Кога сме со некој нов, многу е лесно да се фокусираме само на убавото и позитивното, а да ги занемариме т.н. црвени знаменца што личноста ги покажува, а потоа веќе станува доцна бидејќи сме развиле чувства и изградиле каков-таков однос, па се тешиме со „Па добро, таков/таква е“.
Како и да е, некогаш пак не сме ни свесни дека она што го прави и зборува личноста, всушност може да претставува поголем проблем од само обично однесување или една реченица „уз муабет“.
Секако, секој има различни критериуми за тоа што и колку толерира и дали нештото му го пали алармот во глава дека нешто не штима, но ова се неколкуте најчести црвени знаменца што треба да ги забележиме во (потенцијална) врска:
Како и да е, некогаш пак не сме ни свесни дека она што го прави и зборува личноста, всушност може да претставува поголем проблем од само обично однесување или една реченица „уз муабет“.
Секако, секој има различни критериуми за тоа што и колку толерира и дали нештото му го пали алармот во глава дека нешто не штима, но ова се неколкуте најчести црвени знаменца што треба да ги забележиме во (потенцијална) врска:
- Посесивност и љубомора. Доволно се само двата збора, без објаснување. Може некому е слатка мала доза љубомора, но генерално не е знак дека партнерот те сака, туку дека не се сака/не си верува себе, а со тоа не може да те сака, ни да ти верува и тебе.
- Активна зависност од нарколтични средства. Додека поддржувам човек да е присутен до зависникот и да му пружа емоционална поддршка и потпора да тргне на подобро, сметам дека треба да се остане во пријателски односи. Ова посебно го гледам кај тинејџери и рани 20-ти каде си ги губат најубавите години надевајќи се дека тие ќе се оние што ќе ја сменат личноста. Излишно е да се каже дека само сам можеш да решиш да се смениш, другото е залажување.
- Gaslighting (не сум сретнала некој соодветен наш термин за ова... потпалување е можеби најсоодветно, ама звучи смешно) т.е. емоционална манипулација што може долго време да седи неоткриена поради тоа што манипулаторот своите намери ги кажува во форма на совет, сожалување или „за твое добро“, но всушност се со спротивна замисла. Прост пример е одење на факултет/работа во друг град, па тука почнува со како ќе ја одржиме врската (не со интерес, туку со судење), па дали си способен/способна за таму да се снајдеш, па што ако се случи ова или она, по што најчесто другиот партнер почнува да се сомнева во своите способности и евентуално се откажува.
- Зборување лошо за бивши или општо личности од полот што го/ја привлекуваат. Тука збориме за бившите ми се луди, таа и таа бивша се курви, не знам како глупакон мисли дека може да го погледнам, итн. Шансите се дека ако мене ми зборуваш така за други и на другите (ќе) им зборуваш така за мене.
- Поддржува партија и виси во штаб. Од ова лично бегам ко од огин. Не знам кој нормален на денешницава може да мисли дека има помало зло во дупкава или дека баш неговите, што му/ѝ ветиле некоја работичка, ќе направат подобро. Гледање само личен интерес по линија на најмал отпор и труд многу зборува за самовреднувањето на личноста и пак идеме до тоа дека ако себе се гледа ко неспособна, што останува за мене.