Медитација

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Хептаграм цитирам:
"Што знае некој почетник или денешните млади лица кои брзаат низ животот за тоа што собираат секој ден во себе? Демек со медитација веднаш ќе се просветлат и ќе почнат да им излегуваат свашта на површината од нивните тајни животи? Тоа се лаги и глупости. "

Кој спомена "просветлување" ?
За какви тајни животи зборуваш?
Што е медитација и зошто служи?
Што се ослободува преку медитација?

Точно.Медитацијата може да биде "благослов",но може и да ти донесе се во неред.
Ако си ти самиот способен или јас или било кој кој е поискусен на тоа поле да се справи со се сам,некој не е и затоа што некој/а признава дека не може сам да го помине тоа не значи дека тој некој/а е кукавица.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Хептаграм цитирам:
"Што знае некој почетник или денешните млади лица кои брзаат низ животот за тоа што собираат секој ден во себе? Демек со медитација веднаш ќе се просветлат и ќе почнат да им излегуваат свашта на површината од нивните тајни животи? Тоа се лаги и глупости. "

Кој спомена "просветлување" ?
За какви тајни животи зборуваш?
Што е медитација и зошто служи?
Што се ослободува преку медитација?

Точно.Медитацијата може да биде "благослов",но може и да ти донесе се во неред.
Ако си ти самиот способен или јас или било кој кој е поискусен на тоа поле да се справи со се сам,некој не е и затоа што некој/а признава дека не може сам да го помине тоа не значи дека тој некој/а е кукавица.
Јас спомнав... не беше муабетот за тебе во врска со просветлувањето. Но тоа го бараат некои „јогини“ по центрите во Скопје!
За оние што ги криеме од луѓето и од себе си нормално.

По милионити пат не можам да пишувам за медитацијата, една од гранките на Раџа јога. Ако ти е волја, оди читни има за тоа на мојот блог. А има и премногу по нет. Само не читај њу ејџ глупости.
Не знам што се ослободува, никогаш не сум слушнал дека нешто се ослободува... кој знае што е.

Медитацијата е пракса! И нема тука потреба од заплашувања во стилот „не може да се справи сам“... аман бре. Спремни да имаме секс и да правиме луѓе, неспремни за јога. Ај чудна работа сме ние тоа, луѓето. Само нештото да е малку завиткано во мистицизам и непознато - веднаш некои стравови ви се јавуваат.
Ок, нема да го сметам за кукавица, ќе го сметам за неспособен човек кој што не може да си ги среди мислите и дејствувањето во светот па му требаат „јога центри“ за да го спасат од самиот себе кога ќе стане ептен напреден јогин.
Аман од вакви муабети...
Јас неспособен и морам така со јогин да ме насочи. Кај бре ќе те насочи? Кој те познава подобро од тебе самиот?

Ова ти се типични реклами за јога центрите да се полнат со пари и „јогини“. (n)

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Јас спомнав... не беше муабетот за тебе во врска со просветлувањето. Но тоа го бараат некои „јогини“ по центрите во Скопје!
За оние што ги криеме од луѓето и од себе си нормално.

По милионити пат не можам да пишувам за медитацијата, една од гранките на Раџа јога. Ако ти е волја, оди читни има за тоа на мојот блог. А има и премногу по нет. Само не читај њу ејџ глупости.
Не знам што се ослободува, никогаш не сум слушнал дека нешто се ослободува... кој знае што е.

Медитацијата е пракса! И нема тука потреба од заплашувања во стилот „не може да се справи сам“... аман бре. Спремни да имаме секс и да правиме луѓе, неспремни за јога. Ај чудна работа сме ние тоа, луѓето. Само нештото да е малку завиткано во мистицизам и непознато - веднаш некои стравови ви се јавуваат.
Ок, нема да го сметам за кукавица, ќе го сметам за неспособен човек кој што не може да си ги среди мислите и дејствувањето во светот па му требаат „јога центри“ за да го спасат од самиот себе кога ќе стане ептен напреден јогин.
Аман од вакви муабети...
Јас неспособен и морам така со јогин да ме насочи. Кај бре ќе те насочи? Кој те познава подобро од тебе самиот?

Ова ти се типични реклами за јога центрите да се полнат со пари и „јогини“. (n)
Напишав цел еден текст,зошто/како/кога околу темава и ми се избриша :)
Ме мрзи пак да го пишувам.
Само едно нешто ќе кажам,
цитирам:
"Кој може да те познава подобро него ти самиот?"

Убава мисла,ми се допаѓа,но дали секој се познава себе?

• Ми се допаѓа
Реакции: Pica pica

Bataivah

Нов член
24 декември 2013
8
19
3
цитирам:

Спознавањето на самиот себе може да биде крајно непријатна работа. Може да не ти се допадне тоа што ќе го забележиш макар тоа било и еден процент. Јогата не е играчка како што ја прават да изгледа Јога друштвата и само прогласените јогини каде најчести практиканти им се баби и асоцијално-депресивни младичи барајќи рамо за утеха.
Кој може да те познава подобро!? Па со оглед на тоа дека самите си ставаме маски наречени "персона" може слободно да се каже дека големи се шансите на моменти другите те знаат повеќе од самиот себеси, и кај тебе да забележуваат одредени карактеристики за кои си целосно несвесен дека постојат.
Прв чекор кон себеспознавањето би требало да биде искреноста, искреност кон самиот себе. Прифаќање на сите особини без разлика дали се негативни или позитивни без цензура и обид за потиснување ниту пак пренагласување. Затоа постојат оние "досадни" почетни вежби за концентрација и само контрола како Yama, Niyama, Asana итн...

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
цитирам:

А што ни е грижа нам дали некој се познава себе си? Само да поставуваме прашања треба?

Битно е за спознавањето на себе си, а не да му се сеќираме дали некој се спознал себе си.
Јогата не е работа со мноштвото, како магиката, јогата е работа на еден!

Досадни сте со тоа намерно додавање на било која размисла на оваа фраза „но... и следува прашање кое нема никаква врска со темата ниту пак нас како индивидуи не засега...“. Без врска.

П.С. Јогата е една од патеките за откривање на вашата чиста волја! Имам цел есеј за тоа на мојот блог.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
А што ни е грижа нам дали некој се познава себе си? Само да поставуваме прашања треба?

Битно е за спознавањето на себе си, а не да му се сеќираме дали некој се спознал себе си.
Јогата не е работа со мноштвото, како магиката, јогата е работа на еден!

Досадни сте со тоа намерно додавање на било која размисла на оваа фраза „но... и следува прашање кое нема никаква врска со темата ниту пак нас како индивидуи не засега...“. Без врска.

П.С. Јогата е една од патеките за откривање на вашата чиста волја! Имам цел есеј за тоа на мојот блог.
Па мене ми е грижа дали некој е способен сам да го помине тоа или не,затоа и прашав.
И вие сте досадни со вашето се-знаење и паметување.

Целта на будистичката медитацијата е:
1.Ослободување на блокирани чувства,
2.Собирање на позитивности за духот
3.Надминување на егоистичките нагони
4.Идентификација со сопствената Буда природа

Битен за моабетов е број 1.
Е сега ќе го земам следниов пример.
Некој кој имал проблеми во животот седнува сам да медитира онака зашто слушнал дека медитацијата носи позитивни промени.
Го прави тоа,месец,два,три..
Постанува потполно свесен за себе,за своите мисли,мимики,движења,зборови,за околината и за секој еден детал.
Што мислиш каков трип ќе си направи некој кој нема појма што е медитацијата,кон што води и што му се случува?
Кој почнал да медитира само да би можел да се опушти,а одеднаш свесно се доживува самиот себе во се што прави?
Или кога ќе почне да открива негативни чувства и мисли кои излегуваат од него?
А пред тоа бил потполно идентифициран со чувствата и мислите?

Имавме на факс.доволно пациенти на кои им се случило тоа,па доаѓаа не знаејќи што ги снашло и од каде да почнат.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Па мене ми е грижа дали некој е способен сам да го помине тоа или не,затоа и прашав.
И вие сте досадни со вашето се-знаење и паметување.

Целта на будистичката медитацијата е:
1.Ослободување на блокирани чувства,
2.Собирање на позитивности за духот
3.Надминување на егоистичките нагони
4.Идентификација со сопствената Буда природа

Е сега ќе го земам следниов пример.
Некој кој имал трауматично детство,седнува сам да медитира онака зашто слушнал дека медитацијата носи позитивни промени.
Го прави тоа,месец,два,три..
Постанува потполно свесен за себе,за своите мисли,мимики,движења,зборови,за околината и секој детаљ.
Што мислиш каков трип ќе си направи некој кој нема појма што е медитацијата и што му се случува?
Кој почнал да медитира само да би можел да се опушти,а одеднаш свесно се доживува самиот себе во се што прави?
Или кога ќе почне да открива негативни чувства и мисли кои излегуваат од него?
А пред тоа бил потполно идентифициран со чувствата и мислите?

Имавме на факс.доволно пациенти на кои им се случило тоа,па доаѓаа не знаејќи што ги снашло и од каде да почнат.

Зошто се нервираш. Зошто во множина зборуваш... КОј те знае не ме ни интересира.
Не треба да ти е грижа за друг.

Јогата не предизвикува тоа што ти наброја. Тоа се њу ејџ размисли кои ги пишува насекаде по форуми и веб страници. Душа, позитивни енергии? Не го делам мислењето со тебе. Целта на медитацијата не е тоа што наброја.
Може да се каже дека дел од тоа што наброја е цел на јогата, но не на медитацијата.

Никој не почнал да медитира од почеток. Прво почнал Јама Нијама Асана Пранајама.. рано е до медитација. Кога ќе дојде до тоа да медитира, тој веќе знае што и како!
Затоа постојат тие „гранки“ во јогата. А ако ти мислиш дека веднаш се седнува и се медитира... ок.

Пациенти си имала бидејќи биле неурамнотежени и не изведувале ништо како што треба! Собирајќи инфо од секаде не учејќи теорија.
Примерите се без врска.
Што му се случува де кажи ми на некој што практикува асана и пранајама и пратјахара?
Вау ќе забега во трипови?

Аман ве молам немојте со такви изјави.

Ако е неспособен, нека не практикува јога. Нека си пие апчиња и мирна Босна!

Ама муабет.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Зошто се нервираш. Зошто во множина зборуваш... КОј те знае не ме ни интересира.
Не треба да ти е грижа за друг.

Јогата не предизвикува тоа што ти наброја. Тоа се њу ејџ размисли кои ги пишува насекаде по форуми и веб страници. Душа, позитивни енергии? Не го делам мислењето со тебе. Целта на медитацијата не е тоа што наброја.
Може да се каже дека дел од тоа што наброја е цел на јогата, но не на медитацијата.

Никој не почнал да медитира од почеток. Прво почнал Јама Нијама Асана Пранајама.. рано е до медитација. Кога ќе дојде до тоа да медитира, тој веќе знае што и како!
Затоа постојат тие „гранки“ во јогата. А ако ти мислиш дека веднаш се седнува и се медитира... ок.

Пациенти си имала бидејќи биле неурамнотежени и не изведувале ништо како што треба! Собирајќи инфо од секаде не учејќи теорија.
Примерите се без врска.
Што му се случува де кажи ми на некој што практикува асана и пранајама и пратјахара?
Вау ќе забега во трипови?

Аман ве молам немојте со такви изјави.

Ако е неспособен, нека не практикува јога. Нека си пие апчиња и мирна Босна!

Ама муабет.
За тебе не важи третото правило изгледа :)
Тоа не се њу-ејџ глупости туку негативности кои можат да настанат преку медитацијата гледано од психолошки аспект.
Ќе го завршам тука моабетот,благодарам на информациите.

Пс.Не реков дека на сите им се случува но се случува.
Нема ништо поубаво за спојување/балансирање на дух-тело преку интензивни асани извршени со концентрација,внимание и контрола,завршено со пола саат медитација на крај,но има луѓе и луѓе не сите се исти.

Ппс.Стави линк од блогот ако сакаш,да видам што пишува.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Нема негативности при практикување на dyana (дјана, џана или како и да се чита седмата гранка од раџа јога).
Значи вака да бидам појасен за да сфатиш каде промашуваш со својата поента и зошто е њу ејџерски невистини во врска со јогата.

Јогата има 8 гранки.
Првата е Јама. Или Етика и Морал до највисок степен. Мора да го развиеш тоа за да добиеш нешто плодови од втората гранка наречена Нијама! Оваа гранка ти вели да се средиш внатрешно, како што си го средил одностот кон надворешното со Јама!
Ок ова велиме е постигнато! Совршен однос внатре-надвор!
Одиме со првата „физичка“ пракса: АСАНА или положба! Што се постигнува со неа? Се што е поврзано со телото на еден човек. Со структурата врз која ќе го градиме нашето развивање. Која е добра асана? Зависи од јогинот. Секоја положба со текот на време станува добра положба!
Ок сме станале одлични во држење на телото во мирна состојба без да мрдне и мускул добри 77 минути и да заборавиме на тие глупи дразби кои му сметаат на умот!
Одиме со четвртата гранка! Тоа Пранајама или контрола на здивот/енергијата! Не мислам да зборувам зошто и како во врска со оваа гранка, но битно е дека го смирува човекот, му го подготвува умот да може да се нафрли врз петата гранка, а тоа е Пратјахара или контрола врз веќе изградените врски од првите две гранки на јогата + дразбите на телото. Прв чекор кон станување свесен за својата ограниченост во сопственото тело и контрола врз секој аспект од него.
Откако се постигнува контрола се оди на шестата гранка или ... Дхарана! Концентрација. Откако сте завладеале со се во вас, одите кон вежбање на вашата мисла! Расчленување на секоја мисла до најмалите нејзини составни делови, без да залутате во мислите!
Откако ќе бидете добри во ова на долг временски период, дури тогаш може да медитирате или да стигнете до седмата гранка или џјана :)

Сума сумарум: за да дојдете до степенот да медитирате и да ги собирате плодовите од медитацијата, потребно е да имате избалансирана врска со тоа што ве опкружува и во вас самите, потребно е да може да го контролирате телото да ве слуша 100% за да не ви смета во работата, потребно е да се контролира праната, потребно е да се контролира умот и телото до максимални граници, потребно е концентрацијата и силината на умот да бидат на максимално ниво. Е дури тогаш, повелете и медитирајте. Онака секој сериозен истражувач на овие источни пракси ќе ве смета за сосема неук човек кој што собирал сешто читајќи по нет од кај стигне, или одејќи по јога центри каде што секој месец излегуваат луѓе кои медитираат дури и одејќи низ парк!

Така да, ако може без филмање како некој „толку многу е неспремен што кога ќе медитира wow ќе изгине по патот“! Или како медитацијата е „опасната“ работа за човекот, посебно оние неспремните. Не постои неспремен човек, а стигнал до седмата гранка од јогата. Тоа е сказна на мрзливците и њу ејџери кои бараат брзи патеки кон спознавањето!
Не бидува така.

И најдобро е да застане муабетот тука. Ти со твоите јас со моите размисли за медитацијата како една гранка од јогата.

P.S. Ете линк до есејот.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Нема негативности при практикување на dyana (дјана, џана или како и да се чита седмата гранка од раџа јога).
Значи вака да бидам појасен за да сфатиш каде промашуваш со својата поента и зошто е њу ејџерски невистини во врска со јогата.

Јогата има 8 гранки.
Првата е Јама. Или Етика и Морал до највисок степен. Мора да го развиеш тоа за да добиеш нешто плодови од втората гранка наречена Нијама! Оваа гранка ти вели да се средиш внатрешно, како што си го средил одностот кон надворешното со Јама!
Ок ова велиме е постигнато! Совршен однос внатре-надвор!
Одиме со првата „физичка“ пракса: АСАНА или положба! Што се постигнува со неа? Се што е поврзано со телото на еден човек. Со структурата врз која ќе го градиме нашето развивање. Која е добра асана? Зависи од јогинот. Секоја положба со текот на време станува добра положба!
Ок сме станале одлични во држење на телото во мирна состојба без да мрдне и мускул добри 77 минути и да заборавиме на тие глупи дразби кои му сметаат на умот!
Одиме со четвртата гранка! Тоа Пранајама или контрола на здивот/енергијата! Не мислам да зборувам зошто и како во врска со оваа гранка, но битно е дека го смирува човекот, му го подготвува умот да може да се нафрли врз петата гранка, а тоа е Пратјахара или контрола врз веќе изградените врски од првите две гранки на јогата + дразбите на телото. Прв чекор кон станување свесен за својата ограниченост во сопственото тело и контрола врз секој аспект од него.
Откако се постигнува контрола се оди на шестата гранка или ... Дхарана! Концентрација. Откако сте завладеале со се во вас, одите кон вежбање на вашата мисла! Расчленување на секоја мисла до најмалите нејзини составни делови, без да залутате во мислите!
Откако ќе бидете добри во ова на долг временски период, дури тогаш може да медитирате или да стигнете до седмата гранка или џјана :)

Сума сумарум: за да дојдете до степенот да медитирате и да ги собирате плодовите од медитацијата, потребно е да имате избалансирана врска со тоа што ве опкружува и во вас самите, потребно е да може да го контролирате телото да ве слуша 100% за да не ви смета во работата, потребно е да се контролира праната, потребно е да се контролира умот и телото до максимални граници, потребно е концентрацијата и силината на умот да бидат на максимално ниво. Е дури тогаш, повелете и медитирајте. Онака секој сериозен истражувач на овие источни пракси ќе ве смета за сосема неук човек кој што собирал сешто читајќи по нет од кај стигне, или одејќи по јога центри каде што секој месец излегуваат луѓе кои медитираат дури и одејќи низ парк!

Така да, ако може без филмање како некој „толку многу е неспремен што кога ќе медитира wow ќе изгине по патот“! Или како медитацијата е „опасната“ работа за човекот, посебно оние неспремните. Не постои неспремен човек, а стигнал до седмата гранка од јогата. Тоа е сказна на мрзливците и њу ејџери кои бараат брзи патеки кон спознавањето!
Не бидува така.

И најдобро е да застане муабетот тука. Ти со твоите јас со моите размисли за медитацијата како една гранка од јогата.

P.S. Ете линк до есејот.
Се прашувам како не те мрзи да пишуваш толку?
Многу убаво објаснето и опишано.
Но моабетот ми беше само за медитацијата сама за себе без останатите 7 гранки.
Јас правам кундалини јога и на крајот медитација.
Но како што споменав не беше за мене туку имаше други заинтересирани.
Не е битно.