Трето око

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
:) и...што е поразлично твоето објаснување дадено со дефиниции и називи од моето?(освен она со цвекенца)
Тоа што го кажав истото го потврди, дека не е само око.;)
Гледате,слушате и зборувате работи кои за другите се за неверување.
Мхмхмм..Реченицава ме потсеќа на видовитост,претскажувања и трескање глупости те забегавање(без навреда не мислам на тебе туку општо за тие гледачи,бајачи и претскажувачи на иднината).
Нема што да гледаме,слушаме и да зборуваме освен нас самите.
Затоа што се што доаѓа од нас самите и е добро за нас самите.
На тој начин се поврзуваме со универзалната енергија која ја носиме во себе.
Духовна храна...можеби мислиш на енергија при отварање на чакрата.Иако да би се поврзале или да ја интензивираме интуицијата во нас не помага само медитација или јога туку треба да ја слушаме истата. Исто и интелектот.Да би имале развиена интелегенција треба да работиме сами на себе.Ако само медитираме да би го развиле интелектот,џабе ќе да е.
Значи треба работа и труд да би се развило сето тоа.

И неможе да се отвори или да се работи со само една чакра.

Ако е веќе нешто во вид на папочна врвца како кажуваш ти,тогаш има 7 такви и сите се активираат истомвремено,затоа што колку е важна едната толку се важни сите останати,и затоа со отварање или интензивна работа на само една чакра се доздава дисбаланс на телото,умот и духот.

А папочна врвца е една.Нема седум папочни врвци,значи не е така :)
 
  • Like
Реакции: khz777 and malo

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
86
Гледате,слушате и зборувате работи кои за другите се за неверување.
Мхмхмм..Реченицава ме потсеќа на видовитост,претскажувања и трескање глупости те забегавање(без навреда не мислам на тебе туку општо за тие гледачи,бајачи и претскажувачи на иднината).
Нема што да гледаме,слушаме и да зборуваме освен нас самите.
Затоа што се што доаѓа од нас самите и е добро за нас самите.
На тој начин се поврзуваме со универзалната енергија која ја носиме во себе.
Духовна храна...можеби мислиш на енергија при отварање на чакрата.Иако да би се поврзале или да ја интензивираме интуицијата во нас не помага само медитација или јога туку треба да ја слушаме истата. Исто и интелектот.Да би имале развиена интелегенција треба да работиме сами на себе.Ако само медитираме да би го развиле интелектот,џабе ќе да е.
Значи треба работа и труд да би се развило сето тоа.

И неможе да се отвори или да се работи со само една чакра.

Ако е веќе нешто во вид на папочна врвца како кажуваш ти,тогаш има 7 такви и сите се активираат истомвремено,затоа што колку е важна едната толку се важни сите останати,и затоа со отварање или интензивна работа на само една чакра се доздава дисбаланс на телото,умот и духот.

А папочна врвца е една.Нема седум папочни врвци,значи не е така :)
:) Како што кажав,некои верува,а некои неверува.И пак го потврди тоа што го напишав.:*
Се осмели да дадеш упатство како да се постигне тоа,нели ќе беше подобро првин самата да го достигнеш истото,отколку да кажуваш бајки.
Таа врска е едиствена преку која може да се гледа,слуша и зборува,другите се со поинаква намена.
Го нареков папочна врвца,бидејќи многу блиску е со тој поим.
Човек преку таа врска има допир со духовноста,постои во поинаков свет од оној кој го доживуваат другите,но другите го доживуваат истото но е усмерено само кон една личност и тоа го нарекуваат љубов.;)
Тогаш е нај изразена таа духовна храна за која зборам.
Го чуствуваш,дишеш со саканиот,знаеш што мисли,се читате со поглед,се доживувате взаемно како едно тело,еден ум,еден поглед.
Мислам дека ова го знаеш,само што дефиниции,поими,чакри и ред други нешта ти го одвлекуваат нештото во поим за мистерија,а не е така.
 
  • Like
Реакции: khz777, Lena and malo

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
:) Како што кажав,некои верува,а некои неверува.И пак го потврди тоа што го напишав.:*
Се осмели да дадеш упатство како да се постигне тоа,нели ќе беше подобро првин самата да го достигнеш истото,отколку да кажуваш бајки.
Таа врска е едиствена преку која може да се гледа,слуша и зборува,другите се со поинаква намена.
Го нареков папочна врвца,бидејќи многу блиску е со тој поим.
Човек преку таа врска има допир со духовноста,постои во поинаков свет од оној кој го доживуваат другите,но другите го доживуваат истото но е усмерено само кон една личност и тоа го нарекуваат љубов.;)
Тогаш е нај изразена таа духовна храна за која зборам.
Го чуствуваш,дишеш со саканиот,знаеш што мисли,се читате со поглед,се доживувате взаемно како едно тело,еден ум,еден поглед.
Мислам дека ова го знаеш,само што дефиниции,поими,чакри и ред други нешта ти го одвлекуваат нештото во поим за мистерија,а не е така.
Трето око е мала жлезда која се наоѓа во центарот на мозокот и е поврзана со сите наши сетила и сите делови од нашето тело.Нејзина улога е да комуницира со надворешниот свет преку електрични импулси.Во медицината се нарекува епифиза и има големина колку едно зрно грашок.Често ја одредуваат како седиште на душата и се верува дека тоа "трето око"прима информации директно од вселената како космички приемник.Трето око е симбол на масоните,знаеле за него и Леонардо Давинчи,и мн.др. да не навлегувам сега повеќе.
 

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,063
1,133
Трето око е мала жлезда која се наоѓа во центарот на мозокот и е поврзана со сите наши сетила и сите делови од нашето тело.Нејзина улога е да комуницира со надворешниот свет преку електрични импулси.Во медицината се нарекува епифиза и има големина колку едно зрно грашок.Често ја одредуваат како седиште на душата и се верува дека тоа "трето око"прима информации директно од вселената како космички приемник.Трето око е симбол на масоните,знаеле за него и Леонардо Давинчи,и мн.др. да не навлегувам сега повеќе.
Малку е погрешно... третото око не гледа кон вселената, кон иднината... третото око не гледа надвор. Третото око гледа внатре во нас.
Информациите кои кружат околу нас, мислите кои кружат околу нас, енергијата која доаѓа од космосот и сите друѓи сензации кои не допираат не влегуваат преку третото око, туку и преку останатите чакри. Секоја од нив си има своја намена и секоја си врши посебна задача. Фунцијата на третото око е да допре до се она што допрело до нас. Неговата функција е да не конектира со нашата внатрешност.
Некои искуства на луѓе кои вежбале да читаат туѓи мисли, кажуваат дека кога се сконцентрирани на личноста чии мисли сакаат да ги прочитаат, не можеле да видат ништо, но кога со помош на третото око гледале длабоко во себе, многу јасно можеле да видат мноштво од слики и информации која личноста наспроти нив им ги испратила. Ако нашите останати чакри се не се развиени тогаш и третото око нема да може да ни биде многу од функција. Кога сите чакри ке бидат развиени на ниво на некоја повисока фрекфенција, тие ке работат на повисоки вибрации, а со тоа и нашиот дух, нашата подвест ке биде побогата со информации и знаење. Третото око допира само до она што предходно сме го примиле во себе благодарение на останатите чакри.
 
  • Like
Реакции: escape and Lena

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
:) Како што кажав,некои верува,а некои неверува.И пак го потврди тоа што го напишав.:*
Се осмели да дадеш упатство како да се постигне тоа,нели ќе беше подобро првин самата да го достигнеш истото,отколку да кажуваш бајки.
Таа врска е едиствена преку која може да се гледа,слуша и зборува,другите се со поинаква намена.
Го нареков папочна врвца,бидејќи многу блиску е со тој поим.
Човек преку таа врска има допир со духовноста,постои во поинаков свет од оној кој го доживуваат другите,но другите го доживуваат истото но е усмерено само кон една личност и тоа го нарекуваат љубов.;)
Тогаш е нај изразена таа духовна храна за која зборам.
Го чуствуваш,дишеш со саканиот,знаеш што мисли,се читате со поглед,се доживувате взаемно како едно тело,еден ум,еден поглед.
Мислам дека ова го знаеш,само што дефиниции,поими,чакри и ред други нешта ти го одвлекуваат нештото во поим за мистерија,а не е така.
Не кажувам бајки туку го пишувам она што го знам и учам(теоријата ).
А моите лични искуства околу сето ова ќе ги задржам за себе.Форумов не е место за тоа.

И не ми се пуштај со бакнеживе ;)
 

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
86
Не кажувам бајки туку го пишувам она што го знам и учам(теоријата ).
А моите лични искуства околу сето ова ќе ги задржам за себе.Форумов не е место за тоа.

И не ми се пуштај со бакнеживе ;)
Форумот е место за размена на искуства и доживувања,ако сакав теоретски да прочитам нешто ќе одам во библиотека.
Не мора во ситници да се раскажува доволно е за одредена тема да се споделат лични искуства.
Вака со дефиниции,називи и имиња за тоа кој како го крстел,што преставува ред други теоретски прераскажувања нема големо фајде.:(
Багнежот беше од милост,како кон ќерка или внука,извини ако теоретски помисли на нешто друго.;)

Во конекст на темата,не треба некоја голема филозофија или факултет да се заврши да се доживее духовната папочната врвца,па ниту да се знае како функционира,дали е жлезда или не,ако човек е поврзан со неа ништо од тоа не е битно.
На челото се јавува како топлина,потполно си исклучен од околината,мислите не се личен производ,поминуваат како ветер,ако не ги запишеш покасно на истите не можеш да се сетиш како да не си бил присутен со своето "јас".Звучи како налудничава работа,па всушнос и мене некој да ми ракажувал ќе го помислев тоа..
Погледот е постојано тажен,најголемата тага ,најголемата темнина која може човеки ум да доживее.
Незнам за чакри,незнам како се вика тоа ниту која дефиниција е,преку таа жештина на челото доживуваш разговор со самиот себе,но она највисокото себе,некој го викаат сумсур..така некако.

Сметам дека е малку опасна работа посебно ако човек не е ослободен од земските врски,бидејќи тоа го ојачува или ја зголемува скриената карактерна особина на поединецот,исто како кога викате дај му моќ - власт на човек и ќе видиш колку вреди.
Слично е и со тоа ,иако нема моќ каква што би имал во светот,тука моќта е во зборот.
Тоа што ќе гледаш поими и работи различно од останатите доколку ги споделиш ќе преставуваат лудос,мајтап ќе си играа луѓето со тебе.
Затоа сметам дека промената на човештвото како што е наведено во почетниот текст е погрешен опис за иднината.
Звучи како и секоја друга религија,некој го чекаат рајот,други спасителот,трети еони и што уште не.Никогаш низ таа врата нема да помине многу народ,тесен е преминот,еден по еден,но никогаш во исто време.

И ден денес Мојсе го изведува народот од Египет,и Ное гради арка спремајќи за потопот и Исус го распнуваат,Јов бара да го види бог да се оправда и др. да не ги набројувам.
Безвременски приказни!Малку се одалечив од темата.
ај доста е за денес.

п.с.каква бајка напишав.:)
 
  • Like
Реакции: Prashina and malo

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Форумот е место за размена на искуства и доживувања,ако сакав теоретски да прочитам нешто ќе одам во библиотека.
Не мора во ситници да се раскажува доволно е за одредена тема да се споделат лични искуства.
Вака со дефиниции,називи и имиња за тоа кој како го крстел,што преставува ред други теоретски прераскажувања нема големо фајде.:(
Багнежот беше од милост,како кон ќерка или внука,извини ако теоретски помисли на нешто друго.;)

Во конекст на темата,не треба некоја голема филозофија или факултет да се заврши да се доживее духовната папочната врвца,па ниту да се знае како функционира,дали е жлезда или не,ако човек е поврзан со неа ништо од тоа не е битно.
На челото се јавува како топлина,потполно си исклучен од околината,мислите не се личен производ,поминуваат како ветер,ако не ги запишеш покасно на истите не можеш да се сетиш како да не си бил присутен со своето "јас".Звучи како налудничава работа,па всушнос и мене некој да ми ракажувал ќе го помислев тоа..
Погледот е постојано тажен,најголемата тага ,најголемата темнина која може човеки ум да доживее.
Незнам за чакри,незнам како се вика тоа ниту која дефиниција е,преку таа жештина на челото доживуваш разговор со самиот себе,но она највисокото себе,некој го викаат сумсур..така некако.

Сметам дека е малку опасна работа посебно ако човек не е ослободен од земските врски,бидејќи тоа го ојачува или ја зголемува скриената карактерна особина на поединецот,исто како кога викате дај му моќ - власт на човек и ќе видиш колку вреди.
Слично е и со тоа ,иако нема моќ каква што би имал во светот,тука моќта е во зборот.
Тоа што ќе гледаш поими и работи различно од останатите доколку ги споделиш ќе преставуваат лудос,мајтап ќе си играа луѓето со тебе.
Затоа сметам дека промената на човештвото како што е наведено во почетниот текст е погрешен опис за иднината.
Звучи како и секоја друга религија,некој го чекаат рајот,други спасителот,трети еони и што уште не.Никогаш низ таа врата нема да помине многу народ,тесен е преминот,еден по еден,но никогаш во исто време.

И ден денес Мојсе го изведува народот од Египет,и Ное гради арка спремајќи за потопот и Исус го распнуваат,Јов бара да го види бог да се оправда и др. да не ги набројувам.
Безвременски приказни!Малку се одалечив од темата.
ај доста е за денес.

п.с.каква бајка напишав.:)
Во таоизмот исто се спомнува трето око,и ти би требало да знаеш,а за ова што велиш дали е или не е жлезда,еве да повторам,на тоа место во средината на челото се наоѓа жлездата епифиза која го лачи хормонот мелатонин кој е одговорен за регулирање на спиењето и будењето.Трето око е клучот за функцијата на највисоката и најдлабоката свест на човекот.Инаку за чакрите(сега нее тема за тоа)ги има кај човекот седум.Едноставно објаснување за нив дека се како тркала,дискови,кои примаат,апсорбираат и даваат енергија,нешто како енергетска фабрика.
чакри5-300x293.jpg PinealBlue.jpg
 
Последна промена од модератор:
  • Like
Реакции: Pica pica

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
So moeto Treto Oko/6to Setilo, gledam/intuitivno percepiram deka samo @Lena i @diva orhideja napisale nesto sto dava smisol na temata.
Финтата е да предвидиш што би било понатаму, а не да перцепцираш нешто што може да го прецепцира и човек што сеуште не го отворил своето Трето око.
 

Harmonija

Истакнат Член
12 јули 2013
600
405
363
24
Финтата е да предвидиш што би било понатаму, а не да перцепцираш нешто што може да го прецепцира и човек што сеуште не го отворил своето Трето око.
Ај сеа досадно ти е па ми отвораш тука теми на муабет, знам. :)
Друже, "понатаму", и "предтоа" или ќе ги сведеш на "Сега" или ќе си продолжиш со затворено трето око. Па ајде бе мајка му стара, сите езотерии и религиски учења за третото око, велат СЕГА, СЕГА, СЕГА, никаде не сум прочитал ПОНАТАМУ, а ни па ФИНТИ