Ехаа, ова е сега ко добро утро. За жал.
Деца се раѓаат дури и без функционална тироидна, па од мали ги клукаат со лекови.
Мајка ми веќе сигурно над 10 години редовно зема Еутирокс, и тоа бајаги појаки дози од твоите, не сум сигурна колку, но над 100мг е.
Ама тоа дека нејзината жлезда не работи веќе со години, па на тој начин надокнадува за нелачењето хормони.
Не ти треба целосна проверка на хормони ако се сигурни дека е жлездата. Но немој да шеташ по т.н. локални доктори, туку најдобро на одделението за патофизиологија и нуклеарна медицина ќе ти направат ехо и проверат тироксин и тријодотиронин (ваљда правилно го пишав
).
Не сум експерт, може и грешам, ама тахикардија е симптом на хиперфункција, а Еутироксот се пие за хипофункција. Ама па хормони се тоа, може и да се мењаат штом/ако работи жлездата. Сепак, најдобро прашај си ги лекарите.
Хипер може и сосема да се излечи, во најдобар случај, а хипо е малку позезнато, ама далеку е да збориме за тоа со 25ка Еутирокс.
Само редовни контроли и следи совети, не е нешто страшно и лесно се средува ако се открие навремено.