Сатанизам

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
Мислам дека имаше приказнаа како тоа Луцифер сакал да го заземи местото на бог и да пиде над него но не успеал во тоа па од гнев направил своја нова страна обратна од онаа на Бог
:unsure
првото име на Сатаната било Сатанаил и бил еден од ангелите на бог заедн со архангел михаил, гаврил и таму уште некој. После се свртил против бог и бил избркан и му било одземено -ил од името и наместо сатанаил станал сатана..

• Ми се допаѓа
Реакции: 84 sk_Y ^_-

steppenwolf

Староседелец
12 декември 2012
335
489
1,063
Скопје
Од сите врсти на сатанизам, единствено го поштувам сатанизмот на Ла Веј. Они не веруваат дека ѓаволот или господ постои, кај нив сатаната е само симбол. Ја почитувам и нивната филозофија (води се првенствено по својата волја) и попрво би ги следел единаесетте правила на сатанизмот отколку десетте заповеди на јудаизмот. Имаат некои ритуали што ми изгледаат смешни, меѓутоа тие не се битни.

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Па ако веруваш во Бог, мора да веруваш и во ѓаволот по некоја логика.
Ако веруваш дека постои не мора да значи дека си сатанист. Сатанизам е величење на ѓаволот.
Јас не верувам дека постои ни едниот ни другиот од чиста причина што ми се тие приказни за мали деца, но добро е да се знае граница, каде е добро и од каде почнува лошото.
Сигурно дека на " другиот свет " нема да бидеш пречекан од Луцифер кој вечно ќе те измачува ако си бил лош низ животот, ни па дедо Петар ќе те испрати во рајска градина кај што ќе свириш на харфа и ќе пееш песни со анѓелите, ама ете кој како си милува нека си верува...
Ни едниот сум го видела ни другиот : ))

• Ми се допаѓа
Реакции: scarstone and 84 sk_Y ^_-

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Па ако веруваш во Бог, мора да веруваш и во ѓаволот по некоја логика.
Ако веруваш дека постои не мора да значи дека си сатанист. Сатанизам е величење на ѓаволот.
Јас не верувам дека постои ни едниот ни другиот од чиста причина што ми се тие приказни за мали деца, но добро е да се знае граница, каде е добро и од каде почнува лошото.
Сигурно дека на " другиот свет " нема да бидеш пречекан од Луцифер кој вечно ќе те измачува ако си бил лош низ животот, ни па дедо Петар ќе те испрати во рајска градина кај што ќе свириш на харфа и ќе пееш песни со анѓелите, ама ете кој како си милува нека си верува...
Ни едниот сум го видела ни другиот : ))
А дали веруваш дека демоните и ангелите постојат во нас самите?

• Ми се допаѓа
Реакции: Arhangel Uril

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Тoа е веќе друго..
Да, верувам.
А зарем сето тоа на е представа на ѓаволите и ангелите кои постојат во нас но на друг начин?
На начин на кој самите би можеле да дојдеме до тие одговори?
Како равенка?

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
А зарем сето тоа на е представа на ѓаволите и ангелите кои постојат во нас но на друг начин?
На начин на кој самите би можеле да дојдеме до тие одговори?
Како равенка?
Види, под тоа дали верувам дека анѓелите и демоните се во нас не мислев на анѓел и ѓавол што ни седат на рамо и ни кажуваат да правиме лошо или добро, ни дека во мене влегува некој демон испратен од пеколот кога ќе направам нешто лошо...
Него мислев на мислите што не обземаат, совест, потсвест како сакаш..
Поголем демон од нечиста совест во себе не можеш да имаш.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Види, под тоа дали верувам дека анѓелите и демоните се во нас не мислев на анѓел и ѓавол што ни седат на рамо и ни кажуваат да правиме лошо или добро, ни дека во мене влегува некој демон испратен од пеколот кога ќе направам нешто лошо...
Него мислев на мислите што не обземаат, совест, потсвест како сакаш..
Поголем демон од нечиста совест во себе не можеш да имаш.
Во твојот пост си пишала дека "не веруваш во тие приказни за деца".
Моето прашање го одговори со "верувам".
А моето прашање не е ништо друго,освен анализа на тие приказни за деца и заклучок дека тие приказни за деца се само така представени,а всушност имаат сосема друго скриено значење и порака во себе.
Позади тие приказни за деца се крие психолошката состојба на човекот.
Ангел-добри гласови во нас/позитивност
Ѓавол-негативни гласови/песимизмус.
Само проблемот е што луѓето се буквално сфаќаат(не размислуваат подлабоко на тие теми)па мислат дека тоа се приказни за деца.

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Во твојот пост си пишала дека "не веруваш во тие приказни за деца".
Моето прашање го одговори со "верувам".
А моето прашање не е ништо друго,освен анализа на тие приказни за деца и заклучок дека тие приказни за деца се само така представени,а всушност имаат сосема друго скриено значење и порака во себе.
Позади тие приказни за деца се крие психолошката состојба на човекот.
Ангел-добри гласови во нас/позитивност
Ѓавол-негативни гласови/песимизмус.
Само проблемот е што луѓето се буквално сфаќаат(не размислуваат подлабоко на тие теми)па мислат дека тоа се приказни за деца.
А добро што кажав јас нешто поинаку од ова што ми го кажуваш?
Кажав во што повеќето веруваат, буквално дека постои ѓавол и дека ако бидат лоши ќе одат во пеколот, и што мислам јас како примерот за нечистата совест.

• Ми се допаѓа
Реакции: Arhangel Uril

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Дали Кралот Соломон бил сатанист бидејќи се знае дека си играл со демони и нивна „Инвокација“?
Или пак ќе биде сеуште мудриот еврејски крал кој ја напишал Песна над Песните?
Тешко прашање по се изгледа...