Да не ги наведуам оние Alla minuite пејачи ала Сотирче, Гулабица, Драганче од лескоец што се избација со 2-3 хитчиња и после тоа дим да ги њама - сепак не ни заслуживаат да се нарекуваат уметници.
Мене ме нервира во последно време старата гарда која на времето има вадено квалитет, сега мака мачи со гласот, пробува да се избаци со некоја песна но слабо.
Би ја ставил тука Каролина. Спремајте сеа бакљите, ама ќе кажам зашто. Впрочем неа ја следев уште од почетоците како мало девојче кога настапуваше во МакФест со ангелски глас, подоцна во кооперација со Тоше, Џамбаз и ред други, тука мислам дека ми беше врвот на квалитет на пејачка како и идеал што секој треба да го следи. Потоа едно лето ја видов на Сунчане скале - чинам беше 2005та. Лошо отпеа. Прво почна да менува стил на музика, после тоа и гласот некако почна да и трепери. Ах да и првиот настап на Евровизија (2003та мислам) беше катастрофален.
Ја ставам Есма како пионер на шабанеризмот. Не ја сакам нит како појава, нит како глас нит како морална вредност. Можда како млада во 80тите праела партал но сега повеќе од јасно е дека смисолот за музика и` е отиден во крштеницата.
Драган вучиќ мислам дека нема потреба да го спомнам. не знам зошто го ставам во овој список.
Елвир Мекиќ истотака.
Александар Белов. Синоним за некого кој има во лепотата но нема во перформансот. Убедливо најслабиот пејач дури од времето на Операција Триумф.