Зошто многу луѓе не веруваат во Библијата како Божји збор?

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Оти живееме у такво опшество шо сите накај тебе со прст ќе покажуват, ќе те етикетират и осудуват. Prejudice is a serious business my dudess.
Дали тоа значи дека го живееме животот на опдределен начин само за да не не покажуваат со прст?
Во секој случај прстот ќе е вперен пријателе,ама само едниот,другите два покажуваат друг правец.

Туку не е темата општо за религијата,ами за библијата.А има доста друго пишувано и извадена е темата од контекст.
Ама ај оти за празников,ќе ни се прости.
Еден колега еднаш ме праша.Зошто ја читаш библијата,што ти се допаѓа во неа,зарем има што да научиш од нејзе ако ништо друго?
Зарем имаше потреба да му одговорам?
За оној кој сака да го научи токму она што таму го пишува,ќе си пронајде што да научи.
Не знам друѓите зошто не веруваат.Неможам да тврдам дека е божја реч напишана од други луѓе според зборовите на бога,но знам какво смирување чувствувам во себе додека ја читам,покајание,човечност во правата смисла на зборот.Сите свои грешки,читајќи ја си ги согледувам.
Грешки?
Од тука може да произлезе прашањето што е погрешно а што правилно.Доколку почесто ја читаме со верба во напишаното а не онака како читање обичен љубовен расказ ке ја согледаме суштината,и ваљда и најголемиот неверник барем тронка ќе разбере што е она грешно во себе.
Но доколку во нас владее она ,,сите вака прават па зошто јас поинаку,, засекогаш за нас Библијата ќе биде само обична реч.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Јас понекогаш си читкам од неа за да си се насмеам малце. :zelen Just kidding, имам читано доста работи зошто ме интересираа приказните поврзани со икони за кои сум учела. Тие што не веруваат дека библијата е божјата реч, не се религиозни и не веруваат воопшто во бог, па и да беа малце поверодостојни приказните. Мене ме потсеќа на стрип за Супермен помалце.

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

МалиСашко

Истакнат Член
12 јануари 2014
466
347
173
31
домче
Вчера гледав една емисија за влијанието на Константин Велики во Христијанството.
Дали сте знаеле дека прашањето околу природата на Исус е поставено многу подоцна?
Се создала голема збрка - едни бискупи викале дека имал човечка природа, други дека имал Божја природа, трети дека ги имал двете...
А денешното верување за природата на Синот Божји го донесол Константин Велики како „здраворазумски компромос“ за да го заштити христијанството од разор. Е ај сега верувај во пишуваното? Нели и црквата ни го проповеда тоа верување?
Сигурен сум дека и со библијата толку вешто се манипулирало...

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Вчера гледав една емисија за влијанието на Константин Велики во Христијанството.
Дали сте знаеле дека прашањето околу природата на Исус е поставено многу подоцна?
Се создала голема збрка - едни бискупи викале дека имал човечка природа, други дека имал Божја природа, трети дека ги имал двете...
А денешното верување за природата на Синот Божји го донесол Константин Велики како „здраворазумски компромос“ за да го заштити христијанството од разор. Е ај сега верувај во пишуваното? Нели и црквата ни го проповеда тоа верување?
Сигурен сум дека и со библијата толку вешто се манипулирало...
Ова прашање (болдот) константно се провлекувало низ времето, а во средниот век било и како поткрепа за раѓањето на херетичките учења, како и една од широкораспространетите „причини“ поради расцепот на двете цркви. Зошто во наводници? Затоа што тоа било политика на црквата за да прифатат што е можно повеќе присталици додека вистинската причина е кој град да има повеќе влијание - Константинопол или Рим.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
@balerina многу ме интересира дали значењето на сето она што го пишува во библијата или барем дел од тоа што го постираш овде,
си го преиспитала,анализирала и воопшто дали си се посомневала дека тоа е навистина така?
(општо за сите цитати и постови)

balerina

Староседелец
1 април 2014
144
96
638
@balerina многу ме интересира дали значењето на сето она што го пишува во библијата или барем дел од тоа што го постираш овде,
си го преиспитала,анализирала и воопшто дали си се посомневала дека тоа е навистина така?
(општо за сите цитати и постови)
да секако јас не само што сум ја читала јас и ја проучавам темелно Библијата и верувам во неа дека е вистино точна и реч Божја.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Во библијата како и сите останати свети книги е опишан човечкиот живот со сите падови и убави работи.
Прекрасни патокази како да се достигне духовен мир и хармоничен живот.
Лично повеќе го преферирам новиот завет(доаѓањето на Исус,затоа што Исус е проповедник,филозоф,учител,мудрец кој нуди многу едноставни одговори на скоро сите филозофски прашања).
Со некои работи воопшто и не се согласувам,како на пример стравот од Бога,потчинување на жената под мажот,потчинување под црквата,власта,повисоките институции итн,затоа што во мои очи сите сме едно исто пред Бога.
Оригиналот кој е на еврејски е преведен на сите јазици и доволно е еден збор да се промени или погрешно протолкува,да би еден комлетен текст добил сосем друго значење кое се користи за манипулација на простата маса,губејќи ја смислата.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Boyle, Y1K991 and JaMi

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Во библијата како и сите останати свети книги е опишан човечкиот живот со сите падови и убави работи.
Прекрасни патокази како да се достигне духовен мир и хармоничен живот.
Лично повеќе го преферирам новиот завет(доаѓањето на Исус,затоа што Исус е проповедник,филозоф,учител,мудрец кој нуди многу едноставни одговори на скоро сите филозофски прашања).
Со некои работи воопшто и не се согласувам,како на пример стравот од Бога,потчинување на жената под мажот,потчинување под црквата,власта,повисоките институции итн,затоа што во мои очи сите сме едно исто пред Бога.
Оригиналот кој е на еврејски е преведен на сите јазици и доволно е еден збор да се промени или погрешно протолкува,да би еден комлетен текст добил сосем друго значење кое се користи за манипулација на простата маса,губејќи ја смислата.

Зависи дали се сметаш себеси за христијанка или не, бидејќи неможе христијанинот да настапи со став `нешто ми се свиѓа, нешто не` чунки тоа е книга на Божјата реч, и тие списи за покорност на жената и проповедите на Исус на ридот, и тоа што им се допаѓа и тоа што не им се допаѓа на луѓето - сето тоа е дадено од Бог и како такво не може да подлежи на човечки желби, бидејќи ако подлежи, тогаш верникот ја претпоставува својата мудрост пред божјата што е бајаги невероватен ерес и хула. :frantic

Најстариот препис од новиот завет не е на хибру него на .......
Greece_240-animated-flag-gifs.gif

тадаааам.
Грците - божја раја.:D

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Зависи дали се сметаш себеси за христијанка или не, бидејќи неможе христијанинот да настапи со став `нешто ми се свиѓа, нешто не` чунки тоа е книга на Божјата реч, и тие списи за покорност на жената и проповедите на Исус на ридот, и тоа што им се допаѓа и тоа што не им се допаѓа на луѓето - сето тоа е дадено од Бог и како такво не може да подлежи на човечки желби, бидејќи ако подлежи, тогаш верникот ја претпоставува својата мудрост пред божјата што е бајаги невероватен ерес и хула. :frantic

Најстариот препис од новиот завет не е на хибру него на .......
Greece_240-animated-flag-gifs.gif

тадаааам.
Грците - божја раја.:D
Немам религиска определеност.Повеќе ме влече филозофијата на будизмот.
Од библијата го земав само најдоброто тс она што мене лично највеќе ми користеше за сопствениот духовен развој(но тоа е сосем друга испреплетена приказна за која не би дискутирала овде :) )
Стариот завет е прв пат издаден на еврејски,
а новиот завет на грчки.
Во право си.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Outrider and Prashina

Тавтабита

Староседелец
2 јануари 2013
15
12
1,003
Миничот е за мене развратно и одвратно(зборам за минич до задник)Иако знам дека ке ме осудат многу Женски за ова но и јас да имам керка (имам синови)не би и дозволила од дома да излезе.

А на синовите им дозволуваш ли да мастурбираат, верничке?