Верување во Бог

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Интересна ми беше сликава,а незнам дали може тука да и биде место,ако не преместете јаja.jpg

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Најнова вест од Америчката "кујна" е дека верувањето во бог е душевна болест т.с.сите луѓе што веруваат дека постои бог се душевно болни....оваа дијагноза ја поставила некоја асоцијација на Амерички психолози кои долго време правеле студии во врска со ова прашање и исто така треба да ги прифатат и лекуваат како психијатриски случаи, лицата кои не дозволуваат да примат туѓа крв или пак да дадат своја.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Најнова вест од Америчката "кујна" е дека верувањето во бог е душевна болест т.с.сите луѓе што веруваат дека постои бог се душевно болни....оваа дијагноза ја поставила некоја асоцијација на Амерички психолози кои долго време правеле студии во врска со ова прашање и исто така треба да ги прифатат и лекуваат како психијатриски случаи, лицата кои не дозволуваат да примат туѓа крв или пак да дадат своја.
Некој линк за ова информација?

balerina

Староседелец
1 април 2014
144
96
638
Вистинската вера го поврзува човекот со Бог
Верата може да се спореди со синџир кој има алки на доверба и верба кои го поврзуваат човекот со Бог. Но, ваквата вера е нешто што се негува; не е нешто со кое сме родени. Како можете да стекнете вистинска вера? Библијата објаснува: „Верата доаѓа од слушање, а слушањето — од словото Божјо“ (Римјаните 10:17).
Значи, треба да си одвоите време да го запознаете Бог и учењата на неговиот Син, Исус Христос. Ова знаење не се стекнува без напор (Изреки 2:1—9). Мора да се напрегате за да откриете што вели Библијата и за да се уверите во нејзината веродостојност.
Меѓутоа, вистинската вера вклучува повеќе отколку само поседување спознание или верување дека нешто е вистинито. Таа го вклучува и срцето — средиштето на мотивацијата. Во Римјаните 10:10 стои: „Со срцето се верува“. Што значи тоа? Додека медитирате за побожни работи, изградувајќи ценење за нив, дозволувате библиската порака да продре подлабоко во Вашето срце. Верата расте и станува посилна додека сте мотивирани да постапувате според Божјите ветувања и додека гледате докази дека тој Ве благословува (2. Солуњаните 1:3).

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Додека медитирате за побожни работи, изградувајќи ценење за нив, дозволувате библиската порака да продре подлабоко во Вашето срце. Верата расте и станува посилна додека сте мотивирани да постапувате според Божјите ветувања и додека гледате докази дека тој Ве благословува (2. Солуњаните 1:3).
Црковните авторитети велат дека медитацијата не била компатибилна со христијанството и нагласија дека ќе делат анатеми за сите што ќе го тврдат спротивното.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Црковните авторитети велат дека медитацијата не била компатибилна со христијанството и нагласија дека ќе делат анатеми за сите што ќе го тврдат спротивното.
Balerina е јаховин сведок,мислиш битно и е што кажале? :)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Balerina е јаховин сведок,мислиш битно и е што кажале? :)
Битно е да се разграничи што е што. Јас се согласувам со свештениците, јогата е комплексен систем од ментални и физички пракси, и нема баш врска со молитви и христијанство.
Медитацијата е седмата или претпоследна етапа кај јогата, позната како - (dhyana), после која следи последната фаза или просветлувањето - (samadhi).

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Битно е да се разграничи што е што. Јас се согласувам со свештениците, јогата е комплексен систем од ментални и физички пракси, и нема баш врска со молитви и христијанство.
Медитацијата е седмата или претпоследна етапа кај јогата, позната како - (dhyana), после која следи последната фаза или просветлувањето - (samadhi).
Значи,свештениците со кој ти се согласуваш ќе им делат анатеми на секој кој практикува медитација,која е предпоследна фаза за просветлување бидејќи нема никаква врска со христијанство и молитви.:(

Значи @Lena повеќе не смее да пегла алишта? :)

И самата молитва на еден начин преставува медитација,во овој случај сакале да се стави линија помеѓу христијанството и оние филозофии кој практикуваат медитација бидејќи живееме во модерно општество каде човек може да многу лесно да дојде до нови учења,до нови филозофии и истите да ги практикува.
Со ова само сакаат да престане одливот на верници во други правци,ништо друго.

Информацијата за ова ми беше,од едно уво влезе од друго излезе.

А викаш предпоследна фаза до просветлување...ова ме замисли.

• Ми се допаѓа
Реакции: Prashina

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Значи,свештениците со кој ти се согласуваш ќе им делат анатеми на секој кој практикува медитација,која е предпоследна фаза за просветлување бидејќи нема никаква врска со христијанство и молитви.:(

Значи @Lena повеќе не смее да пегла алишта? :)

И самата молитва на еден начин преставува медитација,во овој случај сакале да се стави линија помеѓу христијанството и оние филозофии кој практикуваат медитација бидејќи живееме во модерно општество каде човек може да многу лесно да дојде до нови учења,до нови филозофии и истите да ги практикува.
Со ова само сакаат да престане одливот на верници во други правци,ништо друго.

Информацијата за ова ми беше,од едно уво влезе од друго излезе.

А викаш предпоследна фаза до просветлување...ова ме замисли.
Мислам дека бев јасен што е поентата. Ако не се разграничуваат поимите,термините, многу полесно ќе се создава забуна. Медитацијата е дел од јогата а јогата нема врска со пеглање, молитви, христијанство или аеробик.