Чет муабети (ти реков-ми рече)

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,691
3,871
1,183
Кога ќе возиш без да размислуваш каде е трета брзина,кое беше кочница или гас,
и дали на кривина или у рикверц ќе возиш 30 или 180 тогаш знаеш да возиш.
До тогаш внимавај на вожња и не и се препуштај на потсвеста.
Јас знам каде е трета, ама твојов муабет беше дали размислувам кога треба да прешалтувам. Сеа кое е правото прашање за мене .. дали знам кај е брзината или кога треба да прешалтувам ?

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Размислуваш цело време каде е гас,каде кочница?
Размислуваш кога да прешалташ од прва во втора,трета итн?
Токму така е,почетниците пооголемиот дел од мислите ги концентрираат на механичкиот дел со управување на возилото ,а помал дел одвојуваат да ги забележат сообраќајните знаци и правила.
Затоа и постои полагање при што комисијата утврдува колку шоферот го усовршил механичкиот дел,со што му останува поголема концентрација за внимателно и правилно учество во сообраќајот.
Не би го ставил тоа во потсвест,но и таа има учество во тоа како шаблонско повторување кое слично на јадење со прибор или возење точак.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Јас знам каде е трета, ама твојов муабет беше дали размислувам кога треба да прешалтувам. Сеа кое е правото прашање за мене .. дали знам кај е брзината или кога треба да прешалтувам ?
Моабетот беше дека после одреден период се во врска со возење кола оди автоматски без да се мисли што и како.Секако дека е битно да внимаваш додека возиш но се работеше за некогаш научените нешта за кои потоа телото е диригирано од потсвеста.
Од кората на мозокот.
Бобо,за нештата да стигнат до таа мускулна мембрана потребно е прво свесно да се извршуваат и се започнува со мислата.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Токму така е,почетниците пооголемиот дел од мислите ги концентрираат на механичкиот дел со управување на возилото ,а помал дел одвојуваат да ги забележат сообраќајните знаци и правила.
Затоа и постои полагање при што комисијата утврдува колку шоферот го усовршил механичкиот дел,со што му останува поголема концентрација за внимателно и правилно учество во сообраќајот.
Не би го ставил тоа во потсвест,но и таа има учество во тоа како шаблонско повторување кое слично на јадење со прибор или возење точак.
Каде би го сместил тоа ако не во потсвеста?

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Каде би го сместил тоа ако не во потсвеста?
Lena,шаблонот - скицата на кој умот ги удира печати од механичките дејства се некој вид " деца " на потсвста.Тие се уникатни и единствени,како човек ќе ги меморира тие шаблони така и ќе делува и никако поинаку.
Потсвеста ја завршила работата со шаблонот,а нивното користење понатака е механички.
Најдобар пример се уметниците за тоа како делува потсвеста,тие користејќи ги моменталните бои од чуства исфрлаат уникатен шаблон преточен во слика,мелодија,скулптура,поема и др. и тоа е уникатна и единствена исто како шаблонот на кој е меморирано возењето,но нејзиното користење потоа не е од потсвеста,таа само учествувала во нејзино уникатно создавање.
Ако е така ти како што викаш тогаш психијатрите наместо да покажуваат не дефинирани облици на слики,на своите пациенти би им давале точаци и коли да возат за да ја видат нивната потсвест.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: existence

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Lena,шаблонот - скицата на кој умот ги удира печати од механичките дејства се некој вид " деца " на потсвста.Тие се уникатни и единствени,како човек ќе ги меморира тие шаблони така и ќе делува и никако поинаку.
Потсвеста ја завршила работата со шаблонот,а нивното користење понатака е механики.
Најдобар пример се уметниците за тоа како делува потсвеста,тие користејќи ги моменталните бои од чуства исфрлаат уникатен шаблон преточен во слика,мелодија,скулптура,поема и др. и тоа е уникатна и единствена исто како шаблонот на кој е меморирано возењето,но нејзиното користење потоа не е од потсвеста,таа само учествувала во нејзино уникатно создавање.
Ако е така ти како што викаш тогаш психијатрите наместо да покажуваат не дефинирани облици на слики,на своите пациенти би им давале точаци и коли да возат за да ја видат нивната потсвест.
Моабетот започна со пласебо ефектот и тоа дали е можно свесно да дејствуваме на чувствата,мислите а потоа и потсвеста.
Јас мислам дека можеме.
Погледај во темата.
Го земав само за пример тоа со возењето кола.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Моабетот започна со пласебо ефектот и тоа дали е можно свесно да дејствуваме на чувствата,мислите а потоа и потсвеста.
Јас мислам дека можеме.
Погледај во темата.
Го земав само за пример тоа со возењето кола.
Лош пример одбра!
Ако сакаш да видиш што всушност преставува потсвест и како таа делува,во темата Религиозни филмови и документарци има еден за Тајната на водата,погледни го.
Така е и со пласебо ефектот,пренесена информација каде подсвеста создава скица на истата која свеста ја препознава како некое веќе доживеано искуство или го разбира нејзиното значење и истата така делува.
Еве баш сега си направив од вода -вино.:D

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Lena

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Лош пример одбра!
Ако сакаш да видиш што всушност преставува потсвест и како таа делува,во темата Религиозни филмови и документарци има еден за Тајната на водата,погледни го.
Така е и со пласебо ефектот,пренесена информација каде подсвеста создава скица на истата која свеста ја препознава како некое веќе доживеано искуство или го разбира нејзиното значење и истата така делува.
Еве баш сега си направив од вода -вино.:D
Лош документарец ѝ даде : )