Дарување органи

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
@diva orhideja
Дали доколку некогаш имаш потреба (се разбира не дај Боже) би примила трансфузија на крв?
Тоа да,ама пак би се чувствувала нелагодно,би размислувала дали е добро проверена,идр.глупости.Не сум ја крива што сум прпалица и паничарка.

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Тоа да,ама пак би се чувствувала нелагодно,би размислувала дали е добро проверена,идр.глупости.Не сум ја крива што сум прпалица и паничарка.
Ако при трансплантација на орган го знаеме донорот, при трансфузија на крв тој податок не го знаеме...
Што ако таа крв е на некој педофил, муслиман, циган ?...а замисли тебе ти спасила живот...

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena and malo

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073

Не само крв,би прифатила и било каков друг орган(недај боже да затреба) но сега само така збориш зошто не си се нашла во таква ситуација (во ептен тесно)како давеник,па да викаш не сакам ова,не сакам она.Ако затреба транспл. речи им на докторите ,не сакам да го знам донаторот и чиста сметка,нема да ти биде ,,шубеј,, :)

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Ако при трансплантација на орган го знаеме донорот, при трансфузија на крв тој податок не го знаеме...
Што ако таа крв е на некој педофил, муслиман, циган ?...а замисли тебе ти спасила живот...
Крвта се преработува а органот не,и ај доста ја тапиме,правете што сакате и како сакате,ваше право,а јас по моја воља.

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Крвта се преработува а органот не,и ај доста ја тапиме,правете што сакате и како сакате,ваше право,а јас по моја воља.
Како се преработува крвта?! И демек така преработена може да се претвори од муслиманска во христијанска?
Е па добро де ...терај...никој не те натера со сила нешто да направиш...
Само дискутираме...

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Не ми е јасно зошто да се ежиш,едноставно си кажав што мислам,ја почитувам и вашата добра воља да бидете дарители и приматели на органи(не дај боже).Многу има како вас,но ако провериме колку отишле да си ги заветат органите,тогаш ке видиш дека се е само зборови во ветар и магла.Кога ти ке се пријавиш за донатор,јави молимте,да се наежам и јас.
Во ред е тоа што си го кажуваш мислењето, го почитувам истото, ама едноставно не можам да разберам како можеш така да размислуваш, односно како можеш така да се чувствуваш... Да даруваш орган после својата смрт е најмалку што можеш да направиш за доброто на човештвото. Тие органи од како ке починеш нема да ти требаат секако ке скапат, од друга страна можат да се искористат за да му се продолжи животот некому. Мислам дека секој нормален човек би ги донирал и затоа се ежам кога те читам. Искрено сметам дека си многу себична и површна. Немам намера да те навредувам, далеку од тоа. Само си го кажувам мислењето.
А кажи ми зошто ти е толку нереална помислата дека некој сака да донира? Што добивам јас (или другите како мене што не има многу) ако на форум се изјасниме дека ке донираме, а не го посакуваме тоа? Од твојата критика ли се плашиме, што? Зарем мислиш дека мојот или животот на другите само на форумот ни се сведува?
И секако дека ке ги донирам своите органи после мојата смрт. И додека сум жива би донирала, не мора тоа да е некој близок. Но нема да ти се јавам да те известам дека сум се пријавила за донатор. Не заслужуваш ти такво ежење.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Во ред е тоа што си го кажуваш мислењето, го почитувам истото, ама едноставно не можам да разберам како можеш така да размислуваш, односно како можеш така да се чувствуваш... Да даруваш орган после својата смрт е најмалку што можеш да направиш за доброто на човештвото. Тие органи од како ке починеш нема да ти требаат секако ке скапат, од друга страна можат да се искористат за да му се продолжи животот некому. Мислам дека секој нормален човек би ги донирал и затоа се ежам кога те читам. Искрено сметам дека си многу себична и површна. Немам намера да те навредувам, далеку од тоа. Само си го кажувам мислењето.
А кажи ми зошто ти е толку нереална помислата дека некој сака да донира? Што добивам јас (или другите како мене што не има многу) ако на форум се изјасниме дека ке донираме, а не го посакуваме тоа? Од твојата критика ли се плашиме, што? Зарем мислиш дека мојот или животот на другите само на форумот ни се сведува?
И секако дека ке ги донирам своите органи после мојата смрт. И додека сум жива би донирала, не мора тоа да е некој близок. Но нема да ти се јавам да те известам дека сум се пријавила за донатор. Не заслужуваш ти такво ежење.
Велиш,не сакаш да ме навредиш а веке го стори тоа.Темава беше да размислиме за дарување на органи,а не да се убедуваме,ежиме, па дури и имаш слобода да ме наречеш себична.Можеби јас сум похумана во моментов сто пати повеке од тебе сега додека сум жива.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Сеа се мериме кој колку е похуман, наместо да се вратиме на суштината на темата. Пробајте религиите да не ги мешате секаде во темите, и баталете со „мерење“ на ега кој како колку може(л) да донира. Смешни сте.
Ете темава има добро тло за дискусија, ете Електра и Фарфала убаво образложија што и како. Не мора да бидете сеа како нив, ама аман веќе од тоа кој бил поголем рисјанин, или сопственото мислење околу исламот. Таквите теми ги имате во Религија. За другите девијации имате ПП.
Продолжете со дискусијата, без никакво вртење во круг.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Велиш,не сакаш да ме навредиш а веке го стори тоа.Темава беше да размислиме за дарување на органи,а не да се убедуваме,ежиме, па дури и имаш слобода да ме наречеш себична.Можеби јас сум похумана во моментов сто пати повеке од тебе сега додека сум жива.
Не можеш да ме убедиш дека некој може да е хуман, а да не си ги донира органите после смртта.
Хуманиот човек дава безусловно и не размислува дали тоа што го дал ке припадне на муслиман, ром, дете или старец... дали некој ке го злоупотреби даденото или ке биде вечно благодарен... дали религијата дозволува или не...
Хуманиот човек дава и е среќен и исполнет поради тоа што дал и не се приврзува кон даденото, не се идентификува повеќе со истото.
Тие луѓе се препознаваат не само по тоа колку и што дале, туку и спрема односот кон истото.
Но што ти објаснувам. Ти најверојатно немаш појма од сето тоа.
Се чудиш како мајката дарувала органи од своето починато дете... Не ми треба поголем доказ за тоа дека немаш појма од хуманост.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Не можеш да ме убедиш дека некој може да е хуман, а да не си ги донира органите после смртта.
Хуманиот човек дава безусловно и не размислува дали тоа што го дал ке припадне на муслиман, ром, дете или старец... дали некој ке го злоупотреби даденото или ке биде вечно благодарен... дали религијата дозволува или не...
Хуманиот човек дава и е среќен и исполнет поради тоа што дал и не се приврзува кон даденото, не се идентификува повеќе со истото.
Тие луѓе се препознаваат не само по тоа колку и што дале, туку и спрема односот кон истото.
Но што ти објаснувам. Ти најверојатно немаш појма од сето тоа.
Се чудиш како мајката дарувала органи од своето починато дете... Не ми треба поголем доказ за тоа дека немаш појма од хуманост.
Не ни сакам ништо на форумов да докажувам,не сум за тоа дојдена.Има луѓе многу јаки на вилици и на пишаниот збор,но сето тоа е ветар и магла.Такви како тебе проповедачи познавам многу,кога ке треба да ги видиш на дело ,ги нема нигде.Филозофии и реферати не ми се читаат,сакам да се разонодам и релаксирам,така да прескокни ме друг пат и не мораш да ме читаш.