Дарување органи

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Во Кина правеле `жетва` на осудениците на смрт, нивните органи биле потоа употребувани за пресадување кај пациенти. На прв поглед ок идеја, барем манијаците ќе послужат и за нешто добро, ако не во животот - во смртта. Е сега и таму имало малверзации и корупции плус тука е сознанието дека рандом лик носи бубрег од сериски убиец или од педофил.

http://www.washingtonpost.com/blogs...till-harvests-organs-from-executed-prisoners/

Инаку Индија и комшиските земји се лидери во областа на трговија со органи, има многу раја, многу сиромашна раја и никој не поставува прашања.
Тука се и разните војни каде се користи гужвата за пронаоѓање недоброволни донатори, Косово беше типичен пример, сега веројатно и во Украина исчезнува раја...

Еве случај од Индија кој е тотално језив
http://www.nydailynews.com/news/wor...empt-harvest-organs-parents-article-1.1344022

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Во право си за тоа,но како иде светот,и сиромаштијата ке почне да го прави своето,за пари да си продаваме органи.Затоа и пишав дека би дала еден бубрег за пари,кога ке ти згусти и тоа ке го направи човек,а веке и го прават.
Би дала бубрег за пари дури си жива, ама откако ќе умреш не би го дала за да спасиш некого?
Значи не ти е језиво да ти вадат орган за пари, ама језиво ти е да ти чепкаат во лешот...?!
Извини, ама некако си ми контрадикторна...

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Би дала бубрег за пари дури си жива, ама откако ќе умреш не би го дала за да спасиш некого?
Значи не ти е језиво да ти вадат орган за пари, ама језиво ти е да ти чепкаат во лешот...?!
Извини, ама некако си ми контрадикторна...
Точно така,но како рече Саладин,човек различно размислува кога е здрав,поинаку во друга ситуација,а јас реков ако ми згусти,а богами и мие,а за тие пари и би дала орган.А за контрадикторноста,сите сме такви,и самиот живот,така да немој да мислиш дека ти стално цврсто стоиш на твоите ставови.

• Ми се допаѓа
Реакции: corki

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
@diva orhideja ако може да ми одговориш нешто.
Хипотетички земаме ситуација дека нешто ти биднало и си во кома и ти треба трансплантација за да преживееш. Одлука за тебе носи оној што е „најблиску“ до тебе, а е полнолетен. Да речеме дека е тоа маж ти кој носи одлука и тој дава согласност за трансплантација. Органот кој ти го пресадиле е од некој муслиман и ти дознаваш откако излегуваш од болница. Што ќе направиш?
- Ќе се отепаш зашто нема да можеш да живееш со помислата дека во тебе има туѓ орган, па згора на тоа муслимански (и практично за џабе си го оштетила и другиот кој ти донирал орган)?
- Ќе продолжиш да живееш и ќе му се лутиш на тој кој дал согласност за трансплантација (што пак е хипокризија)?
- Ќе продолжиш да живееш и ќе им благодариш и на тој што ти дал орган и на оној кој дал согласност за трансплантација?

• Ми се допаѓа
Реакции: MoonFairy

Holla

Истакнат Член
17 јуни 2014
162
90
338
Хипотетички земаме ситуација дека нешто ти биднало и си во кома и ти треба трансплантација за да преживееш. Одлука за тебе носи оној што е „најблиску“ до тебе, а е полнолетен. Да речеме дека е тоа маж ти кој носи одлука и тој дава согласност за трансплантација. Органот кој ти го пресадиле е од некој муслиман и ти дознаваш откако излегуваш од болница. Што ќе направиш?
- Ќе се отепаш зашто нема да можеш да живееш со помислата дека во тебе има туѓ орган, па згора на тоа муслимански (и практично за џабе си го оштетила и другиот кој ти донирал орган)?
- Ќе продолжиш да живееш и ќе му се лутиш на тој кој дал согласност за трансплантација (што пак е хипокризија)?
- Ќе продолжиш да живееш и ќе им благодариш и на тој што ти дал орган и на оној кој дал согласност за трансплантација?
Ќе најде и четврт одговор Орхидејата .. паметна е

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Бидејки нема да се чувствувам нормално,сигурна сум дека мојот организам нема да го прифати тоа страно тело и ке го "исфрли".

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Бидејки нема да се чувствувам нормално,сигурна сум дека мојот организам нема да го прифати тоа страно тело и ке го "исфрли".
Уште да можеше тоа така да функционира. Ако телото ти го одбило тој орган ќе го одбие уште додека си во болница. Јас ти поставувам хипотетичка ситуација каде веќе си излегла од болница и се` минало во ред но после дознаваш што се случило. Твоето тело веќе го прифатило органот и функционира со тој орган.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Уште да можеше тоа така да функционира. Ако телото ти го одбило тој орган ќе го одбие уште додека си во болница. Јас ти поставувам хипотетичка ситуација каде веќе си излегла од болница и се` минало во ред но после дознаваш што се случило. Твоето тело веќе го прифатило органот и функционира со тој орган.
Ја тупиш работата,убаво си кажав свое мислење за донирање органи,но ајде и на ова безвезно да ти одговорам,што би било кога би било,сигурно ке живеам некое време и ке ги трпам роднините на донаторот кои би ме посетувале и рикале од плачење сигурно.Алелуја.Да ти поставам едно прашање и јас:Како би се чувствувал да си ти,скраја да е, на местото на мајката што дозволи да се земаат органите од починатиот син?