И од каде да почне човек да те поправа?
Како прво ти си изгубен во желбата да го дискредитираш соговорникот чија философија на живеење не ти се допаѓа или пак философија која ја оспорува или трансцедентира твојата
Ти си изгубен помеѓу смеам и не смеам во животот и купот ограничувања кој си го носиш со себе.
Ти си против слободната волја бидејќи не можеш да ја спознаеш својата па бараш сите други да бидат неспособни како тебе!
Реков јас: желбата е отров! Волјата е вистинското нешто.
Од таа волја излегува љубовта која ти тука ја стави како врв!
Љубов без познавање на највнатрешното себство/ вистинската волја/Тао - нуди само пропаст и уморни стапала на аџијата! Ти си ми добар пример на уморен аџија.
Но ти неможеш по се изгледа да сфатиш дека Тао е највнатрешната суштина/волја на човекот кое го води по патот! Без пракса - кому ќе му се предадеш ти бре човеку? На првото нешто што ќе излезе од сенката на твоите зандани?
Без изучување на симболите кои умот сакал ти или не ти ги нуди како превод од тоа Тао кое го влечкаш со тебе, кому ти ќе се предадеш?
Знаеш?
Ќе се предадеш на првиот што ќе ти понуди спас - и задоволување на желбата да имаш мирен сон!
Еден е универзумот, но се дели бесконечно многу - со волја за соединувања и искуства - за да пак биде едно.
Едно едно едно... будали се тие со своето 111
Бидејќи е Ништо, алеф го нарекоа евреите.
Таостите како го нарекоа?
Туку да прашам: Тао - нуди дуалност како кај гностиците или не? Сте размислувале на таа тематика... Истокот и западот под лупа
П.С. И
alf дај поштеди ме од дрдорење за Телемата (волја) бидејќи ти си скаран со книгите и праксите и се гледа дека треба малку да прочиташ и научиш нешто. Не значи дека ако мислите што ти доаѓаат во главата се апсолутната вистина, ниту за твојот, ниту пак за нечиј друг универзум.
Оди предај се на Агапе(љубов) кон твојот бог (детето нели) и уживај
Јас ќе си гледам мојата волја, ти твојата желба и мирна глава. А ако ти се коментира, бујрум на темата Телема, книгите до тебе и да удриме на борба...