Дали постои почеток и крај?

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Времето и просторот започнале заедно со почетокот на универзумот (Big bang-от). (1) Дали имаат крај? Ако универзумот престане да се шири и почне да колабира, крајот би бил враќањето на универзумот во состојба на singularity. Но, поверојатно е дека универзумот ќе продолжи да се шири и понатака така да нема да има крај на времето и просторот.

Што било пред почетокот е вечна мистерија.(2)
Двете болдирани се контрадикторни. Ако (1) е точно (што чисто се сомневам) дека е почеток, тогаш (2) нема резон. Со самото тоа што се вели во (2) согласно и законите за термодинамика, нешто имало, што и какво не се знае, во ред. Значи со ова паѓа (1).

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

The High Commander

Староседелец
2 мај 2012
206
131
1,043
123
Двете болдирани се контрадикторни. Ако (1) е точно (што чисто се сомневам) дека е почеток, тогаш (2) нема резон. Со самото тоа што се вели во (2) согласно и законите за термодинамика, нешто имало, што и какво не се знае, во ред. Значи со ова паѓа (1).
Значи имаш состојба на sigularitу. Сета енергија што универзумот ја поседува собрана во едно. Времето и просторот не постојат. Одеднаш настанува и време и простор и материја и се.... Си ја читал big beng теоријата? Што не ти е јасно?

Кога викаm почетокот на универзумот мислам на универзумот каков што го знаме. Секако дека не универзумот каков што бил пред big bang.

Разбираш? Има две состојби: пред и после биг бенгот. Почетокот на универзумот како што го знаеме е самиот биг бенг. За пред тоа не се знае.

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Значи имаш состојба на sigularitу. Сета енергија што универзумот ја поседува собрана во едно. Времето и просторот не постојат. Одеднаш настанува и време и простор и материја и се.... Си ја читал big beng теоријата? Што не ти е јасно?

Кога викаm почетокот на универзумот мислам на универзумот каков што го знаме. Секако дека не универзумот каков што бил пред big bang.
Ај обрати внимание што е болдираното? Јас тоа одамна сум читал. Не знам што тебе не ти е јасно. Посебно пак што теоријата за биг-бенгот не е докажана. Дали бил само еден биг бенг? Дали само на едсно место? Дали само еден универзум постои?
Погледај за повеќе:
Теоријата на пулсирачки универзум
Теоријата на Мултиверзум
Стринг теоријата.... и да не редам натаму

П.с. Состојба на сингуларитет, хах.... како не

• Ми се допаѓа

The High Commander

Староседелец
2 мај 2012
206
131
1,043
123
Ај обрати внимание што е болдираното? Јас тоа одамна сум читал. Не знам што тебе не ти е јасно. Посебно пак што теоријата за биг-бенгот не е докажана. Дали бил само еден биг бенг? Дали само на едсно место? Дали само еден универзитет постоел?
Погледај за повеќе:
Теоријата на пулсирачки универзум
Теоријата на Мултиверзум
Стринг теоријата.... и да не редам натаму

П.с. Состојба на сингуларитет, хах.... како не
Сега што, се сомневаш во биг бенгот? Тврдиш дека овие теории ја побиваат териојата за биг бенг? Не разбирам што сакаш да кажеш.

Ок, види, ја не ги знам одговорите на сите прашања - никој не ги знае. Можеме само да шпекулираме. Ама едно ниво над шпекулација е научната теорија. Така да, ако не е докажана, не значи дека е иста со сите овие метафизички глупости што ги изначитав во претходните страни на темава. Како и да е, има полно докази што укажуваат дека универзумот настанал со биг бенг. Нашиот универзум. Дали има и други универзуми, дали овој е единствениот биг бенг или имали и друг пред него: биг бенг нема став по тие прашања.

Значи конкретно, во првиот пост прашуваше за времето и просторот и ти кажав како што јас верувам: односно како што тврди тероијата на биг бенг.
За да нема забуни еве уште еднаш да кажам.
Има две состојби: пред и после биг бенгот. Почетокот на универзумот како што го знаеме (со време и простор и енегрија и физички закони и сили) е самиот биг бенг. За пред тоа не се знае.

За пред тоа можеби одговор ќе дадат теориите што ги наброја. Научната вистина не се открива еднаш за секогаш. Процесот повеќе наликува на рафинирање на нашето сфаќање отколку еднаш за секогаш давање на одговор.

А кажи ми, дали некои од нив негираат дека времето и просторот почнуваат со биг бенгот? Ако не џабе ми ги набројуваш.

• Ми се допаѓа
Реакции: Arkantos and lady_blue

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Сега што, се сомневаш во биг бенгот? Тврдиш дека овие теории ја побиваат териојата за биг бенг? Не разбирам што сакаш да кажеш.

Ок, види, ја не ги знам одговорите на сите прашања - никој не ги знае. Можеме само да шпекулираме. Ама едно ниво над шпекулација е научната теорија. Така да, ако не е докажана, не значи дека е иста со сите овие метафизички глупости што ги изначитав во претходните страни на темава. Како и да е, има полно докази што укажуваат дека универзумот настанал со биг бенг. Нашиот универзум. Дали има и други универзуми, дали овој е единствениот биг бенг или имали и друг пред него: биг бенг нема став по тие прашања.

Значи конкретно, во првиот пост прашуваше за времето и просторот и ти кажав како што јас верувам: односно како што тврди тероијата на биг бенг.
За да нема забуни еве уште еднаш да кажам.
Има две состојби: пред и после биг бенгот. Почетокот на универзумот како што го знаеме (со време и простор и енегрија и физички закони и сили) е самиот биг бенг. За пред тоа не се знае.

За пред тоа можеби одговор ќе дадат теориите што ги наброја. Научната вистина не се открива еднаш за секогаш. Процесот повеќе наликува на рафинирање на нашето сфаќање отколку еднаш за секогаш давање на одговор.

А кажи ми, дали некои од нив негираат дека времето и просторот почнуваат со биг бенгот? Ако не џабе ми ги набројуваш.

Не негирам јас ништо, само логички размислувам, ако има “пред тоа“ значи тоа не е почеток. Како тоа има пред тоа а велиш почеток.
Тој сингуларитет како таков доста е нејасен и недефиниран. Како изгледал, на партикуларно ниво? На атомско? На субатомско? Не знаеме.
Тој сингуларитет вечно ли постоел? Што го мотивирало да експандира (намерно не користам термин екслозија)? Велиш времето не течело, дали? Има доказ? Нема.
Погледниго првото болдирано, значи ти веруваш дека е така. Но не знаеш. И никој не знае. Секој може да верува што сака, јас како скептик, јбг мајка природа таков ме направила не верувам во ништо. Се додека нема докази, не знам, и не сакам да верувам.
за второто болдирано, одговорот е ДА. Ако нешто се случува во некое си време, кое што било пред тој фамозен биг бенг, значи не може да биде почеток.

• Ми се допаѓа

werewolf

Староседелец
5 март 2013
36
9
608
49
Не негирам јас ништо, само логички размислувам, ако има “пред тоа“ значи тоа не е почеток. Како тоа има пред тоа а велиш почеток.
Тој сингуларитет како таков доста е нејасен и недефиниран. Како изгледал, на партикуларно ниво? На атомско? На субатомско? Не знаеме.
Тој сингуларитет вечно ли постоел? Што го мотивирало да експандира (намерно не користам термин екслозија)? Велиш времето не течело, дали? Има доказ? Нема.
Погледниго првото болдирано, значи ти веруваш дека е така. Но не знаеш. И никој не знае. Секој може да верува што сака, јас како скептик, јбг мајка природа таков ме направила не верувам во ништо. Се додека нема докази, не знам, и не сакам да верувам.
за второто болдирано, одговорот е ДА. Ако нешто се случува во некое си време, кое што било пред тој фамозен биг бенг, значи не може да биде почеток.

Ако ти знаеш што сакаш, што прашуваш и која ти е поентава со темава, ја го вадам на маса и го сечам.

Имаш одговори, ама не ти се допаѓаат и влагаш у глупи дискусии се повеќе.

Бог = Почеток
Бог = Крај

Тоа е она што тебе те интересира, ама бидејќи си заспан не можеш да ја согледаш точноста на равенството.

Saladin кутар ти, твојот социјален живот е перфектен и затоа си напишал 2 000 и кусур мислења. Абе живот каков што сака секој да посака:rofl

Idiot ти барем си достоен на својот ник, со секој свој пост. Затоа ти пружам рака.

Знаеш ли што вели големиот Никола Тесла за оваа тема?

werewolf

Староседелец
5 март 2013
36
9
608
49
werewolf никој не те нападна,
сакаме само да го чуеме твоето мислење,
да ти кажа дека Бог е почеток и крај
но без аргументи.
И како што рече lady_blue
овде сме за тоа да дебатираме
и ок си е
секој да има различно мислење
а не сме овде да се вреѓаме или
слично.
И сеуште ме интересира што представува за тебе Бог?

Ти кажав
Бог = Почеток
Бог = Крај

Алфа и Омега.

Какви аргументи ти се потребни?

Што очекуваш да биде валиден аргумент за тебе, кој би влегол во рамката на 5те сетила во овој тридимензионален простор?

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Ти кажав
Бог = Почеток
Бог = Крај

Алфа и Омега.

Какви аргументи ти се потребни?

Што очекуваш да биде валиден аргумент за тебе, кој би влегол во рамката на 5те сетила во овој тридимензионален простор?
Ѓурѓевак, не замарај, имаш теми за религија, таму оправај го твојот бог. Не знам, што трчаш по секој можен атеист, на сите теми и на сите форуми и да солиш памет. Те истепал некој атеист?

werewolf

Староседелец
5 март 2013
36
9
608
49
Ѓурѓевак, не замарај, имаш теми за религија, таму оправај го твојот бог. Не знам, што трчаш по секој можен атеист, на сите теми и на сите форуми и да солиш памет. Те истепал некој атеист?

Спиеш брат. Тешко дека ќе се разбудиш.

Јас ви кажав што е почеток и крај, а вие ме напднавте. Типично атеистички - исплашено, фрустрирано, комплексирано. Обид да се прикрие стравот со напад на персоната и омаловажување, и извртување на тезите.

Јас не чувствувам потреба да ве бркам вас атеистите. Напротив вие трчате по религиозните, демек да им објаснит енешто, а кутрите вие појма си немате што. Страво во коски ви е влезен и не знаете како да се справите.

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Спиеш брат. Тешко дека ќе се разбудиш.

Јас ви кажав што е почеток и крај, а вие ме напднавте. Типично атеистички - исплашено, фрустрирано, комплексирано. Обид да се прикрие стравот со напад на персоната и омаловажување, и извртување на тезите.

Јас не чувствувам потреба да ве бркам вас атеистите. Напротив вие трчате по религиозните, демек да им објаснит енешто, а кутрите вие појма си немате што. Страво во коски ви е влезен и не знаете како да се справите.
Ако не чувствуваш потреба, ај бракај си твојот православен дервишлак и уживај си. Дојде ко фурија на форумов со навреди и некултура, од тербе и вернициве се срамат. Не си ни верник, тоа го гледаат сите. Јас не сум опоменат и малкумина атеисти имаат опомени. Припази си на понашање.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena, Slims and Arkantos