Оргазам (општо и совети)

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Па не само сс њума, сс неколко девојчиња такој, још две три например, од прилике : )
Taкој да можда не е реткост, можда е неотркиен тален, устфаи не е талент, него нешто друго, нешто вродено : )
Парвати ти тогаш налетуваш на посебните секогаш:)

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Е тоа е веќе друго.
Но тука би ги ставил исто и срцевиот и мозочниот удар. Без или со тешки последици. Тоа се моментуми кои се мерат во секунди.
Моменти кои се мерат со секунди исто како и еден оргазам што трае неколку добри секунди.

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Дај бе не га вртите муабет од оргазам до клиничку смрт : ) од бело на црно идете haha
Држи муабет не викам не, али ништо не е докажано, сфе се води на будистичку предпоставку, што има могуќе да е истина
ј***ш смрт бре, дај да доживуемо оргазми док смо живи : )
Гледаш дека се обидувам да докажам хехе:)
и да споредам.

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Се сеќаваш на примерот со детето во капсулата кое доживува болки и притоа оргазми?
Можеби и пред смртта се доживуваат болки во телото, се појавуваат напади на страв и телото лачи кортизол.
Е окситицонот се лачи и како против дејство( немам друг збор за тоа)
во моментот кога се појавува кортизолот,
за да го ублажи и смири дејството на кортизолот те да ја избалансира состојбата на телото или хормоните.
Така да логично ми е сето тоа.
Не најдов да е тоа некаде напишано,
само го поврзав едното со другото.Смртта со оргазмот.
Ама тоа беше сосема друг случај. Детето во капсулата беше комирано со прекумерна доза на морфиум за да не чувствува болка. При толкава болка има една појава кај човечкиот мозок така што ги заменува доброто и лошото (физички), па така болката ја регистрира како „добра“ за телото, затоа и доживеа спонтан оргазам и притоа излачи окситоцин.
Всушност кортизолот ги активира анти-стресните и анти-воспалителните механизми, а се вика стрес-хормон затоа што се лачи кога телото доживува стрес.

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
Враќањето те реанимирањето е ирелевантно за нас во врска со моабетот.
Се работи за преодот од живот во смрт.
Во еден момент кога престануваме да дишеме и со тоа престанува и функцијата на срцето.
Тоа е тој момент на доживување на нештото.
Преодот.

е како може во тој миг да се лачи окситоцинот или хормонот на задоволство, еве да ги земеме последните мигови на жителите на
images
Помпеја и Херкуланум на изразот од нвните лица кои моментално биле скаменети може да се забележи дека истите починале во голема агонија, така да теориата на оргазам или некоја сличност со него во моментот на смрта не поминува.
и друго при колење на животни во големи концентрации се лачи хормонот на стрес од тој хормон месото на животните, мускулите е згрчено тоа се последните сигнали кои мозокот ги испрајќа до телото да се грчи Што е евидентоно по последните животни знаци (тресење на нога, )
и друго никој до сега не успеал да го опише чуството на смрта ниту пак да успее добро да го обасни тој секундарен процес на губење на животните функции

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Ама тоа беше сосема друг случај. Детето во капсулата беше комирано со прекумерна доза на морфиум за да не чувствува болка. При толкава болка има една појава кај човечкиот мозок така што ги заменува доброто и лошото (физички), па така болката ја регистрира како „добра“ за телото, затоа и доживеа спонтан оргазам и притоа излачи окситоцин.
Всушност кортизолот ги активира анти-стресните и анти-воспалителните механизми, а се вика стрес-хормон затоа што се лачи кога телото доживува стрес.
Ама и окситицонот се лачи за време на стрес,
без да го спомнуваме кортизолот.
(Малце ја збркав работата со кортизолот.)
Некако сигурна сум дека окситицонот се појавува или игра улога за време на смртта ако се појавува за време на стрес како регулатор.
можно е.
Зошто тогаш би се опишувала смртта како доживување на екстаза?
mdma?
Nirvana?
Не би било можно без oxytocin.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Lena, искрено мојава логика не ги прифаќа тие состојби опишани од источњаците и не сум доволно едуциран што се лачи, а што не за време на истите. Исто не сум сретнал наоди каде смртта се опишува како екстаза. Не велам дека не постојат, но ете јас не сум сретнал ништо слично. Искрено малку ми е чудно да се лачи окситоцин за време на смрт.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Lena, искрено мојава логика не ги прифаќа тие состојби опишани од источњаците и не сум доволно едуциран што се лачи, а што не за време на истите. Исто не сум сретнал наоди каде смртта се опишува како екстаза. Не велам дека не постојат, но ете јас не сум сретнал ништо слично. Искрено малку ми е чудно да се лачи окситоцин за време на смрт.
Ако е така како што веруваат Будистите тогаш
јас го спојувам тоа со окситицонот или пак би можеле да се ендорфините во прашање.Незнам, тоа беа само предпоставки од моја страна.
Ќе завршам сега овде, но ќе разгледам деновиве записи на оваа тема и ќе ти кажам што сум нашла или не сум нашла.

• Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo