Дај ти ако знаеш кажи ми. Tајгерот вистински ли беше како тој во војната или нешто копија правеле?
Мислам дека е вистински, но не ме држи за збор, провери на гугл.
![Се смее :D :D](/images/emoji/laugh_animated.png)
Дај ти ако знаеш кажи ми. Tајгерот вистински ли беше како тој во војната или нешто копија правеле?
Мементо ти е мачење на мозок?Memento за да го измачиш мозокот.![]()
Па да, како што е извртен цел филм треба да се помачиш за да дознаеш кој е убиецот, не можеш одма да знаеш.Мементо ти е мачење на мозок?![]()
Arlington Road (1999)
http://m.imdb.com/title/tt0137363/
Еден од моите омилени трилери кој си го репризирам кога сум во можност, како денес на пример.
Вакви филмови се ретки денес, бидејќи денешните психолошки трилери се некако слични едни со други. Овој е малку поразличен.
Мајкл Фарадеј е универзитетски професор кој откако ќе ја изгуби жена му живее заедно со синот Грант и девојката Брок. Од тогаш почнува опсесивно да го проучува тероризмот и таа тема често ја внесува и на своите предавања.
Еден ден вракајќи се од работа по улица сретнува мало дете кое е тешко повредено, го носи во болница и таму доаѓаат родителите на детето Оливер и Шерил, за кои Мајкл дознава дека се негови први комшии веќе два месеци, а тој дури сега ги гледа прв пат.
После тој настан фамилиите се зближуваат но како стануваат се поблиски Мајкл приметува некои нелогични работи врзани со Оливер, и почнува да се сомнева дека Оливер е терорист.
Главна и основна тема на филмов е паранојата. Ова е еден на моменти многу напнат трилер, со мала доза на психологија која создава непријатност кај гледачот.
Крајот е малку предвидлив и во последните 20 минути филмот од многу интелигентна приказна се претвора во акција со многу пукање, без која филмов сигурно можеше да помине. Но добро, мене тоа не ми го расипа впечатокот за филмов.
Сценариото е напишано од Ехрен Кругер кој е познат по филмот Трансформери, за Трансформери не треба вакво одлично сценарио како што е за Arlington Road. Трансформери се друг вид на филм, но за нив некој следен пат ако воопшто ги погледнам.
Што се однесува на глумата, таа е на високо ниво. Џеф Бриџис го глуми Мајкл, но мене не ми се допаѓа толку овој актер. На моменти премногу се труди и е нападен (како мене), добро можеби и улогата го бараше тоа од него но ме сум негов фан.
Мене ме изненади Тим Робинс и баш ми се допадна како глуми. Неговата глума е како самиот филм, не открива премногу а сепак можеме да видиме што се случува. Одлично.
Филм кој ако почнете да го гледате сигурно нема да ви здосади. Филм од кој денешниве творци на психолошки трилери можат да учат како се прави таков трилер.
Немa дa верувaш aмa и јaс гo имaв вo плaн. Бaш сaкaв дa пишaм кoгa видoв aмa сум зaбoрaвилa.Овој сакав да го предложам за гледање нареден![]()
Овој сакав да го предложам за гледање нареден![]()
Па добро можеби другите го немаат гледано, јас секако којзнае колку пати сум го гледал.Немa дa верувaш aмa и јaс гo имaв вo плaн. Бaш сaкaв дa пишaм кoгa видoв aмa сум зaбoрaвилa.
Јaс не aмa oдaмнa гo меркaм и бaш кoгa рaзмислувaв зa филмoви штo би ги предлoжилa зa тукa и нa oвoј ми текнa.Па добро можеби другите го немаат гледано, јас секако којзнае колку пати сум го гледал.
Вие сте го гледале ли?
Епа не туку го меркај, стави му се и изгледај го. Нема да зажалиш.Јaс не aмa oдaмнa гo меркaм и бaш кoгa рaзмислувaв зa филмoви штo би ги предлoжилa зa тукa и нa oвoј ми текнa.
Знaм и јaс тaкa мислaм... a ќе гo изгледaм дефинитивнo.Епа не туку го меркај, стави му се и изгледај го. Нема да зажалиш.![]()
Кои се тие?Знaм и јaс тaкa мислaм... a ќе гo изгледaм дефинитивнo.
И знaеш кaкo сме се пoгoдиле сo филмoвите пoследнo... Тaмaн ќе изгледaм некoј и ќе дoјдaм дa пишaм рецензијa те гледaм тебе си пишaл. И си викaм aј немa смислa дa се пoвтaрaме... А бaр двa филмa нaјмaлце тaкa ми се дешaвaaт сo тебе.