Чет муабети (ти реков-ми рече)

Давор

Староседелец
10 ноември 2012
1,300
2,081
1,123
вчера малку гледав и некако досадна ми беше, цело време тие двајцата љубовници што треба да бегаат некаде, ги даваа (facepalm)
ама не се откажувам, од кога чекав шпанска :D
Абе тоа оти се првите епизоди,кажуват како почнува приказната.Верувам кога ќе пораснат децата ќе биде интересно :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Kitty

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Абе тоа оти се првите епизоди,кажуват како почнува приказната.Верувам кога ќе пораснат децата ќе биде интересно :)

ааа а јас па се чудам кај се младите луѓе, ги нема...ее добро утре ќе гледам пак, јас во 9 30 си гледам тогаш ми одговара повеќе....

• Ми се допаѓа
Реакции: Давор

Badgirl

Староседелец
4 јануари 2013
1,477
3,258
1,133
30
Najubaviot grad ------> SKOPJE :D
хехехеххее браос бе моме лосо моме хехехехе а кој закон си ке казес или да отварам уставот да те барам

1510 мислења и баш вчера (15.10) ми беше роденден.....сега разбираш???:rolleyes::D

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
2

Овде се работи за не-делување.
Не се мисли на онаа пасивност или ништо не правње.
Не-делување во смисла,делување без очекување на некаков резултат од сето тоа.
Во сето тоа не-делување се совпаѓа комлетната присутност(будност) во моментот на акција.
Било каква активност извршена со концентрација без размисли за резултат.
Така јас би го протолкувала тоа.

Ова „acts but doesn't expect... “ мене ме потсетува на „За чистата волја, неослабена од причина, ослободена од страста за резултат, секој пат е совршен.“ А вам кој знае на што, зависи колку сте читале, што, од кој, колку сами сте размислувале итн :)

да прашам набрзинка ако смеам :D
какво е тоа - без размисли за резултат, ослободено од страст за резултат... неразмислување за резултат ?
ако некој се стреми да постигне таква способност (или што и да е) нели е тоа сепак стремење кон точно одреден резултат?

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
да прашам набрзинка ако смеам :D
какво е тоа - без размисли за резултат, ослободено од страст за резултат... неразмислување за резултат ?
ако некој се стреми да постигне таква способност (или што и да е) нели е тоа сепак стремење кон точно одреден резултат?
Ке ти дадам обичен пример.
Садиш цвеке.
Работата е да го садиш тоа цвеке со задоволство,без од тоа цвеке да очекуваш прекрасна градина.
Да и се посветиш на работата околу цвекето,не на градината.
Потполно присутна во таа работа,безразмисли за тоа каква ке биде градината кога цвекето ке процвета.
Очекувањата се поврзани со разочарувања.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
За чистата волја, неослабена од причина, ослободена од страста за резултат, секој пат е совршен.“
Никој не ти вели да не се стремиш :) Работата е во тоа што преголемо стремење и преголемата желба за достигнување до таа цел прави да заборавиш на патот по кој одиш до таа цел и тука настануваат проблемите. А нели темата е Тао, Патот, со големо П :)

Инаку, повели тука во врска со тоа „без страст за резултат“. За да не философирам јас и да бидам „препишувач“ :)
Еве еден мал извадок во врска со тоа:
Ти мораш:
(1) да откриеш што е твоја Волја.
(2) Да ја извршуваш таа Волја со
а) едно-насочност
b) непристрасност
c) мир.
Најкратко објаснето, за поеќе, таму на линкот и на многу други места, ако ве интересира тоа „без страст за резултат“. :)

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Ке ти дадам обичен пример.
Садиш цвеке.
Работата е да го садиш тоа цвеке со задоволство,без од тоа цвеке да очекуваш прекрасна градина.
Да и се посветиш на работата околу цвекето,не на градината.
Потполно присутна во таа работа,безразмисли за тоа каква ке биде градината кога цвекето ке процвета.
Очекувањата се поврзани со разочарувања.

Но сепак имаш какви такви очекувања за самото цвеќе.
Не го садиме за да утре ни е сеедно дали ке повеке.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Но сепак имаш какви такви очекувања за самото цвеќе.
Не го садиме за да утре ни е сеедно дали ке повеке.
Не.
Ако му се посветиш на тоа цвеке потполно и го садиш со задоволство,набљудувајки што му треба,дали е во ред земјата
,му посветиш љубов и внимание,
нема да мора да се грижиш дали тоа цвеке утре ке расцвета и твојата градина ке биде прекрасна.
Резултатот на твојата работа ке биде екселентен,затоа што си ја извршила работата со концентрација и присутност давајки се од себе тоа цвеке да биде најубаво.
Ке бидеш најдобриот градинар.

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Не.
Ако му се посветиш на тоа цвеке потполно и го садиш со задоволство,набљудувајки што му треба,дали е во ред земјата
,му посветиш љубов и внимание,
нема да мора да се грижиш дали тоа цвеке утре ке расцвета и твојата градина ке биде прекрасна.
Резултатот на твојата работа ке биде екселентен,затоа што си ја извршила работата со концентрација и присутност давајки се од себе тоа цвеке да биде најубаво.
Ке бидеш најдобриот градинар.

Овде станува збор за дали има очекувања или нема.
Очекувања има итоа како.
А околу вторава работа....само во бајките секогаш трудот,вниманието и љубовта носи загарантиран успех.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Овде станува збор за дали има очекувања или нема.
Очекувања има итоа како.
А околу вторава работа....само во бајките секогаш трудот,вниманието и љубовта носи загарантиран успех.
Бајките се базирани на човечки размисли и искуства.