По стоти пат ке го кажам истото и повеке нема да се повторувам затоа што ме мрзи едно исто да објаснувам цело време. Не е проблемот во тоа што и колку ни дава бог, туку во тоа како ке го прифатиме и искористиме истото.А какви прашања се овие? Па Бог (кој е љубов) не направил такви да колеме, дереме, сечиме, сортираме, печеме и јадеме животинки и растенија. Исто такви ги направил и животинките, мачката ете пример... дави и ждере штакори и сличен дивеч...
Зарем не можел Бог (кој е љубов) да направи да живееме од воздух? Нели е семоќен?
Бактеријата ако не ја отепаш - таа ќе те отепа. Нема квоти за `оправдано убиени бактерии`. Тетка Јерсинија Пестис, отепала 1/4 од светското население за време на големата фрка позната како Црна Смрт во 14.век. Скоро extinction level ти е тоа. Шо кој ****** му требало да ја ствара Јерсинија бе? Досадно му било?
Каква интелегенција? Мнозинството раја по светот се глупави товарни животни опседнати од своето ропство, троа суеверие и павлови рефлекси. Креативноста е тежок исклучок кај луѓето. Оти не ги направил сите креативни и паметни, па сега ќе живеевме во вечен мир и просперитет, колонизиравме планети, ќе пиевме кафе и ќе муабетевме за смислата на животот со холографски проекции на вонземјани 300 светлосни години од нас и ќе живеевме фино по 200 години.
Некои ги напраил ружни како данок, некои убави. Шо така?
И шо сторил чекање, милиони години приглупи хоминиди и човеколики мајмуни, и на крај само 200.000 години од 4,5 милијарди години планета постои чоек. Зошто не го направил веднаш? Паметен, секси, креативен и долговечен.
Бог не ја створил Јерсинија како убиец, кажи ми ти убиец ли била кога се родила, или мало невино и чисто бебе... Не го заборавај фактот дека човекот има слободна волја и не го заборавај фактот дека со човекот управува егото и токму овие две нешта го прават ``злобен`` во однос на животните. (иако сметам дека вистинско зло не постои)
Бог не е крив што лугето се изопачуваат, никој не се родил изопачен...
А она што најмногу ми смета во твоите мислења е тоа што цело време човекот го ставаш во центар, забораваш дека се што постои е подеднакво битно.
Сметаш дека ние мора да ги убиваме бактериите затоа што во спротивно тие ке не убијат нас и така размисллуваш затоа што си човек. Како ке размислуваше да беше бактерија. Кој му е помил на бог? зарем мајката не си ги сака сите деца подеднакво?
А зошто тогаш ти имаш против цунамито да им ги однесе домовите на 227,898 жители. Па замисли каква модерна плажа може да се изгради таму или било што... не е битно. Човекот одамна се покажал како многу креативен кога е искористувањето на просторот. Понекогаш сече големи површини на шуми за да гради, асфалтира таму каде што треба да вирее бујна вегетација... некако исто ми изгледа кога ке замислам дека го гледам сето тоа од повисоко.Не не, чекај малку сега. Се уништува нешто за да се создаде нешто? Креативност? Зошто тогаш имаш против тоа човекот да уништи нешто (пример крокодил) за да создаде нешто (пример чизми од крокодилска кожа)?
И јас по втор пат ќе те прашам: Дали ако тие дарови од Бог го истребат човештвото тоа би значело дека Бог свесно ја уништил својата креација?
Околу убивање животни за бунди од мода, сето тоа е природно. Човекот не е суштество кое може да опстанува сосема гол. Еволуцијата направила влакната на телото кои ја задржуваат топлината да се изретчат, а тоа наметнува потреба од облека, а облека не паѓа од небо (добро, има исклучоци... пример бунда од пердуви). Да ја спомнам креативноста која според тебе Бог несебично му ја дал на човекот, а овој ја искористил за да направи облека која е естетски и функционално подобра од сушена кожа?
Да претпоставам, веројатно си против тестирањето лекови врз животни и против вакцинирање.