Издавачките куќи и нивната понуда на квалитет

Party Poison

Истакнат Член
20 февруари 2012
140
142
343
Не помнам во која книга беше, но одеше нешто ко: Тој призна дека тој бил оној што цело време му ја влечел ногата на Х.
Вака изгледа ок, но во контекст, се работи за играње мајтап т.е. pulling (someone's) leg.
И ред други бесмислици...
Слично нешто имам прочитано во една книга: тој ќе го удри таванот,или нешто така. Очигледно мислеле ќе збесне (to hit the roof) -.-

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Денес до мои раце дојде Каталог на Ѓурѓа и сега се мислам... дали да го фрлам или да си правам авиончиња како во рани детски години...
Значи не сум прочитал една книга од Ѓурѓа што не е во „скратена“ верзија (читај упропастена).

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Денес до мои раце дојде Каталог на Ѓурѓа и сега се мислам... дали да го фрлам или да си правам авиончиња како во рани детски години...
Значи не сум прочитал една книга од Ѓурѓа што не е во „скратена“ верзија (читај упропастена).
Како знаеш која книга е скратена?
Ти ги имаш оргиналите па споредуваш или?

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Како знаеш која книга е скратена?
Ти ги имаш оргиналите па споредуваш или?
Волја за моќ од Фидрих Ниче, издавачка куќа Ѓурѓа = 190 страни.
Волја за моќ од Фидрих Ниче издавачка куќа Кродо = 558 страни.
И уште многу вакви примери.
Исто дека читаш забележуваш дека тоа не е вистинскиот стил на писателот. Некои мисли немаат смисла...

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Волја за моќ од Фидрих Ниче, издавачка куќа Ѓурѓа = 190 страни.
Волја за моќ од Фидрих Ниче издавачка куќа Кродо = 558 страни.
И уште многу вакви примери.
Исто дека читаш забележуваш дека тоа не е вистинскиот стил на писателот. Некои мисли немаат смисла...
А другите издавачки куќи се океј или?

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
А другите издавачки куќи се океј или?
Зависи кој како. Некои ми се допаѓаат некои не. Пример Просветно дело ми беа перфектни сега последно со преводите на Вампирските дневници сме разочараа.
Матица ми се солидни, исто така и книжара три(мада знаат на моменти да подвалат)

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Зависи кој како. Некои ми се допаѓаат некои не. Пример Просветно дело ми беа перфектни сега последно со преводите на Вампирските дневници сме разочараа.
Матица ми се солидни, исто така и книжара три(мада знаат на моменти да подвалат)
Ете гледаш дека се е до вкус, Saladin на пример ми имаше кажано дека Матица му се тапа,поентата ми е дали навистина постои релевантна оценка која издавачка куќа какви преводи прави.

Redhead

Bookworm
23 февруари 2012
1,060
2,039
1,133
Neverland
Матица никако, според мене, во повеќе книги што сум ги читала преовладуваат србизми.
Најсолидни се Магор и Табернакул.
И Топер исто, ми беа катастрофа во првите делови на Гијом Мисо.
А, пак кога ја читав Жед а живот таму преводот е одличен.
Најверојатно зависи кој преведува, колку е писмен и дали ги имаат платено правата за издавање.

• Ми се допаѓа
Реакции: Arkantos

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Ете гледаш дека се е до вкус, Saladin на пример ми имаше кажано дека Матица му се тапа,поентата ми е дали навистина постои релевантна оценка која издавачка куќа какви преводи прави.
Сепак за Ѓурѓа има колективно мислење... со многу многу ретки исклучоци... :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Redhead

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Матица никако, според мене, во повеќе книги што сум ги читала преовладуваат србизми.
Најсолидни се Магор и Табернакул.
И Топер исто, ми беа катастрофа во првите делови на Гијом Мисо.
А, пак кога ја читав Жед а живот таму преводот е одличен.
Најверојатно зависи кој преведува, колку е писмен и дали ги имаат платено правата за издавање.
За Матица сите имаат такво мислење јас сум од ретките на кои им се допаѓа. ДУри ме чудиш за србизмиве... јас не сум сретнал, или не сум ги забележал...