Слобода е...

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Добро зошто сте опседнати со таа смисла? Смисла на животот, смисла на постоењето, смисла на ова смисла на она... смисла на летањето на врабецот. Кажи ми каква е таа смисла на животот што зависи од нешто што ти го нарекуваш „слобода“?

А? И облик има? Пуст да бидам ете јас не гледам никакви слободи, уште помалку па облици да имале. Живееме за да бидеме слободни? Ова кажи го и ај тркни до овде ама остави си ги дома лични карти, пасоши, документи за идентификација, државјанства, изводи, визи, абе се` од документи зашто нема да ти се потребни, ти си слободна личност. Остави ги сите пари дома, остави го секое нешто што го „поседуваш“ и одречи се од се` што сега го нарекуваш „Мое“ и дојди преку неколку граници и јас ќе поверувам во сите тие муабети дека постои нешто што се вика слобода, па после заедно ќе одиме во планина и ќе завиваме „Јас сум слободееееен“ без да се јавиме во шумска полиција и да кажеме дека ние ќе одиме во некоја си планина. Важи?!
Постои слободата, само кога ќе "умре" човек е слободен и многумина се ослободиле,ама глас од нив нема да слушнеш како викаат "јас сум слободен".;)
Но,тоа што може човек да ослободи,може и да го врзе,па слободен ли е или роб тој е господар и слуга на умот.
Затоа старите имаат една многу добра поговорка "Рани куче да те лае":zelen

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

cakar_ulav

Староседелец
20 февруари 2012
1,567
1,927
1,133
некаде во длабочините на темнината
слободата....според изразувањето зборам за музиката ( зошто тоа само остана ) за издразување на слободата ја има....ама полека ја снемува и таму
во уметноста општо ја има да ама не секаде....
а во животот...ја нема...никој од нас не е слободен....се слагам со existence за слободата да одиш настрана...или да патуваш се ти треба ово-оно
тоа не е слобода...
моментално живееме во, да го наречеме карантин...зошто ??
затоа што за се имаш правила, немаш слобода за изразување општ говор, сите сме ограничени со граници
слобода е само збор за кој ќе сонуваме да ја имаме :)

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Орвел тврдеше дека слобода е да се каже дека два и два се четири и дека сето останато се надоврзува на тоа. Фамозната пресметка на концепции меѓу Винстон Смит и О`Брајан, со стаорците, тепањето до смрт и собата 101. Бидејќи не смее да е четири, а не е ни пет, туку онолку колку што ќе каже партијата. Државата. Попот, работодавачот, бирократот, ликот од телекранот.
И дека ќе дојде време кога луѓето нема да можат ни за себе лично да утврдат што воопшто за нив значи слобода.
Тоа време е тука. Не верувам дека ако некој направи сериозна анкета, од 100 помлади луѓе (постарите не се релевантни) барем 2-3 би имале каков таков одговор, дека имаат некаква своја концепција за поимот слобода.

На овие територии 1984 изгледа пристигна малку подоцна но и не е важно.
Затоа што и наредната и онаа по неа и онаа по десет години ќе бидат 1984.
Или отсекогаш била тука...Орвел само даде форма.

• Ми се допаѓа
Реакции: Црвена

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Орвел тврдеше дека слобода е да се каже дека два и два се четири и дека сето останато се надоврзува на тоа. Фамозната пресметка на концепции меѓу Винстон Смит и О`Брајан, со стаорците, тепањето до смрт и собата 101. Бидејќи не смее да е четири, а не е ни пет, туку онолку колку што ќе каже партијата. Државата. Попот, работодавачот, бирократот, ликот од телекранот.
И дека ќе дојде време кога луѓето нема да можат ни за себе лично да утврдат што воопшто за нив значи слобода.
Тоа време е тука. Не верувам дека ако некој направи сериозна анкета, од 100 помлади луѓе (постарите не се релевантни) барем 2-3 би имале каков таков одговор, дека имаат некаква своја концепција за поимот слобода.

На овие територии 1984 изгледа пристигна малку подоцна но и не е важно.
Затоа што и наредната и онаа по неа и онаа по десет години ќе бидат 1984.
Или отсекогаш била тука...Орвел само даде форма.

Повеќе би рекол дека дојде времето на Хаксли - станавме презатрупани со тривијалноста и беспотребните факти кои медиумите (печатени и електронски) како и пропагирањето на еден вид на потрошувачко-консумерско општество, не` направи да го загубиме чусвстово на вистинските нешта. Станавме егоситични, премногу наметливи на своето мислење над туѓото, своите цели над целите кои би придонеле повеќе за просперитет на општеството. Станавме ликови на моменталните чувства, наместо да бидеме повеќе сочувствителни во околината во која живееме.

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky and Црвена

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Слобода е кога човек е слободен.:rofl

Ова сигурно е мисла на Иван Исцелител? :D

Погоре е спомнато дека слободата не постои затоа што не можеш слободно да поминеш граница т.е без да имаш лични документи, пари итн. Ако слободата се соочинува само од тоа така е ама нема благе везе. Сите тие документи и пари ни се материјални добра без кои не можеме, е би можеле ако живееме некаде на планина изолирани од светот и од се, а воедно да имаме доволно храна и материјал за опстанок но во ова општество со сите овие правила и норми и што ли уште не без пари и документи кај нема да ја имаме слободата па нема ни живот да имаме. Никој не бара облик на слободата како што не бараме облик на љубовта, надежта, среќата, тагата итн. И да бараме нема никогаш да најдеме затоа што за секој е различна. За некои слободата е отиде во Венеција, за некои да се осамостои, за други па е да поминат бар 5 минути со саката личност, некои воопшто не ни веруваат во неа ама кога ќе раскинат со дечкото/девојката одма се осеќаат слободни и така натака.

• Ми се допаѓа
Реакции: TheQueen

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
слободата....според изразувањето зборам за музиката ( зошто тоа само остана ) за издразување на слободата ја има....ама полека ја снемува и таму
во уметноста општо ја има да ама не секаде....
а во животот...ја нема...никој од нас не е слободен....се слагам со existence за слободата да одиш настрана...или да патуваш се ти треба ово-оно
тоа не е слобода...
моментално живееме во, да го наречеме карантин...зошто ??
затоа што за се имаш правила, немаш слобода за изразување општ говор, сите сме ограничени со граници
слобода е само збор за кој ќе сонуваме да ја имаме :)
А сте размислувале вие со другарчето што би било кога не би ви требале пасошите,личните карти...?
Сте размислиле ли што би било кога не би постоела ниту една норма и ограничување?
Ке си седиме така во некое кафуле,вие на една маса,јас на друга.....и јас ке дојдам на вашата маса и ке направам што сакам.
Кој ке ме спречи?
Вие самите?
Ке го извадите пиштолот и ке ме убиете.
Ете тоа е слобода :zelen
Ова били карантин...офлелеее.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
А сте размислувале вие со другарчето што би било кога не би ви требале пасошите,личните карти...?
Сте размислиле ли што би било кога не би постоела ниту една норма и ограничување?
Ке си седиме така во некое кафуле,вие на една маса,јас на друга.....и јас ке дојдам на вашата маса и ке направам што сакам.
Кој ке ме спречи?
Вие самите?
Ке го извадите пиштолот и ке ме убиете.
Ете тоа е слобода :zelen
Ова били карантин...офлелеее.

Другарчето негово рече дека не постои слобода.

Јust sayin...:svirka

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Другарчето негово рече дека не постои слобода.

Јust sayin...:svirka

Кој рече дека другарчето негово не рекло така?
Затоа убаво се спомнати пасоши масоши.....како беше она?
Џст сејен? ...... па вака? :svirka
Многу ме занима како реално мегу сите постоечки луге би изгледал вашиот слободен свет?
Ваљда нема да очекувате да сте слободни на начин на кој тие ке треба да се прилагодат на вас?
Што за тебе би била слобода?:)
Хоуп* пошто тебе те гледам моментално уклучена па ако нема таква тема за слободата ама не во играчница не е лошо да се искомбинира.
Само да пазиме да не е дупла :zelen