Атеизам (генерална дискусија)

МериСелест

Староседелец
24 април 2012
2,009
3,215
1,143
pos.gif
pos.gif
pos.gif
pos.gif
pos.gif
pos.gif
pos.gif
pos.gif
pos.gif
pos.gif

:D :D :D :D :D :D

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Колку шо праев муабет со еден тип, ми вика дека бог не создал и не контролира, се што мислиме, правиме итн. Па значи тој сака да не верувам во него, значи да мислам дека не постои. End of story.
И со тоа автоматски се негираш себе си. Тоа што го пиша е апсурд само по себе.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,690
3,871
1,183
И со тоа автоматски се негираш себе си. Тоа што го пиша е апсурд само по себе.
е што е апсурдот ? Му одговорив: Значи тој твој бог што го нарекуваш сака да верувам дека не постои. И не постои.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
е што е апсурдот ? Му одговорив: Значи тој твој бог што го нарекуваш сака да верувам дека не постои. И не постои.
Не може да викаш дека неговиот бог сака да не веруваш у него затоа што со самото тоа го потврдуваш постоењето на истиот бог.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena and malo

alekjov1234

Староседелец
3 август 2012
138
48
1,028
На некои луѓе едноставно им е тешко да сфатат дека лично јас немам потреба да верувам во сила над мене, во случајот дека некој „бог“ го контролира мојот живот. Вистината е дека секоја акција која ја превземам има своја реакција и немора да верувам дека некој ме тера да го правам тоа, секој од нас треба да си сноси последици за направеното. Незнам само зошто сите верници кои сум ги сретнал до сега се затворени во свој свет и не прифаќаат никакво друго мислење, слично на средновековното однесување на црквата само во поблага верзија во денешно време.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
На некои луѓе едноставно им е тешко да сфатат дека лично јас немам потреба да верувам во сила над мене, во случајот дека некој „бог“ го контролира мојот живот. Вистината е дека секоја акција која ја превземам има своја реакција и немора да верувам дека некој ме тера да го правам тоа, секој од нас треба да си сноси последици за направеното. Незнам само зошто сите верници кои сум ги сретнал до сега се затворени во свој свет и не прифаќаат никакво друго мислење, слично на средновековното однесување на црквата само во поблага верзија во денешно време.
Всушност тоа со слободната волја и многу не држи вода. Се објаснува исто, со причинско-последична акција-реакција. Се` што правиш е предизвикано од друго нешто што е предизвикано од сосема трето нешто. :) Али ипак, не се вика Бог.

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

МериСелест

Староседелец
24 април 2012
2,009
3,215
1,143
Ако Адам и Ева биле првите луѓе на планетава, и сите знаеме дека имале двајца синови Каин и Авел... како тоа настанал човечкиот род ???

Малку заебанција. :p