Душа

Jericho

Староседелец
19 февруари 2012
355
465
1,063
Како некој вид на енергија можеби, ама сигурно далеку од религиозните сваќања за тоа што е душа. Можеби некаков облик на енергија кој зазема некаква форма за време на животниот век и после тоа едноставно телото го јадат црви а таа енергија наречена душа едноставно си зазема некаков друг облик и форма, не зборам за реинкарнација или нешто такво. Нешто како вечниот круг на енергијата на пример ветерот се конвертира во електрична енергија, таа енергија подоцна се претвара во топлинска, светлосна итн значи само го менува својот облик. И поради тоа што таков ни е јазикот имаме еден збор за душа на англиски ова што зборав верувам дека е spirit а не soul. Soul не верувам дека постои.

• Ми се допаѓа
Реакции: simplicity013 and Lena

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Халуцинации = клиничка смрт? Тогаш што да кажам јас? Една десетина од животот ми е клинички мртва? (не, не од дроги)
не те разбирам како една 10 ти е клинички мртва???
и не зборев за халуцинации
пошто тие е производ на мозокот и психата, туку зборев за клиничка смрт...

Succubus

Истакнат Член
28 февруари 2012
562
835
393
under your skin.
Lena и Succubus вашите погледи се стремат кон источните верувања, т.е. кон будизмот. Да претпоставам дека верувате и во реинкарнација?

Да - дека се стремат повеќе спрема будизмот, не дека верувам во некоја религија, ама бар некако повеќе логично ми изгледа душата да е всушност самата енергија што ја поседува секој човек. Реинкарнација, хм.. не би рекла. Од причина дека секој човек поседува различна енергија во себе, исто како секој човек што е различен. По било што. Можеби ќе се најдат СЛИЧНИ луѓе, ама не исти.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena and Jericho

Succubus

Истакнат Член
28 февруари 2012
562
835
393
under your skin.
Дечки, ја ојдев да учам. Оти ако се заседнам да зборам на оваа тема, нема да престанам. Ај останете ми поздравени, ќе ви пишам утре! :mstickle

Jericho

Староседелец
19 февруари 2012
355
465
1,063
Да - дека се стремат повеќе спрема будизмот, не дека верувам во некоја религија, ама бар некако повеќе логично ми изгледа душата да е всушност самата енергија што ја поседува секој човек. Реинкарнација, хм.. не би рекла. Од причина дека секој човек поседува различна енергија во себе, исто како секој човек што е различен. По било што. Можеби ќе се најдат СЛИЧНИ луѓе, ама не исти.

Тоа е муабетот. Малце оф топик, будизмот и јас го сваќам како некој вид на древни мудрости и многу паметни работи кои лека полека науката ги докажува а замисли тие им биле познати на луѓето пред илјадници години. За разлика од балалајките на друите религии. Како и да е будистите се стремат кон прочистување на духот (spirit) покажуваат огромна почите према природата и секој жив организам, имаат длабоки медитации и се прилично физички посилни од просечните луѓе и прават работи кои здравиот разум не може да ги објасни. Дали ако се направи еден баланс помеѓу начинот на живот и таа енергија би живееле подобро, подолго, посреќно и би биле поздрави? Верувам да...

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Тоа е муабетот. Малце оф топик, будизмот и јас го сваќам како некој вид на древни мудрости и многу паметни работи кои лека полека науката ги докажува а замисли тие им биле познати на луѓето пред илјадници години. За разлика од балалајките на друите религии. Како и да е будистите се стремат кон прочистување на духот (spirit) покажуваат огромна почите према природата и секој жив организам, имаат длабоки медитации и се прилично физички посилни од просечните луѓе и прават работи кои здравиот разум не може да ги објасни. Дали ако се направи еден баланс помеѓу начинот на живот и таа енергија би живееле подобро, подолго, посреќно и би биле поздрави? Верувам да...
да,дефинитивно..
преку медитацијата се во контакт со својата душа т.е енергија..
за разлика од нас кои и не го чувствуваме своето тело а камоли душата..
го чувствуваме само кога боли...

• Ми се допаѓа
Реакции: simplicity013

Jericho

Староседелец
19 февруари 2012
355
465
1,063
да,дефинитивно..
преку медитацијата се во контакт со својата душа т.е енергија..
за разлика од нас кои и не го чувствуваме своето тело а камоли душата..
го чувствуваме само кога боли...

Не се во контакт со својата, туку го прават контактот меѓу својата енергија и универзалната...

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Не се во контакт со својата, туку го прават контактот меѓу својата енергија и универзалната...
да ама и со својата..
многу од нас немаат никаков контакт со својата енергија,и медитацијат е еден начин таа да се воспостави..

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Според мене душата е нешто со кое се раѓаме, но во текот на животот со искуството стекнато од самите нас, поретко од индиректен објект, го обликуваме.
Еден цитат малку вон шемата но има троа поврзаност.

Hospitaller: I put no stock in religion. By the word religion I have seen the lunacy of fanatics of every denomination be called the will of god. I have seen too much religion in the eyes of too many murderers. Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves, and goodness. What god desires is here
[points to head]
Hospitaller: and here
[points to heart]
Hospitaller: and what you decide to do every day, you will be a good man - or not.