Филмски свет- генерална дискусија (внимание - спојлери!)

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Заслужен хајп покрај Виплеш и Брдмен, наспроти I origins и Boyhood.
Глумата пред се`, space-as-final-frontier тјунот као да се осеќаш дека си еден од нив, визуелни ефекти... Се глеа дека сериозно е напраен проектов. Ќе си го пуштам утре Одисеја 2001 онака потсетување после 15 години = 2hrs on tthat planet.

I origins немаше некој хајп, нискобуџетно филмче јас случајно дознав на имдб, кликнав за таа глумицата со очите пошто случајно гледав еден филм со неа, her being quite a sight :)

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
@Хоуп* ај вака после неколку изгледани стари филмови кажи ми сега да ти дадат да бираш помеѓу трилерите после 2000 и филмовите што ги гледаше што би одбрала?

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
@Хоуп* ај вака после неколку изгледани стари филмови кажи ми сега да ти дадат да бираш помеѓу трилерите после 2000 и филмовите што ги гледаше што би одбрала?
На овие стариве дефинитивно ќе им дадам предност, пошто кај нив нема утка, единствени се. Сепак е прашање на вкус, некој и повеќе си сака да си гледа ново филмче, повеќе визуелни ефекти и акција. Јас отсекогаш сум барала кај новиве филмови поспоро темпо, помалце ликови и повеќе напнатост, па ќе ми се погодеше еден на десет изгледани ко што сакав јас, вака од стариве кој и да го изберам ми ги задоволува барањата, па лично јас нив ќе ги изберам пред новите.
@Outrider филмот што ми го кажа, го спуштив, ама после гледам имало два еден од 78, друг од 56, за кој збореше ти?
Јас овој го спуштив.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
На овие стариве дефинитивно ќе им дадам предност, пошто кај нив нема утка, единствени се. Сепак е прашање на вкус, некој и повеќе си сака да си гледа ново филмче, повеќе визуелни ефекти и акција. Јас отсекогаш сум барала кај новиве филмови поспоро темпо, помалце ликови и повеќе напнатост, па ќе ми се погодеше еден на десет изгледани ко што сакав јас, вака од стариве кој и да го изберам ми ги задоволува барањата, па лично јас нив ќе ги изберам пред новите.
@Outrider филмот што ми го кажа, го спуштив, ама после гледам имало два еден од 78, друг од 56, за кој збореше ти?
Јас овој го спуштив.

Тој е од `78, ненадминлив во паранојата... постариот не го имам гледано а има и нов со Никол Кидман ама даааааааалеку е од овој со Сатерленд :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Хоуп*

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Не сум јас никаква филмоманка, само ги сакам филмовите и ете сега дознав што е Film Noir, пред тоа не ги гледав филмовите и не ме занимало што значи. Дај сега некој Film Noir предлог :mstickle
Не се нервирај само. :)
Предлог еве. Double Indemnity, Maltese Falcon, Murder, My Sweet, Postman Always Rings Twice, The Killing. Доволно се. :)

Едит: Помеѓу Murder и My Sweet иако има запирка тоа е еден филм, да не се збуниш.

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Не се нервирај само. :)
Предлог еве. Double Indemnity, Maltese Falcon, Murder, My Sweet, Postman Always Rings Twice, The Killing. Доволно се. :)
Не се нервирам. Првиот го имам во план, последниот од Кубрик е? Мислам еднаш го гледав.
И дај малце кратка рецензија за сите по некој збор ако не те мрзи.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Не се нервирам. Првиот го имам во план, последниот од Кубрик е? Мислам еднаш го гледав.
И дај малце кратка рецензија за сите по некој збор ако не те мрзи.
Од Кјубрик е последниот точно.

Иначе Postman ти е љубовен трилер, ретки се тие. Ќе ти се допадне знам.
Млада жена живее со постар маж кој не го сака и имаат ресторан, доаѓа помлад маж и се заљубува во неа и заедно прават план да го убијат стариот. Добра порака на крајот.

За Maltese Falcon имав пишано рецензија.
Maltese Falcon (1941)

http://m.imdb.com/title/tt0033870/

Уште една филмска класика со Хемфри Богарт.
Првиот филм на Џон Хастон, и еден од двата најдобри според мене. Јас кога го гледав очекував трилер ко трилер, најобичен, ама ова било многу повеќе. Филмов е полн со заплети и сигурно ќе ви пружи вистински задоволство и необично искуство, без разлика каков жанр сакате.
Многумина што сум ги прашувал за филмов ми викаа дека вакви филмови повеќе не прават, и јас го мислам истото за овој и уште неколку филмови.

Приказната мислам дека не ја знаете, затоа еве ја.
Најпрво за соколот и од каде потекнува. Малтешките витези во 1583 година во чест на шпанскиот крал Карло V направиле статуетка на сокол од секакви дијаманти, вредноста била непроценлива. Но бродовите во кои била статуетката биле нападни од пирати, и од тогаш судбината на Малтешкиот сокол е непозната, се додека не се појави кај еден човек кој касно ја разбира вредноста на статуетката.

Значи во филмов најмногу ќе гледате ловци на богатство кои не се двоумат да убијат. Затоа тука се двајцата детективи, Сем Спејд и Мајлс Арчер. Годината е 1941 и во канцеларијата на детективите доаѓа една убава клиентка која бара помош.
Прашањето кое си го поставив во тој момент а верувам и секој што ќе го гледа филмов беше. Дали стварно бара помош или е една од тие ловци на соколот?

Маестрално искомплицирана приказна во која заплетите се мешаат еден со друг, филм со многу мрачни, осетливи и неодоливи моменти.
Џон Хадсон како дебитант позади камерата направил трилер во кој добиваме повеќе од што очекуваме. Во секоја сцена има по некои дијалози и реченици кои тешко ќе се заборават.
Исто така има простор за секакви нијанси, добро, лошо, смешно, едноставно филмов е класика.

Главниот лик Спејд го глуми Богарт, тој е класичен антихерој кој не е совршен туку е обиен човек со секакви пороци. Неговото сфаќање на правдата е различно од другите, баш заради овие работи ми се допадна неговата глума.
Црнобелата позадина и одвивањето на настаните претежно навечер го прават филмов одличен.

Еден и единствен, задолжителна литература за секого. Ако имате малку време не се двоумете, одма симнете го. Уживањето е загарантиирано.

Еве еден цитат што го запомнив.
"It's heavy. What is it? - "The stuff dreams are made of."

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Од Кјубрик е последниот точно.

Иначе Postman ти е љубовен трилер, ретки се тие. Ќе ти се допадне знам.
Млада жена живее со постар маж кој не го сака и имаат ресторан, доаѓа помлад маж и се заљубува во неа и заедно прават план да го убијат стариот. Добра порака на крајот.

За Maltese Falcon имав пишано рецензија.
Ќе го гледам овој со рецензијава. Од Кјубрик не знам што да очекувам, или или ми се филмовите, па ќе го прескокнам. Другите два што знам....

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Ќе го гледам овој со рецензијава. Од Кјубрик не знам што да очекувам, или или ми се филмовите, па ќе го прескокнам. Другите два што знам....
Гледај го, па ќе ни кажеш како ти се допаднала актерката. :)
Не е лоша според мене, а и тогашните актерки се каде каде поубави од денешниве.