Комбухата е здрав напиток направен од индиски чај и шеќер во комбинација со култура од комбуха.
Живее во хранлив раствор од чај и шеќер во кој постојано се размножува.
Ако се одгледува на правилен начин, таа расте и му служи на својот сопственик цел живот.
За време на процесот на ферментација и оксидација, габата во чајот делува со различни комплексни реакции. Се храни со шеќерот во чајот а во замена произведува други супстанции,кои се составен дел на комбуха течноста: гликоронска киселина и млечна, витамини, аминокиселини,антибактериски состојки.
Од тие причини оваа габа претставува мала биохемиска фабрика.
Примена на комбухата:
Дали сте слушнале за овој т.н. „чај на бесмртноста“?
Дали сте го консумирале или познавате некој што го консумира?
Мислите ли дека има шанси да помогне за лечење на некоја болест?
Доколку има некој некое искуство со комбухата,нека сподели.
Се подготвува на 7 дена,при што во 2 литра вода се става индиски чај и шеќер.
Инаку има кисел мирис и вкус, нешто слично како оцет.
А се конзумира по една чашка дневно,секој ден во исто време.
Познавам луѓе на кои им помага за подигнување на имунитетот како и за лекување на некои кожни болести.
Живее во хранлив раствор од чај и шеќер во кој постојано се размножува.
Ако се одгледува на правилен начин, таа расте и му служи на својот сопственик цел живот.
За време на процесот на ферментација и оксидација, габата во чајот делува со различни комплексни реакции. Се храни со шеќерот во чајот а во замена произведува други супстанции,кои се составен дел на комбуха течноста: гликоронска киселина и млечна, витамини, аминокиселини,антибактериски состојки.
Од тие причини оваа габа претставува мала биохемиска фабрика.
Примена на комбухата:
- го продолжува животниот век;
- спречува создавање на брчки;
- служи како превенција против рак, го подобрува дишењето;
- ја ублажува артрозата, позитивно делува кај зглобниот ревматизам;
- ги чисти крвните садови, поволно делува на регенерацијата на клеточните мембрани и кај срцевиот инфаркт;
- го подобрува вкусот на јадењата;
- отстранува пореметување кај црнит дроб;
- намалува телесна тежина;
- отстранува мачнина при возењето;
- помага при појасен херпес и сипаници;
- донесува олеснување при менопаузата;
- ги зајакнува мускулите на нозете;
- ја засилува потенцијата;
- лекува болести на рацете и нозете,грбот,сива мрена,несоница;
- ги зајакнува бубрезите;
- ги омекнува, раствара и чисти жолчните камења;
- запира прилив;
- лекува хемороиди;
- позитивно влијае врз растењето и квалитетот на косата;
- ја чисти крвта;
- лекува миом на кожата;
- отсранува холестерол од крвта;
- ја збогатува полезната микро флора во цревата;
- го зајакнува ослабнатиот имунитет;
- ја нормализира кисело-базната рамнотежа;
Дали сте слушнале за овој т.н. „чај на бесмртноста“?
Дали сте го консумирале или познавате некој што го консумира?
Мислите ли дека има шанси да помогне за лечење на некоја болест?
Доколку има некој некое искуство со комбухата,нека сподели.
Се подготвува на 7 дена,при што во 2 литра вода се става индиски чај и шеќер.
Инаку има кисел мирис и вкус, нешто слично како оцет.
А се конзумира по една чашка дневно,секој ден во исто време.
Познавам луѓе на кои им помага за подигнување на имунитетот како и за лекување на некои кожни болести.