Религијата е вистинска или не?

alekjov1234

Староседелец
3 август 2012
138
48
1,028
да тоа што го наговори се дешава во средниот век каде што човештвото се уназадува за милиони години
зошто ?? Затоа што уште тогаш имало доста добро физичари,математичари и сето тоа.....али како шо велат „господ ќе ги казни тоа е зло дело“...за после толку години тоа шо го гонеле сега се учи нели :)
поентата ми е можело и тогаш да се учи да не биде неписмен толку народот.....али поминало тоа и ради таквите ствари шо повеќето од верниците не ги знаат а не се ни потрудуваат да ги слуснат а камо ли да ги сватат
ке има перење на мозици и сето тоа:)
Незнам како да се изразам а да не навредам никој, очигледно е дека тогаш со светот владеела таква класа на луѓе што биле здружени заеднички за само нив да им е добро, и би бил многу грешка ако речам дека биле глупави, тие точно знаеле што прават и се било добро испланирано, арно ама времето си минува неможе секогаш такви сфаќања да имаат луѓето. Благодарение на тие што тогаш биле убивани денес сме стигнати до каде што сме, среќа што политиката успеала да ја надвладее религијата, оти ќе бевме исто под режим само ќе бевме назад 1000 години, а се ќе беше исто.

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Дали е вистинска или не, зависи од нашата определба.
Мене одговорот на ова прашање ми го дава друго прашање: Од толку постоечки религии, која би ја сметале за “највистинска“?
И секако, секој ќе ја избере својата, а тука веќе завршува дебатата.

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

goodgod

Истакнат Член
26 декември 2012
433
304
163
пред компјутер
Дали е вистинска или не, зависи од нашата определба.
Мене одговорот на ова прашање ми го дава друго прашање: Од толку постоечки религии, која би ја сметале за “највистинска“?
И секако, секој ќе ја избере својата, а тука веќе завршува дебатата.
Која највистински е напишана ?

Инаку сите се исти воглавно, само друг ракопис и други случувања а целта една.

Selene

Модератор
6 јуни 2012
720
1,865
1,103
Религијата е вистинска и постои. Таа е, преповеда работи, со напишани правила и норми.
Прашањето треба да биде дали она за кое преповеда религијата е вистинско.

Не знам. Никој не знае, и подобро е така да остане. Светот НЕ е припремен за да ја дознае the ugly truth. Моментално е во баланс, а доколку би се дознало дали она "вистинското" е реално или не, ќе се свртат работите за 180 степени.

Не сите се подготвени и способни за да ја слушнат вистината.

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Која највистински е напишана ?

Инаку сите се исти воглавно, само друг ракопис и други случувања а целта една.
Тоа е замката, како ќе дојдеме до одговорот која е највистински напишана, кога за верниците тоа секогаш ќе биде религијата која ја следат?

steppenwolf

Староседелец
12 декември 2012
335
489
1,063
Скопје
Не ми е јасно каква врска имаат верниците со самата суштина на било која религија. Она што е напишано во "светите" книги постои независно од ставовите и верувањата на луѓето. Делата си постојат независно од авторот и читателите. Едноставно, седнуваш и читаш Библија/Куран/Тора/Рамајана/Махабхарата етц, се обидуваш да ја сконташ и потоа сам да донесеш свој суд. Што ти менува тоа што за милијарда и кусур луѓе таа е апсолутна вистина ако ти сметаш дека е глупост?

goodgod

Истакнат Член
26 декември 2012
433
304
163
пред компјутер
Тоа е замката, како ќе дојдеме до одговорот која е највистински напишана, кога за верниците тоа секогаш ќе биде религијата која ја следат?
Па немаме ни одговор ни докази, остануваме бледо на тоа и затоа се инаетиме и дискутираме, башка убава тема е Религијата, многу забуни - нема одговор.

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Секоја религија е вистинска на свој начин.

За христијаните би била нивната религија онаа вистинската,а сите останати лажни/небитни,
додека за муслиманите,нормално исламот.
Секој цели кон своето.
Секоја религија има свои позитивни и негативни страни.
Позитивното е во тоа што секоја религија нуди развивање на духовноста,
а негативно би било што големците/водачите пак на тие религии ја користат истата како алатка за манипулација на масата,но со тоа би била оф-топик.

• Ми се допаѓа
Реакции: *V******

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Секоја религија е вистинска на свој начин.

За христијаните би била нивната религија онаа вистинската,а сите останати лажни/небитни,
додека за муслиманите,нормално исламот.
Секој цели кон своето.
Секоја религија има свои позитивни и негативни страни.
Позитивното е во тоа што секоја религија нуди развивање на духовноста,
а негативно би било што големците/водачите пак на тие религии ја користат истата како алатка за манипулација на масата,но со тоа би била оф-топик.
Вистината нема позитивни и негативни страни,не осознаена вистина или патот кој води до нема има позитивни и негативни страни.
Додека не станеш вистина (пат),позитивното и негативното ќе постои за оној кој чекори по него!;)