Битола

Кој дел од Битола е најдобар

• Вкупно гласале
    21

Primrose

Староседелец
14 февруари 2012
683
1,287
1,093
your nightmares....
Може е меѓу поубавите, но и онака конкуренцијата е скромна. Во друштво на Пробиштип, Прилеп (на форумов прв пат дознав дека постоел таков град :) ) или Валандово, јасно е дека Битола е меѓу водечките во државата.
Но тоа и не е нешто за гордеење, како што не е ни изборот за најдобар дефанзивец во лигата на Сан Марино...

Меѓу водечките или не, убав или не, мене ми ја исполнува душата. :)

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Еи битолчани
Среќан дн на ослободување : ) Со песната Фридом од Џорч Мајкл

Поарно да останеле турците, имало живот, забава, дипломатија, раја, ритам.... амбасадори и конзули шетале по градот, сега шетаат стечајци и партиски ботови а рајата бега како да владее чума. :kafe

• Ми се допаѓа
Реакции: Prashina

dreamydreamer

Староседелец
11 октомври 2012
38
47
1,018
Битола ми е љубов, по потекло сум од таму.Колку што можам почесто одам, и сите од таму ми викаат Скопје дека сакаат да живеат, јас па Битола сакам.Има некоја топлина во градот, не знам, едноставно зрачи со убава енергија и позитивизам, уживам кога сум во Битола.И нормално Битола не би била Битола, без Пелистер, прекрасно е:)

• Ми се допаѓа
Реакции: Primrose and Kisserboy

stole04

Староседелец
23 мај 2012
38
12
1,008
43
Дали азбестот од РЕК Битола ја убива Битола?

Првиот одбрамбен механизам на надлежните (читај РЕК, министерства, локална самоуправа) би било – па не е само РЕК Битола термоелектрана во регионот, постојат и многу други термоелектрани во регионот и светот со сличен капацитет и механизам како РЕК Битола. Се согласувам и со ова, можеби не е самото согорување причина, бидејќи последниве години се правеше модернизација на термоблоковите, со што се продолжи векот на РЕК Битола, но и се подобри еколошката карактеристика на оваа термоцентрала.
Каде лежи зајакот? Секогаш во грмушката која е блиску до нас. Иако се направи ревитализација на агрегатите, она кое изгледа како безопасен дел на РЕК Битола се трите ладилни кули кои ја кондензираат пареата и ја разладуваат. Вистината е дека овие кули во себе содржат над 3.000 тони или над 10.000 метри кубни АЗБЕСТ или азбестно саќе кое ја зафаќа пареата и ја кондензира. Сепак бидејќи самата пареа поминува низ саќето, голема е веројатноста со себе да понесе микро честички од канцерогениот азбест кој потоа постои во воздухот кој може да се вдише од страна на луѓето.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider and Kisserboy

МалиСашко

Истакнат Член
12 јануари 2014
466
347
173
31
домче
Убаво ми беше Битола додека не почнав да одам со обврски. Сега со Битола ги поврзувам само пренатрупаните улици и лошиот режим на сообраќај. Ретко кога ќе ми остане време седнувам да пијам по едно кафенце на широк сокак... Слаткарница GT... Таму некако се чувствувам најпријатно, а има и убав ролован кадаиф кој му го препорачувам на сите љубители на парени благи. Убаво е и во пицеријата Тото, а и многу е ефтино. Утре одам со обврски еден куп, но неделава имам уште едно одење секако, па си викам дека ќе прошетам малце...

• Ми се допаѓа
Реакции: Kisserboy

Змејче

Незапирлива
14 јули 2013
1,193
2,423
1,123
Убаво е во Битола, имам пробано сирење во фурна, тазе извадено од фурна со топло, крцкаво лепче...абе само од тоа да се најадеш :D

• Ми се допаѓа
Реакции: Kisserboy and Photographer

МалиСашко

Истакнат Член
12 јануари 2014
466
347
173
31
домче
Еиии... на Широк Сокак, веднаш спроти Tattoo студиото (мислам Скин Син нешто беше)...
има еден кафич, не се сеќавам на името, служат чајче во едни огромни шољичк, па сосе чајарниче... на прв поглед многу чудно ми изгледаа толкави шољи но воглавно ептен фенси откако ќе се соживееш со амбиентот! утре одам пак!

Ии...патем... каде некаде на ручек, некоја мирна пицерија/ресторан без многу гужва???

МалиСашко

Истакнат Член
12 јануари 2014
466
347
173
31
домче
Кај да го најдам тоа место???
Порано и во ДеНиро беше убаво, ама сега некако напнато ми е... или бар ја така го доживувам

• Ми се допаѓа
Реакции: Kisserboy