Таоизам

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
What is the path? the Zen Master Nan-sen was asked.
Everyday life is the path, he answered.

Ова има сличности со идејата на Кроули секој да го оди својот пат, секој да прави што му е неговата вистинска волја :giggle

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Губење на врската со Тао,
допринесува до настанување на обичаи и закони.

Тогаш доаѓа до знаење и досетливост,
појавувајќи се големи лаги.
Тогаш ја снемува хармонијата во семејството,
појавувајќи се должност и обврска.
Тогаш на земјата настанува хаос и неред,
појавувајќи се потреба од водач.

Таму каде што е Тао,постои и рамнотежа,
Со губење на Тао-то,се истакнуваат разлики.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Губење на врската со Тао,
допринесува до настанување на обичаи и закони.

Тогаш доаѓа до знаење и досетливост,
појавувајќи се големи лаги.
Тогаш ја снемува хармонијата во семејството,
појавувајќи се должност и обврска.
Тогаш на земјата настанува хаос и неред,
појавувајќи се потреба од водач.

Таму каде што е Тао,постои и рамнотежа,
Со губење на Тао-то,се истакнуваат разлики.
А како доаѓа до тоа,да се изгуби Таото?
Која е причината?
И како некој ќе знае дека тоа е Таото кое е изгубено?

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
А како доаѓа до тоа,да се изгуби Таото?
Која е причината?
Причината се вика "зошто", и неговиот сојузник "затоа".
Таото е надразумско, и се додека го бараме преку механизмите на разумот, ќе бидеме одвоени од него. Тоа незначи дека разумот е непотребен, туку дека има лимит до каде може да служи како корисна алатка, Таото е над неговите можности и капацитет.
И како некој ќе знае дека тоа е Таото кое е изгубено?
Како дете ќе знае дека станал возрасен?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Ова му доаѓа као:
„Ај да си измислам рандом ентитет. Ок, го измислив. Се вика Тао и носи хармонија, слога, ред итн итн. и никој не може да го сфати што е затоа што мојот ентитет е надразумски, а сите се ограничени со разумот.“

Барем јас така гледам.

• Ми се допаѓа
Реакции: cakar_ulav

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Ова му доаѓа као:
„Ај да си измислам рандом ентитет. Ок, го измислив. Се вика Тао и носи хармонија, слога, ред итн итн. и никој не може да го сфати што е затоа што мојот ентитет е надразумски, а сите се ограничени со разумот.“

Барем јас така гледам.
Не се работи за измислување, туку разбирање дека човечкиот интелект има граница - ограничен е.
Ќе ти дадам конкретен пример. Пред Ајнштајн и теоријата за релативноста, кога ти би тврдел дека времето не тече исто за сите и дека просторот може да се искривува, собира и растегнува би ја сметале таа твоја изјава за неразумска, нелогична па дури и луда. Време кое не тече исто за сите? Просторот може да се растегнува?! Мислиш дека би немало некој да ти дава вакви коментари? Зошто? Епа затоа што разумот е особина на човечката перцепција која се базира на искуства доживеани од човекот, но на природата не и е баш гајле за тоа што човекот одлучил дека е реално и логично.
Сепак факт е дека човекот не е сметачка машина или компјутер, постојат особини како интуицијата, преинкогницијата и сл. кои не се компјутивни во својата суштина и се засебни во однос на интелектот.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
И сеа со примерот ми покажа ништо. Употребуваш лош пример за лоша цел. Ако сакаше да покажеш дека си читкал по нешто воопштена релативистичка физика ете покажа. Друго ништо не видов да ми покаже зошто човечкиот интелект е ограничен. И сега да излезеш и да кажеш дека овци може да летаат ќе те сметаат за луд.