Абортус: за или против?

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Да многу добро се читам..и знам многу добро што говорам...
Јас имам многу пати кажано јас го почитувам правото на избор кога се работи за самиот себе но не и кога се работи за друг живот.
Според сите можни закони во светот убиството т.е одземањето на туѓ живот се казнува па дури и кога било во самоодбрана(нормално со олеснитела околност)ама сепак се казнува,доколку го убиеш твоето 1 годишно дете ќе бидеш осуден а за абортус не..Најголемиот проблем е и во тоа што оние кои го подржуваат сметаат дека плодот не е живо суштество.
пошо сѐ ви е јасно, имам едно прашање, односно неколку
-како функционираат апчињата за контрацепција?
-како функционира апчето за ден потоа?
-дали нивната употреба е во ред?

monika88

Истакнат Член
1 април 2013
453
645
193
36
Неготино
-јас нема да се расправам си го кажав моето мислење,и не е проблем некој друг да има различно мислење од моето,на мене тоа не влијае
но сакам да ги одговорам горенаведените прашања,како помош на некој кој го интересира:)
1.таблетите за контрацепција се орални таблети кои содржат хормони естроген и прогестерон, се земаат еднаш дневно и имаат улога да ја спречат овулацијата (зреењето на јајце клетката) при која би требало да настане оплодувањето-значи имаат улога да спречат бременост
2.таблетата ден потоа е со ист состав на хормони како и контрацептивната таблета,само со поголема количина, се зема 72 часа до 3 дена по сомнителниот сексуален однос,и делува на тој начин што врши оневозможен премин на оплодената јајце клетка во матката и негативно влијае на хормоните одговорни за бременост,ги намалува
3.нивната употреба е ефикасна но не е 100 % сигурна заштита од бременост,иако заштитуваат сепак можно е да имаат и негативни ефекти како мачнење,гадење,добивање во тежина,малаксаност,згрутчување на крвта и намалување на болките при ПМС.

Марија

Poétesse
14 април 2012
1,146
2,491
1,123
Скопје
Bum-Bum не ти посакувам, на никого не посакувам, но само замисли дека некој ништожен идиот те силувал, направил нешто што не сакаш, оставил рани по твоето тело, а многу повеќе по твојата душа.
Едвај некако живееш крпејќи се себе си по таа доживеана траума и дознаваш дека си бремена од истиот тој човек. Долеваш масло на огнот. Цел живот ли ќе сакаш да ти гори огнот и да ти пламти раната со тоа што ќе одлучиш да родиш?
И тоа дете да го осудиш на живот со мајка која не знаеме какви услови за живот ќе понуди, со сознание за татко кој е насилник, ќе оставиш ли да живее со вперен прст во него од околината?
Или уште полошо ќе го дадеш во дом за да се разива кој знае како.... ???
Навистина е спорна темава, има ситуации кога човек мора да заземе една страна и не значи дека мора стриктно да се држи за таа иста страна секогаш. да или не...
Понекогаш абортусот е благослов за сите инволвирани, понекогаш е кривично дело, грев... ама само понекогаш...

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
-јас нема да се расправам си го кажав моето мислење,и не е проблем некој друг да има различно мислење од моето,на мене тоа не влијае
но сакам да ги одговорам горенаведените прашања,како помош на некој кој го интересира:)
1.таблетите за контрацепција се орални таблети кои содржат хормони естроген и прогестерон, се земаат еднаш дневно и имаат улога да ја спречат овулацијата (зреењето на јајце клетката) при која би требало да настане оплодувањето-значи имаат улога да спречат бременост
2.таблетата ден потоа е со ист состав на хормони како и контрацептивната таблета,само со поголема количина, се зема 72 часа до 3 дена по сомнителниот сексуален однос,и делува на тој начин што врши оневозможен премин на оплодената јајце клетка во матката и негативно влијае на хормоните одговорни за бременост,ги намалува
3.нивната употреба е ефикасна но не е 100 % сигурна заштита од бременост,иако заштитуваат сепак можно е да имаат и негативни ефекти како мачнење,гадење,добивање во тежина,малаксаност,згрутчување на крвта и намалување на болките при ПМС.
немам ни најмалку намера да ти влијаам на мислењето, реков, решавајте си за себе и оставете ѝ го истото право на секоја жена.

1. секоја јајце клетка е уникатна и од неа се создава уникатен живот. животот не може да се создаде без јајце клетката. кога ја спречуваш да биде оплодена, му го одземаш правото на тоа дете, кое би било поинакво од секое друго и кое никогаш нема да има друга шанса да се роди и да живее.
2. оплодената јајце клетка ја напаѓаш со хормони кои не ѝ дозволуваат да опстане, да се развие целосно и да живее. тивко и без да се влечкаш по лекари ти си ја средуваш работата сама, во себе, и фино-лепо нема веќе ни „ж“ од новиот живот.

многу дволично би рекла, нели?
ако ја гледаме работата така како што ја поставувате, тогаш животот почнува уште со јајце клетката.
ако ја гледаме работата така како што ја поставувавте, тогаш секое и секакво спречување на животот да се случи, па дури и спречувањето да се создаде, е грев и е погрешно и е малтене рамно на убиство.
тогаш и немањето на секс е грев, оти јајце клетката неоплодена умира пред да почне да живее.
тогаш би требало да им се даде шанса на сите деца да се родат, не?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
немам ни најмалку намера да ти влијаам на мислењето, реков, решавајте си за себе и оставете ѝ го истото право на секоја жена.

1. секоја јајце клетка е уникатна и од неа се создава уникатен живот. животот не може да се создаде без јајце клетката. кога ја спречуваш да биде оплодена, му го одземаш правото на тоа дете, кое би било поинакво од секое друго и кое никогаш нема да има друга шанса да се роди и да живее.
2. оплодената јајце клетка ја напаѓаш со хормони кои не ѝ дозволуваат да опстане, да се развие целосно и да живее. тивко и без да се влечкаш по лекари ти си ја средуваш работата сама, во себе, и фино-лепо нема веќе ни „ж“ од новиот живот.

многу дволично би рекла, нели?
ако ја гледаме работата така како што ја поставувате, тогаш животот почнува уште со јајце клетката.
ако ја гледаме работата така како што ја поставувавте, тогаш секое и секакво спречување на животот да се случи, па дури и спречувањето да се создаде, е грев и е погрешно и е малтене рамно на убиство.
тогаш и немањето на секс е грев, оти јајце клетката неоплодена умира пред да почне да живее.
тогаш би требало да им се даде шанса на сите деца да се родат, не?
Да додадам само...Секој потрошен сперматозоид е убиство.

У контекст нa моево мислење имам една песничка да ви дадам да ја слушнете. Кој сака нека си пушти 4 минутки и нека си потпевнува... Every sperm is sacred, Every sperm is great. If a sperm is wasted, God gets quite irate

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Вака извини што те цитирам ама морам.
Прво и основно ако си силувана и останеш бремена ќе мора да се помириш со судбината која те пронашла.Ќе се соочиш со реалноста ако неможеш да го чуваш ќе го дадеш во дом..Има некој кој со задоволство би го гледал без разлика од кого е и како е натснато.
Потоа кога зборуваме за епруветата станува збор за нешто сосема поразлично..Најпрвин ќе кажам дека плодот е жив од моментот на зачнувањето а не од предходно.Потоа неможеме да споредиме зигот со плод....Плодот се убива со абортус не утре дента откако е зачнат или веднаш...Поминуваат неддели,месеци..А за тоа време плодот се развива во утробата на мајката затоа да не мешаме баби и жаби.

Бум Бум земјата те повикува. Твојот пост ме наведува да помислам дека или премногу гледаш шпанско-турско-хрватски серии, или дека имаш 17 години.
Очигледно немаш поим што се случува со една злоставувана жена, посебно сексуално злоставувана. Извини, ама одвратно ми е само да помислам таков ,,совет,, да и дадам на силувана жена. Не си била никогаш во дом да видиш што се случува, нели?

Моментот на зачнувањето е - зигот. Во една епрувета има бар 5 такви. Зошто 4 се убиваат а 1 се става во матката на жената?

По што се разликуваат тие зиготи од оние кои настануваат како резултат на сексуален однос?

Да многу добро се читам..и знам многу добро што говорам...
Јас имам многу пати кажано јас го почитувам правото на избор кога се работи за самиот себе но не и кога се работи за друг живот.
Според сите можни закони во светот убиството т.е одземањето на туѓ живот се казнува па дури и кога било во самоодбрана(нормално со олеснитела околност)ама сепак се казнува,доколку го убиеш твоето 1 годишно дете ќе бидеш осуден а за абортус не..Најголемиот проблем е и во тоа што оние кои го подржуваат сметаат дека плодот не е живо суштество.
Убиство во самоодбрана не се казнува. Убиство од небрежност се казнува.
Твојата дефиниција за живот во науката значи - ама баш ништо.
Живот - во некаква форма, кај човечкиот зачеток, се смета неговото преоѓање од ембрион во фетус.
Без оглед дали тебе лично ти одговара или не.

Живо суштество е и кокошката, зошто ја јадеш?

пошо сѐ ви е јасно, имам едно прашање, односно неколку
-како функционираат апчињата за контрацепција?
-како функционира апчето за ден потоа?
-дали нивната употреба е во ред?

Зошто моите прашања ги прескокна? Дали е затоа што немаш одговор?

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
Абортус...... зависи од кој аспект гледаме.
Доста глумите светци, кога роденчето што ќе дојди на овој свет, може да живее во тешки услови како што се: немање финансии, родителите се откажале од него или има некоја болест....
Што би било поарно да се запри тоа додека има време или да се роди тоа дете за да се мачи???

• Ми се допаѓа
Реакции: ZmajChe

fantina

Истакнат Член
29 април 2012
112
163
343
Дали е поголема мајка таа што ќе роди и ќе го остави во дом од таа што ќе абортира ако има силна причина за тоа (на пример ако е силувана)? Јас овие првите не се ни дрзнувам да ги наречам МАЈКИ! Поодвратно од тоа да го родиш и да го оставиш, да го фрлиш, не можи да биди.

• Ми се допаѓа
Реакции: Mila Kunis

ZmajChe

Истакнат Член
21 март 2012
937
2,068
93
Според мене абортусот е жива глупост, го оправдувам само во ситуации како силување и никако поинаку, а уште помалку ги опрадувам оние кои ќе го дадат детето во дом. Ако абортира некоја што треба да биде идна мајка, кога ќе ги гледа другите деца како трчкаат, се смеат, си шетаат со нивните родители, ќе и падне криво па ќе речи: и јас требаше да имам едно вакво.
Не го оправдувам воопшто, затоа што така се зголемува морталитетот, а тоа не чини, како што тргнало посено во нашава држава !
Во крајна линија, да помислиме дека има луѓе кои не можат да имаат деца, па би го посвоиле, пред да се помисли на абортус, луѓе на кои не им е битно од кого е и какво е тоа дете. Не знаете што носи животот.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Според мене абортусот е жива глупост, го оправдувам само во ситуации како силување и никако поинаку, а уште помалку ги опрадувам оние кои ќе го дадат детето во дом. Ако абортира некоја што треба да биде идна мајка, кога ќе ги гледа другите деца како трчкаат, се смеат, си шетаат со нивните родители, ќе и падне криво па ќе речи: и јас требаше да имам едно вакво.
Не го оправдувам воопшто, затоа што така се зголемува морталитетот, а тоа не чини, како што тргнало посено во нашава држава !
Во крајна линија, да помислиме дека има луѓе кои не можат да имаат деца, па би го посвоиле, пред да се помисли на абортус, луѓе на кои не им е битно од кого е и какво е тоа дете. Не знаете што носи животот.

Тоа не можеш да го кажеш со сигурност. Јас имам неколку познанички кои не сакаат да имаат деца воопшто (не, не се пубертетлики од 16 години во некој си филм).

• Ми се допаѓа
Реакции: TheKitten and Lena