Пред да се префрлам на зборување за кафето морам да кажам нешто...
Ние во нашава држава за глупости сме врв, ама го постигнавме максимумот на глупоста пред некоја година за Матурата. Знаете оние тестови по Македонски јазик.
Е не се сеќавам дали беше 2012 или 2011 ама имаше цел еден текст за кафето, објаснување од каде потекнува и бла бла, а под него прашањааа...
Е драги, едно од прашањето беше : Како се пие кафето?
Фамозниот, претежок одговор што се криеше во текстот беше: Кафето не се пие туку-така!
Јас и пред да го прочитам текстот кафето не го пиев туку-така. Најмногу сакам турско кафе, го варам на класичен начин, ѓезве, вода, кафе, малку или ич шеќер, два пати да зоврие, во големо филџанче, уз кафето секогаш вода, откако пропушев и некое цигарче. Ако го пијам само кафето без вода после секоја голтка ќе ми останува многу грдо чувство во грлото и не ми оди на место кафенцето. Затоа викам дека не го пијам туку-така.
Еспресо, 2/3 во едно и триста чуда... многу многу не сакам, ама ги пијам често.
Најмногу ме бендисува „мало со ладно“ што во превод би значело, еспресо пола доза дополнето со ладно млеко - така ми е највкусно, во спротивно премногу ми горчи.
Инаку, турско никогаш не би го пиел со млеко...така би го уништил вкусот а толку ми се допаѓа.
Браво кафето воопшто не го сакам, премногу ми кисели, не можам да го поднесам, а за чудно најчесто во домаќинствата се употребува тоа. Да беше нешто многу поефтино од Гранд кафе ќе сфатев, ама разликата е 2-3 денари, а Гранд...е доста поквалитетно кафе.