Атеизам (генерална дискусија)

Tea

Нов член
1 март 2012
9
4
3
40
Јас се соочив со следниот проблем, верував во науката се додека научник не ми покажа дека нема докази дека сме настанале од човеколикиот мајмун, дека алката што недостасува сеште недостасува и не е пронајдена. И си викам ок и сега што? Го сваќам целиот муабет со природата и све тоа, и може да се вртиме во круг зборејќи за ТЕОРИИ, но се додека некој не ми даде цврст доказ дека тој горе постои или не го видам сама со свои очи едноставно неможам да верувам во неговото постоење. Едноставно, просто и јасно. Нема потреба да се објаснуваме повеќе, така? :)

cakar_ulav

Староседелец
20 февруари 2012
1,567
1,927
1,133
некаде во длабочините на темнината
Јас се соочив со следниот проблем, верував во науката се додека научник не ми покажа дека нема докази дека сме настанале од човеколикиот мајмун, дека алката што недостасува сеште недостасува и не е пронајдена. И си викам ок и сега што? Го сваќам целиот муабет со природата и све тоа, и може да се вртиме во круг зборејќи за ТЕОРИИ, но се додека некој не ми даде цврст доказ дека тој горе постои или не го видам сама со свои очи едноставно неможам да верувам во неговото постоење. Едноставно, просто и јасно. Нема потреба да се објаснуваме повеќе, така? :)
морето уште едно прашање....
како може да го нарекуваат човекот дека е 1-во живо суштество на земјата
кога пред тоа диносаурусите постоеле ?? ( има докази дека постоеле ) :)
ББС телевизијата извадија докази и снимни какви се диносауруси постоле според тоа што е најдено :)
а се слатам со на Теа мислењето :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Tea

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Кој тоа не верува во мене? Еве јас се симнав на земјата да ви покажам дека постојам. Сите вие кои не верувавте во моето постоење како што јас напишав во библијата, отпрвин ќе ги исмевате сите докази кои ви ги пружам, подоцна ќе ги отфрлате како такви за дури на крај да го прифатите постоењето на вечната вистина која секојдневно ви е пред очи но не можете да ја видете поради вашата вообразеност дека сте сезнајковци.

• Ми се допаѓа
Реакции: UnFleur

Dr.Gonzo

Истакнат Член
23 февруари 2012
652
1,916
393
Fukushima
www.gonzo.com
морето уште едно прашање....
како може да го нарекуваат човекот дека е 1-во живо суштество на земјата
кога пред тоа диносаурусите постоеле ?? ( има докази дека постоеле ) :)
ББС телевизијата извадија докази и снимни какви се диносауруси постоле според тоа што е најдено :)
а се слатам со на Теа мислењето :)
Абе нема врска ова атеистиштава се занесуваат само мислат дека е кул да си контра Господ, сите знаеме дека пред луѓето немало ништо, Сатаната коските од динасаурусите ги оставил низ Земјата за да не искушува, тоа се уствари скелети од некои змаеви таму у пеколот што ги палат неверниците

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Абе нема врска ова атеистиштава се занесуваат само мислат дека е кул да си контра Господ, сите знаеме дека пред луѓето немало ништо, Сатаната коските од динасаурусите ги оставил низ Земјата за да не искушува, тоа се уствари скелети од некои змаеви таму у пеколот што ги палат неверниците

Тоа беа коските кои беа отпадок од јадењата кои се готвеа во царството небесно, па куварот што го имав по грешка ги фрли на Земјата. Не го мешајте Луцифер овде.

• Ми се допаѓа
Реакции: Ikac and Alley3112

Dr.Gonzo

Истакнат Член
23 февруари 2012
652
1,916
393
Fukushima
www.gonzo.com
Тоа беа коските кои беа отпадок од јадењата кои се готвеа во царството небесно, па куварот што го имав по грешка ги фрли на Земјата. Не го мешајте Луцифер овде.
Прости ми Боже :(

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Најважно е покајанието. Покаи се за своите гревови и јас ќе ти простам секојпат, затоа што човечки е да згрешиш и да се покаеш, а мое е да простувам. Простено нека ти е чедо мое.

cakar_ulav

Староседелец
20 февруари 2012
1,567
1,927
1,133
некаде во длабочините на темнината
да бидиме реални сите знаеме дека змејовите се митологија :)

lovec

Нов член
4 март 2012
3
3
1
39
губат време за да докажат се држат на факти
додека црквата пере мозок на народот атеистите пронаогаат факти дека се у право
ете затоа губат време....затоа што црквата му пере мозок на народот ;)
Можеш ли да го докажеш тоа перење мозоци ? Те молам баш би сакал да видам како изгледа !

Најважно е покајанието. Покаи се за своите гревови и јас ќе ти простам секојпат, затоа што човечки е да згрешиш и да се покаеш, а мое е да простувам. Простено нека ти е чедо мое.
И тебе пријателе нека тие простено !!!

Кога ќе се свртам околу мене и ке видам какви глупости прават верниците во име на тој нивни бог (барем тие така викаат) ми станува криво за нив на некој начин.Посебно христијаните.Тоа што тие го прават и веруваат е една интересна комбинација од 3-4 различни религии и стари пагански обичаи од времето на многубоштвото.Сето тоа го прават за љубов на еден единствен бог чие име го задржале од христијанството (Исус) и имаат така испомешани вредности и верувања едни со други помеѓу себе што стварно е смешно тоа што се сметаат сите заедно за дел од една религија.И сигурно не е губење време тоа што го правам зошто го правам со задоволство.Прашањето дали постои бог или не е нешто што сите нас на некој начин не интересира.Без разлика што лично не верувам дека постои, ова е интересна тема за муабет и не треба да чуди никого зошто атеистите дискутираат на вакви теми.А и пологично е атеистите да дискутираат отколку верниците.Зошто верник кој е сигурен за постоењето на својот бог би му го докажувал тоа на некој? Додека пак атеист не е човек кој се родил таков, тој си барал одговори и дошол до ова што е.Нормално е за него да дискутира за постоењето на бог и да бара одговори од верниците ;)
Дали некогаш си се запрашал од каде доаѓа тоа твое "КРИВО" зошто би ти било криво ? Или можеби има нешто вотебе што те тера да разликуваш "добро од лошо" па тие криво кога гледаш дека на некој друг му се прави неправда а ?

се сложуам со горните 2 мислења
да во христијанството има пагански обичаи
а исто така и биологијата ја има во нашиот организам
пред се она докажува дека сме настанати од чокеколики мајмун нели ??
а прашањето ми е
зошто црквата го негира тоа ??
и зошто верниците веруваат дека сме настанати како што вика науката а веруваат во црквите кои му перат мозок дека тоа не е точно ??
Затоа што ниту науката со сигурност неможе да докаже дека сме настанале од мајмун . Инаку библијата НИКАКО несмее да се толкува онака како што се чита ,таа е напишана во "приказни" приказни со преносно значење .Ако сакаш да ја рабереш барем малку зошто во целост никој не ја разбрал ,тогаш прочитаја и побарај објаснување од теолог па можеби ќе го смениш твоето мислење :) поззз.

• Ми се допаѓа
Реакции: JaMi

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Јас не би му препорачал да бара мислење од теолог. Библијата јас, признавам дека има доста поучни работи во неа. НО, да бидеме реални библијата е само книга која опишува некој си таму Бог. Зошто би верувал во библијата, а не во митовите и легендите на античките митологии??? Тие не се корисни? Ах, да. Библијата. Таа е дар од бог (ама оној вистинскиот). Истиот тој бог (кој условно земаме дека постои) кој беше праведен и дозволуваше научници да горат во негово име, луѓе да умираат во негово име, луѓе да бидат свирепо искасапени, силувани, ограбени, осакатени во негово име. Да не спомнувам инквизиции (и не ми се вадете со католицизам, зашто истиот Бог го имате). Истиот тој кој ги сака сите подеднакво но некако тие што не веруваат во него однапред се осудени. Истиот тој бог кој ги створил луѓето за да го обожуваат и да му го хранат егото (уствари не би требало со „му“ да пишувам зашто „му“ е за машки род, а бог нема род). Истиот тој бог ги учи своите следбеници да го отфрлаат целото материјално задоволство, но ним тешко им оди па возат мерцедеси до божјиот храм. Семоќниот и сезнаен Бог е тој кој ги оставил Адам и Ева пред јаболкницата, но кога Ева му даде на Адам од јаболкото Бог беше изненаден (не е ли ова парадоксално со тоа омнискутентноста на Бог?) и навреден па затоа што многу ги сакаше своите створенија кои го навредија ги осуди на смртен живот на Земјата со сите земни зла и добра.

• Ми се допаѓа
Реакции: annazac