Таоизам

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Па мене ми стоиш како ловец на духовни патишта, од се по нешто и на крај ништо.
Премногу патеки си ги земаш за свои :) Се надевам не си некој од оние њу-ејџерите...
Бркаш премногу зајаци, и на крај сите ти избегале, во кутија. :)
А сонуваш за пракса... така мене ми се чини... по муабетите. :kafe

Теориското учење води кон разбирање на мајсторот и симболите и „законите“. А пракса треба за да се научат како одат во реалноста, практично во однос на самиот себе!
Затоа е теоријата!
"А дали е тоа така?"

Ја знаеш приказната?
:nerd

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
"А дали е тоа така?"

Ја знаеш приказната?
:nerd
За кој дел се однесува ова?
За теориското учење и неговата важност или за она како мене ми изгледа твоето познавање на источните школи? Ова второто е небитно, бидејќи имаме малку, сосема малку искуство заедно јас и ти... за во иднина сето тоа може да се смене!
Зависи патот како ќе не занесе :)

П.С. Ама скокаме од тема на тема :)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Like,зошто се придружи во дискусијата.
Метод на наука?
Како да ми објаснуваш дека човек ги доживува своите промени од бебе до старец од своето постоење со методи и пракси?
Никој не доживува пубертет со пракса,ниту станува старец со методи.
Е сега некој што напишал книга со силна содржина со кој ги објаснува сите тие промени сакајќи со методи и пракса да ги доближи ,не е исто како и доживувањето од истото.Не може да бидеш во пубертет симулирајќи ги настаните и да речеш е поминав пубертет,сега сум возрасен ќе симулирам со пракси и методи наредна промена,па ќе бидам старец и на крај ќе симулирам смрт доживувајќи с'е!
Колку само ви ги извртеле работите.
Може со зборови да се натегаме,ама едно е јасно да може човек да доживее промени во овој свет и во оној од другата страна, треба да биде роден во истиот.Методите и праксите се алатки за нивна симулација,но ако сметаш дека со симулирање се добива истиот ефект како и доживување тогаш и со инка да ви сипа човек џабе е,бидејќи толку ви е садот.
Суштината на секое битие е неменлива и совршена, состојбите кои ги наброи како фази на човечкиот психофизички развој, се како еден вид обвивка која ја претставува релативноста, а релативност неможе да постои без нејзината референтна точка - апсолутноста, која не е ништо друго туку суштината - Себството кое е вонвременско и совршено и кое е центарот на таа "обвивка".
Методот е начин да се стигне до Себството, и времеската точка од кое се случило тоа нема никакво влијание, бидејќи времето ниту искуствата не ја тангираат суштината, бидејќи таа е вонвременска. Пример за тоа е интуицијата, претчуството, визиите и слично, кое можат да се јават и кај 90 годишен старец, но и кај 9 годишно дете. И во едниот и во другиот случај е стигнато до тоа повисоко Себство кое само по себе е совршено, при тоа без фазите на биолошкиот развој да имаат некакво позначајно влијание на тоа.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Abraxas,
И самото Тао е преставено како празно,без форма и облик,но од него произлегле сите нешта,сите промени со своите облици и сите во него се враќаат за повторно да почнат од почеток.Значи неменливото за своја суштина на постоење е менливото,додека за менливото своја суштина на постење е во неменливото!Едното од другото произлегува и во вечен круг на меѓусебната игра танцуваат.Ако мислеше на совршенство,тогаш едното ти недостасува

Тоа што дадов пример за човековите промени над кој тој нема контрола беа само пример за методите и праксите кој се понудени од одредени групи дека токму со нивна примена се осознава човек,се минува бездната,се вкусува смртта,се допира божјото итн,.итн.
Треба само да се согледаат тие нешта и да се разбере дека ништо човек не прави по своја волја,па ниту едно влакно бело не може да направи.Ама ете некој изнел на виделина мудрост со која човек добива крила,па ќе лета!:(

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Треба само да се согледаат тие нешта и да се разбере дека ништо човек не прави по своја волја,па ниту едно влакно бело не може да направи.Ама ете некој изнел на виделина мудрост со која човек добива крила,па ќе лета!:(

Да се разбере дека ти не правиш ништо во животот по своја волја? :eek
По чија ти тоа волја дејствуваш? Исус Христос? Аллах? Адонај? Боговите како Хорус, Изида, Ну, Хатор...? Тао можеби како некаков си божествен ентитет на непознат бог (за оние кои сметаат дека таоизмот е рлеигија)? Универзумот? Некоја црква?

Се плашиш од тоа да имаш апсолутна одговорност и слобода? Се плашиш од твоето Тао кое гори во средиштето на твојата ѕвезда па вака зборуваш дека човекот нема слободна волја и дека мора да умира во прегратките на некој си земски бог? Тоа сакаш да ни кажеш?

П.С.
И од Трите превези на Негативното постоење кај евреите, христијаните го измислија својот Бог, поточно нивното објаснување и разбирање!
Кој е тој некој што изнел на виделина таква мудрост дека човекот ќе добие крилја и ќе лета? :)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Тоа што дадов пример за човековите промени над кој тој нема контрола беа само пример за методите и праксите кој се понудени од одредени групи дека токму со нивна примена се осознава човек,се минува бездната,се вкусува смртта,се допира божјото итн,.итн.
Има разлика помеѓу желби, намери, нагони, страсти од една страна и Волја од друга. Битието е спој на два основни принципи - пасивниот и активниот или апсолутниот и релативниот...небитен е терминот. Волјата е динамичкиот аспект на битието или неговиот активен принцип, и нејзина карактеристика и особина по која се издвојува од желбите е тоа што таа нема цел, бидејќи волјата сама за себе е цел или пат. Слично како орбитите на планетите и звездите, самото орбитирање е цел за себе, тие не се движат за да стигнат до одредена дестинација.
Кај желбите пак, без исклучок постои мотив или цел, кој е суштината поради која тие постојат, тие се како козата која трча по морковчето и никако да го стигне, бидејќи доколку го стигне, ќе престане да се движи, ќе стагнира а со тоа ќе мора да најде ново "морковче" и се така во недоглед. Волјата од друга страна е цел и пат самата за себе, кај неа патот е мотивот поради кој се движи "козата", а не морковот пред неа. На тој начин, самото движење е мотивот и целта.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
И да ти кажам нема да промени тоа за тебе ништо,alf е небитен,ниту тој во што верува или не верува,дали постои или не,Темата е Тао и нема мое или твое Тао.
Тоа што те погоди е помислата за немоќта на човекот да контролира и раководи со промените,дадов многу едноставен пример од кој немате одговор ниту можете да го промените истото за себеси и идните генерации.
Неможеш да дадеш нешто што немаш.
Битието е спој на два основни принципи - пасивниот и активниот или апсолутниот и релативниот...небитен е терминот.
Суштината на секое битие е неменлива и совршена.

Седни и разјасниси самиот на себе што е битие,па после сподели со нас!

Волјата е динамичкиот аспект на битието или неговиот активен принцип, и нејзина карактеристика и особина по која се издвојува од желбите е тоа што таа нема цел, бидејќи волјата сама за себе е цел или пат. Слично како орбитите на планетите и звездите, самото орбитирање е цел за себе, тие не се движат за да стигнат до одредена дестинација.
Кај желбите пак, без исклучок постои мотив или цел, кој е суштината поради која тие постојат, тие се како козата која трча по морковчето и никако да го стигне, бидејќи доколку го стигне, ќе престане да се движи, ќе стагнира а со тоа ќе мора да најде ново "морковче" и се така во недоглед. Волјата од друга страна е цел и пат самата за себе, кај неа патот е мотивот поради кој се движи "козата", а не морковот пред неа. На тој начин, самото движење е мотивот и целта.
Не може да збориш што е волја на битието ако самиот не си дел од истото.А видовме погоре дека не си!
Изгубени сте и двајцата помеѓу волјата и желбата,разлика не прпознавата,може со збор да ја доловите,но во пракса не!

Тао не е место за желби,ниту моја или твоја волја,да се препознае чиста волја мора егото да се распрсне!
За тоа "самоубиство" не требаат книги,методи ,пракси ,следење на својата или туѓа волја,...треба љубов и себе предавање на истата.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Седни и разјасниси самиот на себе што е битие,па после сподели со нас!
Не сум јас тој на кој не му е јасно.
И пасивниот и активниот дел на битието се вечни и совршени. Битието е сублимат на тие два принципи.
Не може да збориш што е волја на битието ако самиот не си дел од истото.А видовме погоре дека не си!
Изгубени сте и двајцата помеѓу волјата и желбата,разлика не прпознавата,може со збор да ја доловите,но во пракса не!

Тао не е место за желби,ниту моја или твоја волја,да се препознае чиста волја мора егото да се распрсне!
За тоа "самоубиство" не требаат книги,методи ,пракси ,следење на својата или туѓа волја,...треба љубов и себе предавање на истата.
Веќе ти реков, ако настапуваш со намера да си мериш фалуси со мене, изостави ме. Пристапот ти е надмен и одбивен. Веќе зборував за искуствата, тие можат но и немора да бидат фактор за спознавање. Не се критериум ниту годините, ниту животното искуство, затоа што постојат начини и начини, а постои и причинител - непознат и бескраен.
Помеѓу тие "начини и начини", некој ќе се пронајде во празните листови, некој во одредена симболика, некој во искуството кое го стекнал во животот а некој нема да се пронајде воопшто. Помеѓу тие што нема да се пронајдат никогаш, се обично и оние кои мислат дека единствено тие го знаат патот и Вистината и дека сите останати незнаат ништо, па мораат да ги корегираат, подучуваат и да се надмудруваат со нив.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World

И од каде да почне човек да те поправа?
Како прво ти си изгубен во желбата да го дискредитираш соговорникот чија философија на живеење не ти се допаѓа или пак философија која ја оспорува или трансцедентира твојата :)
Ти си изгубен помеѓу смеам и не смеам во животот и купот ограничувања кој си го носиш со себе.

Ти си против слободната волја бидејќи не можеш да ја спознаеш својата па бараш сите други да бидат неспособни како тебе!
Реков јас: желбата е отров! Волјата е вистинското нешто.
Од таа волја излегува љубовта која ти тука ја стави како врв!
Љубов без познавање на највнатрешното себство/ вистинската волја/Тао - нуди само пропаст и уморни стапала на аџијата! Ти си ми добар пример на уморен аџија.

Но ти неможеш по се изгледа да сфатиш дека Тао е највнатрешната суштина/волја на човекот кое го води по патот! Без пракса - кому ќе му се предадеш ти бре човеку? На првото нешто што ќе излезе од сенката на твоите зандани?
Без изучување на симболите кои умот сакал ти или не ти ги нуди како превод од тоа Тао кое го влечкаш со тебе, кому ти ќе се предадеш?
Знаеш?
Ќе се предадеш на првиот што ќе ти понуди спас - и задоволување на желбата да имаш мирен сон!

Еден е универзумот, но се дели бесконечно многу - со волја за соединувања и искуства - за да пак биде едно.
Едно едно едно... будали се тие со своето 111 :D Бидејќи е Ништо, алеф го нарекоа евреите.
Таостите како го нарекоа?

Туку да прашам: Тао - нуди дуалност како кај гностиците или не? Сте размислувале на таа тематика... Истокот и западот под лупа :)

П.С. И alf дај поштеди ме од дрдорење за Телемата (волја) бидејќи ти си скаран со книгите и праксите и се гледа дека треба малку да прочиташ и научиш нешто. Не значи дека ако мислите што ти доаѓаат во главата се апсолутната вистина, ниту за твојот, ниту пак за нечиј друг универзум.
Оди предај се на Агапе(љубов) кон твојот бог (детето нели) и уживај :) Јас ќе си гледам мојата волја, ти твојата желба и мирна глава. А ако ти се коментира, бујрум на темата Телема, книгите до тебе и да удриме на борба... :)

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Ајде, доста беше засега. Убава дискусија, ама идеме со тридневен заслужен одмор на темава.
Дотогаш се надевам ќе изладите глави и нема да вмешувате недоразбирања од други теми. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI