Најдобри филмови, серии, актери, филмски ликови...

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Зелена миља не е лош, има сентименталност во него и фино сценарио. Сепак поради натприродниот елемент и премногу драстични профили на ликови (убер-добри и убер-зли) би гласал за Шошенк кој е многу повеќе од само филм за бегство од затвор. Тоа е таа архетипска борба на човекот вс. системот, рајот вс. пеколот, слобода вс. ропство.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Е ај оди одлучи се за еден филм. :(
Green Mile ми беше одличен, уживанција е да го гледаш ама Shawshank ми е подобар некако. Приказната некако ми се допадна повеќе.
Глас за Shawshank. :)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Шошенк Реденпшн. Зошто?
Секој филм со Том Хенкс ми е непотполн, не знам зошто. Не го мразам глумецот, едноставно кога ги гледам неговите филмови некако ја осеќам и таа америчка разлигавеност која е преценета во филмовите на Спилберг. Иако овој филм не е негов, сепак се осеќа нишката на зашеќереност.
Во Шошенк, филмот ја отсликува реалната суровост. Има многу црни ликови а има и онакви кои се волци во овча кожа, за разлика кај Зелената миља во старт ги знаеш психолошките портрети на секој лик и оттука изоставен е моментот на element of surprise.
Башка Морган фримен, човекот кој е silent motherfucker и секогаш постои можност да се сврти на другата страна.
Кога би им дал оцена, на Грин би била некоја солидна 7ца додека на Шошенк лабава 9ка. И двата ги препорачувам секако, но вториот е за некои нијанси подобар од првиот.

• Ми се допаѓа
Реакции: Altaïr

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Заврши и овој дуел.
Shawshank Redemtion 4
The Green Mile 1

Последниот дуел после кој ќе го дознаеме и 4тиот полуфиналист е помеѓу
One Flew Over the Cuckoo's Nest и Forrest Gump.

Ајмо на гласање. :)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Ептен ептен нелогична споредба.
Едниот е драма за една mentally challenged личност, додека другата има сосема поразлична конотација во светот на лудаците.
Кога би бирал Куку`з нест не би ја ни споредувал со Форест гамп пошо е класи над вторава. Повеќе ми оди комбинација Форестчо со I`m Sam или What`s eating Guilbert Grape.
Така да во ова гласање ставам се` на Кукузнест.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Ептен ептен нелогична споредба.
Едниот е драма за една mentally challenged личност, додека другата има сосема поразлична конотација во светот на лудаците.
Кога би бирал Куку`з нест не би ја ни споредувал со Форест гамп пошо е класи над вторава. Повеќе ми оди комбинација Форестчо со I`m Sam или What`s eating Guilbert Grape.
Така да во ова гласање ставам се` на Кукузнест.
Пази да не ги има гледано некој I'm Sam и другиот. Така немаше ич да има гласови. :)
Вака барем и двата филма сте ги гледале. :)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Пази да не ги има гледано некој I'm Sam и другиот. Така немаше ич да има гласови. :)
Вака барем и двата филма сте ги гледале. :)
Еми у тој случај да беше работава споредба меѓу Форестчо и Семчо, ќе беше тесно но пак ќе тепаше вториот. Јер Форест е убав филм ама има мнооогу мнооогу шеќер во суштината и затоа е предвидлив. Ко и повеќето филмови со Хенкс. :zelen

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
И јас истото го помислив, некако не ми одат овие 2 филмови за споредба. Како и да е, го бирам cuckoos' nest.
Никогаш не сум била фан на Форест Гамп, дури ни како дете. Мислам, don't get me wrong, генерално е океј филмот, но не ми е до толку добар за да го сместам меѓу најдобрите филмовие кои некогаш биле направени, како што некои луѓе прават. Како што кажа Сал, ФГ е убав филм со позитивна приказна, нали "My mama always said 'Life was like a box of chocolates, you never know what you're gonna get'". :zelen; што не е лошо, понекогаш ти треба up-lifting филмче.
Cuckoo's nest ми е меѓу подобрите филмови зошто книгата ми е меѓу најдобрите книги. Jа немам изчитано до крај се уште, но тоа е тој стил на книги што ми се допаѓа. Филмот е покомплексен и во смисла на приказна и поради сите ликови во болницата, секој со свој проблем и карактеристики, но се на се, живтотот на филмот... духот... го дава Џек Николсон со неговата одлична глума. Во многу случаеви би го избрала OFOTCN. (y)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Уште ова, и више не го дрвам. :zelen
Добра споредба би било Clockwork orange и Cuckoo`s nest.

• Ми се допаѓа
Реакции: MissChievous