Убиен матурант во Ѓорче Петров

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Ma јас не зборам за тоа дека само едните потпалуваат, не осудувам никого сеуште. Зборам за тоа дека е невозможно да не го поврзеш настанов со национализам. Убиство е убиство, но ова не е случај кој е изолиран од случувањата во државата. И рандом убиство во Берово би било убиство, но не е така поврзано со национализам како што е ова.
Тоа и ти зборам... кога прво ќе му се суди за убиството што го сторил наместо за тоа што бил албанец, работите ќе почнат да се движат.
А за тоа не го обвинувам народот, пошто тој бездруго ќе збори (и фактот дека не постои 100% чистост на мислата).
Зборам за јавните институции кои луѓето на високите фотељи профитираат од ваквава состојба која во даден момент ќе стане неконтролирана и ќе замешаат надворешен фактор да им решава за срањата кои истите тие ги прават.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Крива за згаснатиот млад живот е таткото,машка психологија.Што ѓавол го тераше да влезат во кола и да одат по лоповот кој не го ни земал точакот,Да си останале дома,па да викнат полиција или да сија обезбедат куќата подобро,не би дошло вака.Се додека работите сакате да ги решавате одма со тепање,мора да има и повредени.И мене ми украдоа точак,но децата не ги пуштив да го бараат лоповот,туку им реков да не се нервираат ке си купам друг,а да лежите взатвор за еден точак не вреди.Многу ми е жал и за двете мајки.

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Чив е пропустот што јас си го шинав прстот?
Зошто секогаш бараме надворешни опширни кривци кога се работи за двајца од различна националност?
Нема пропуст директен најверојатно.Постои само кривица на криминалецот кој го сторил делото,и штета и греота за човечкиот живот.
Пропуст на нечовечноста меѓу луѓето.
Мелкич ако шинување на прст и убиство на дете е исто ок нека е така живела отаџбина ....
Како нема пропуст на полицијата, излезе на прес нивната и рече на нас ни е познат сторителот и ке преземе мерки а што правеле до тогаш си го држеле и ако умре некој ке се препаваме како секојневие да е пошто нели и конкурираме на Кина со пренасеност.

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Крива за згаснатиот млад живот е таткото,машка психологија.Што ѓавол го тераше да влезат во кола и да одат по лоповот кој не го ни земал точакот,Да си останале дома,па да викнат полиција или да сија обезбедат куќата подобро,не би дошло вака.Се додека работите сакате да ги решавате одма со тепање,мора да има и повредени.И мене ми украдоа точак,но децата не ги пуштив да го бараат лоповот,туку им реков да не се нервираат ке си купам друг,а да лежите взатвор за еден точак не вреди.Многу ми е жал и за двете мајки.
По ова се познава дека си горда мајка на полицаец. Браво !

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
По ова се познава дека си горда мајка на полицаец. Браво !
Погрешно сфаќаш,ова нема врска со гордост,само јас не би ги пуштила да одат да го бркаат и да се тепаат со лоповот,се од страв да не дојде ете до што може.Што задоволство е тоа да го фатиш лоповот и да го истресеш од ќотек,а во таа нервоза може се да се направи.Тоа ми е моабетото цело време,едноставно несакам Тепачки.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
За мене,е.Ако се работеше за македонец спрема македонец,што ќе поврзувавме тогаш?

Ако хунза убиеше хунза немаше да има никакви реакции и протести, што све не се случи последните години па и серијаши почнаа да `ординираат`, имаше еден лик in & out од лудници, пироман кој уби четири лица а со тешки изгореници поминале незнам колку, немаше никаков протест, тоа е таа сензибилност на зомбито кое реагира само ако припадник на спротивниот клан зомби се осмели да убие.

Протестите повеќе беа резултат на собран гнев од икс ситуации, тригер во ситуацијата не беше убиството туку тоа што убицата бил од спротивна националност. Но и тоа не го амнестира постоењето на ретардиран арнаутски национализам и шовинизам кој се храни на плодната почва на коруптивноста и општата поквареност на хунзите. Дури и не ми е јасно зошто антагонизам меѓу арнаутите и хунзите?:^) Ваква симбиоза меѓу примитивен средновековен племенски менталитет на арнаутите и коруптивно-клептократско-бескичмењачката срж на хунзата е ненадјебива. И секогаш едните можат да посочат кон другите како извор на проблемите со што се затвара тажниот круг...

Сепак има една страна на протестите која има сосема реална поента а тоа е повисокиот праг на толеранција на цајканите кон арнаутскиот криминал кој еманира од центрите по селата околу Скопје и некои населби во градот, споредено со се` помалата толеранција кон хунза-криминалот. Или барем кон оние хунзи кои се надвор од криминалните шеми... или оние на кои им останало во каса 6 денари вишок.

Едноставно нели... коју поруку послати? Генерал после битка може да биде секој, нормална реакција е заштита на својот имот, хунза муабетите `наведната глава` се толку тажни...

Мајката на убицата не е за жалење, тоа е за праќање во Гулаг, дали поради не/воспитание` на тинејџ убицата, дали поради `вредностите` кои му ги всадила, дали поради тупоста е веќе друго прашање ама во секој случај не е за жалење...

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Погрешно сфаќаш,ова нема врска со гордост,само јас не би ги пуштила да одат да го бркаат и да се тепаат со лоповот,се од страв да не дојде ете до што може.Што задоволство е тоа да го фатиш лоповот и да го истресеш од ќотек,а во таа нервоза може се да се направи.Тоа ми е моабетото цело време,едноставно несакам Тепачки.
Епа полицијата да функционира како што треба нема да има и кражби но и да има кражби ке ги санкционира а таа што прави ништо . Не сакаш тепачки а ја оправдуваш полицијата кога ги тепаше деца во Ѓорче. Срамота е ти си родител како може да го обвиниш таткото, ја жалиш мајката на убиецот ете нејзиното воспитување до каде довело син и 19 год да краде и да носи нож а и притоа да е способен да убие.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Тоа е амбалажа вс. содржина ситуација, зависи од инпутот и тоа една варијабила - колективната припадност на убицата и жртвата, се` друго да остане исто... на излез би било следново...

1.убица арнаут + жртва хунза = протести и нереди и пендреци по глава
2.убица хунза + жртва-хунза = meh
3.убица арнаут + жртва арнаут = крвна освета
4.убица циган + жртва хунза/цинцар/четник/качак/торбеш/вучјак = убицата ненадејно умрел во станица
5.убица циган + жртва циган = meh, циганишта, шо може да се очекува од нив
6.убица хунза + жртва арнаут = протести, апели од невладини и евентуална освета

and so on and so forth...:kafe

• Ми се допаѓа
Реакции: Y1K991

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Ако хунза убиеше хунза немаше да има никакви реакции и протести, што све не се случи последните години па и серијаши почнаа да `ординираат`, имаше еден лик in & out од лудници, пироман кој уби четири лица а со тешки изгореници поминале незнам колку, немаше никаков протест, тоа е таа сензибилност на зомбито кое реагира само ако припадник на спротивниот клан зомби се осмели да убие.

Протестите повеќе беа резултат на собран гнев од икс ситуации, тригер во ситуацијата не беше убиството туку тоа што убицата бил од спротивна националност. Но и тоа не го амнестира постоењето на ретардиран арнаутски национализам и шовинизам кој се храни на плодната почва на коруптивноста и општата поквареност на хунзите. Дури и не ми е јасно зошто анагонизам меѓу арнаутите и хунзите?:^) Ваква симбиоза меѓу примитивен средновековен племенски менталитет на арнаутите и коруптивно-клептократско-бескичмењачката срж на хунзата е ненадјебива. И секогаш едните можат да посочат кон другите како извор на проблемите со што се затвара тажниот круг...

Сепак има една страна на протестите која има сосема реална поента а тоа е повисокиот праг на толеранција на цајканите кон арнаутскиот криминал кој еманира од центрите по селата околу Скопје и некои населби во градот, споредено со се` помалата толеранција кон хунза-криминалот. Или барем кон оние хунзи кои се надвор од криминалните шеми... или оние на кои им останало во каса 6 денари вишок.

Едноставно нели... коју поруку послати? Генерал после битка може да биде секој, нормална реакција е заштита на својот имот, хунза муабетите `наведната глава` се толку тажни...

Мајката на убицата не е за жалење, тоа е за праќање во Гулаг, дали поради не/воспитание` на тинејџ убицата, дали поради `вредностите` кои му ги всадила, дали поради тупоста е веќе друго прашање ама во секој случај не е за жалење...
Епа полицијата да функционира како што треба нема да има и кражби но и да има кражби ке ги санкционира а таа што прави ништо . Не сакаш тепачки а ја оправдуваш полицијата кога ги тепаше деца во Ѓорче. Срамота е ти си родител како може да го обвиниш таткото, ја жалиш мајката на убиецот ете нејзиното воспитување до каде довело син и 19 год да краде и да носи нож а и притоа да е способен да убие.
Не постои мајка која сака детето да и убиец,лопов,или со било каква настраност.Некогаш колку и да сакаш да бидеш,а и да си добра мајка,се обидуваш и даваш добро воспитување,некои надворешни икс фактори ке го одведат во погрешна насока.Што е крива мајката што остана без син,а која е кривицата ма мајката што нејзиниот син е убиец.Двете се за плачење и жалење,ниедна не сакала да дојде до вакво нешто,и надвете животите им се уништени.

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Не постои мајка која сака детето да и убиец,лопов,или со било каква настраност.Некогаш колку и да сакаш да бидеш,а и да си добра мајка,се обидуваш и даваш добро воспитување,некои надворешни икс фактори ке го одведат во погрешна насока.Што е крива мајката што остана без син,а која е кривицата ма мајката што нејзиниот син е убиец.Двете се за плачење и жалење,ниедна не сакала да дојде до вакво нешто,и надвете животите им се уништени.
Кои се тие икс фактори кои влијаат ?