ауф нема потреба доволно сум возрасна да знам. Ако сакаш абортирај убиј си го детето, уништи си ја матката и не дај боже повеќе никад нема да имаш деца како последица од абортусот.

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Незнам кој е тука неедуциран, што некој веднаш ќе каже дека си бремена се знае на што се мисли, веројатно не се мисли на пржено јајце. Прашај кого сакаш и било кој специјализиран гинеколог ќе ти го каже ова. Од многу книги не се бива едуциран човек.

Страшно. Има разлика меѓу ,,бременост,, и ,,трудност,, во македонскиот литературен јазик.
И ете ти одговор, што е ,,бременост,, според мене, и според науката.
Според религиските книги, ич уво не ми чуе што е.