Верување во Бог

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Викаш боговите си постоеле некаде ама биле присвоени од религиите? Какви се тоа богови кои можат да се присвојат?! Нели се семоќни, сезнајни...или барем прилично моќни како Посејдон...како тоа допуштиле да ги присвои некој?
Не, не викам тоа. Боговите се производ на некои религии, а некои ги немаат. За духовноста и за некои пракси станува збор. Тие се присвоени од религиите. Концептот за бог(ови) е превземен од страна на религиите.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Ме интересира,зошто Бог е секогаш поврзан со религијата?
Поради постоењето на смртта,која предизвикува страв,жал и болка.
Големата разлика која се појавува од животот и смрта каде на едното се радува,а на другото тажи,појавува исто толку голема разлика на поимот бог и човек.
Едното секогаш е непознато,недопирливо и неосознаено.Па отука и се вика дека еден умре за сите и тој еден стана бог,а тие сите -религија(верување).
Истот е и за другите религии во кои постои некаков бог,се е поради постоењето на смртта.
Да беше лесно да се осознае смртта,немаше да има религија-верување.:kafe

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Не е лесно, но смртта не е за осознавање, ами надминување!

Смртта на телото ќе постои уште долго време. Смртта е причина за манипулирање со луѓето кои имаат страв...

Што правиме што религиите не дозволуваат да се одстрани стравот, да се надмине тагата и болката кај оние што остануваат на Земјата откако друг умира?
Религиите велат дека тага и болка нема да има, ако и само ако верувате во соодветниот бог...
Богот не би постоел ако нема човекот страв од непознатото... тоа треба да се учи новиот човек.
Старо-еонските финти за страшната ни смрт се глупости денес и треба да се надмине сето тоа.

Религиите ја прават смртта тажна, бедна... пробајте на смртта да гледате на големо ослободување и можеби, нема толку да Ви бидат тажни пеењата на гробиштата каде ги оставате коските на луѓето...
Ме интересира,зошто Бог е секогаш поврзан со религијата?
Не знам за кој бог прашуваш... боговите (што и да ви преставува тој симбол) се поврзани со луѓето и ништо друго!

Не знам зошто луѓето се убедени дека верувањето е подобро и пополезно од спознанието и искуството !!!
Тоа сеуште ми е црна дамка кај модерниот човек со кој се среќавам секој ден....

П.С. Да била толку страшна и непотребна смртта на телото, јудејско-христијанскиот бог на пример - не би ја дозволил да постои јас мислам.

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
@Хептаграм, кое искуство и спознание го имаш ти од смртта кога веќе збориш околу тоа? И ти и @alf ми продавате тука муда за бубрези ко мислиш сте се вратиле од мртвите.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
@Хептаграм, кое искуство и спознание го имаш ти од смртта кога веќе збориш околу тоа? И ти и @alf ми продавате тука муда за бубрези ко мислиш сте се вратиле од мртвите.
Смртта е веќе искусена од секој човек,само што за неа се користи друг термин како што е раѓање!:D

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Смртта е веќе искусена од секој човек,само што за неа се користи друг термин како што е раѓање!:D
Абе такви квази-интелектуални фрази ги има насекаде. Петко може вика дека смртта не може да се искуси затоа што не постои смрт и уствари кога луѓето мислат дека умираат тие се будат од сонот наречен живот. Ова е исто толку релевантно колку твоето смртта е раѓање.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider and cakar_ulav

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Абе такви квази-интелектуални фрази ги има насекаде. Петко може вика дека смртта не може да се искуси затоа што не постои смрт и уствари кога луѓето мислат дека умираат тие се будат од сонот наречен живот. Ова е исто толку релевантно колку твоето смртта е раѓање.
Не е проблем смртта,тука колку животот во склпо со телото дава силна врска за постоење,
па болката од тоа разделување е исто како и раѓањето.
Да се сеќава секој човек на болките од своето раѓање, каде од еден свет преминува во друг,
можеби немаше да има потреба Петко ништо да вика,сите ќе знаеа.:(

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Не продавам ништо...
Само кажувам како со смртта од која толку се плаши човекот...
Преголемо искуство со смртта имам и ми стана банална веќе... ама тоа се приватни работи и нема да ги разглобуваме тука...

Реков: со смртта малку повесело ако сакате богот да не ве отекува и да си заминат религиите :) И да: повесело во животот за да не мора да молите некој или нешто за да ви биде ок :)

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Какво бре искуство сте имале со смртта, муабетиве значи (facepalm):rofl Клиничка смрт? вампири су меѓу нама? зомби?
Може сте имале искуство со смртта на некој друг, така кажете си... ама тоа е веќе друго.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Не продавам ништо...
Само кажувам како со смртта од која толку се плаши човекот...
Преголемо искуство со смртта имам и ми стана банална веќе... ама тоа се приватни работи и нема да ги разглобуваме тука...

Реков: со смртта малку повесело ако сакате богот да не ве отекува и да си заминат религиите :) И да: повесело во животот за да не мора да молите некој или нешто за да ви биде ок :)
Ова као мислиш со Грим Рипер први комшии сте си и секој ден на кавенце си одите. Шта речи на муабетов што го направи. Преголемо искуство со смртта, ме убеди готово.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja